Público
Público

PROCÉS SOBIRANISTA Albano Dante: Podem Catalunya donarà suport al referèndum "si volen retirar les urnes" 

La major part dels cercles i la direcció de la formació consideren el referèndum només com una "mobilització" no vinculant, postura que de moment comparteixen amb la direcció dels 'Comuns'.

Albano Dante Fachín, secretari general de Podem


Les bases de Podem Catalunya estan d'acord a sumar-se al referèndum sobre la independència anunciat per al 1 d'octubre, però sense considerar-lo vinculant. Una decisió que, no obstant, no és encara definitiva, atès que el debat en el sí del partit es va realitzar abans de conèixer-se la data i pregunta de la consulta, i quan encara falta per saber-se tota la resta de detalls de la convocatòria. La postura majoritària entre les bases de la formació, no obstant això, va en la línia del que pensa ara per ara la direcció. Amb el matís que el partit sí que donaria ple suport al 1-0 tal i com s'ha anunciat des del Govern si, des de l'Estat "volen retirar les urnes", en el ben entès que tampoc el consideraran vinculant, segons ha explicat a Públic el líder de Podem Catalunya, Albano Dante Fachín.

"Si volen retirar les urnes, ens hem de posar al costat de les urnes, ens agradi més o menys com les han posat"

"Si volen retirar les urnes, ens hem de posar al costat de les urnes, ens agradi més o menys com les han posat", ha explicat a aquest diari el secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachín, el mateix dia que s'han conegut els resultats desagregats del debat intern dels cercles del partit sobre la seva postura en el referèndum, en el qual es va imposar l'opció de participar en el 1-O però sense considerar-lo com a "vinculant".

"No és el referèndum que defensem"

Fachín ha recordat que el partit va dur a terme el seu debat intern del 22 de maig al 9 de juny, és a dir, que aquest va acabar justament el mateix dia que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, feia pública la data i pregunta del referèndum.

Per tant, la posició del partit no es pot considerar com a definitiva. "Falta conèixer molts detalls, com ara si hi haurà campanya o no, i quan durarà", ha posat com a exemple, a la vegada que ha dit que cal esperar a veure "com es desenvolupa" la convocatòria del referèndum. Amb tot, explica que ara per ara la línia de les bases és la mateixa que la de la direcció, que considera que "aquest no és el referèndum que defensem", i que difícilment es pot considerar com a vinculant un "referèndum unilateral".

Amb tot, i en el cas que hi hagués un intent per part de l'Estat de no permetre dur a terme el referèndum, Podem deixa clara quina serà la seva actitud. "Com a direcció, creiem que d'aquests resultats es desprèn que, si hi ha un xoc i volen retirar les urnes, més enllà de la nostra posició sobre el referèndum, ens hem de posar al costat de les urnes, independentment que ens agradi més o menys com les han posat", ha assenyalat Fachín, que creu que aquesta és una posició "de sentit comú" a Catalunya.

"Coincidir" amb qui calgui

Sobre el grau d'implicació que tindrà el partit com a tal en el referèndum, Fachín ha raonat igualment que en aquest moment no es pot concretar. Però sí ha recordat que Podem "està acudint als actes on ens conviden forces i organitzacions independentistes, a explicar la nostra postura". "No hi tenim cap problema, no en fem un cordó sanitari", ha exclamat. "Lamentablement aquest no és, per a nosaltres, el referèndum que podrà solucionar la situació a Catalunya", ha afegit Fachín. "L'entenem com a mobilització, i en una mobilització popular i àmplia no tenim por de coincidir amb ningú", ha resumit.

"L'entenem com a mobilització, i en una mobilització popular i àmplia no tenim por de coincidir amb ningú"

La postura de la direcció de Podem -i de les seves bases-, de considerar el 1-O com a una mobilització popular, i no com a referèndum de resultat vinculant, coincideix a grans trets amb la que ara per ara mantenen els seus aliats naturals de Catalunya en Comú. I coincideix gairebé del tot, de fet, amb la que va expressar en públic el coordinador de la formació, Xavier Domènech, després de la reunió que ell i la responsable de Comunicació del seu partit, Elisenda Alamany, amb el president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras.

Límit, 8 de juliol

Els 'Comuns'¡, no obstant això, també han de fixar la seva posició, per a la qual cosa s'han donat la data límit del 8 de juliol. Dins de la formació es poden apreciar ara tres tres posicions relativament diferenciades respecte el referèndum. Hi ha qui considera el 1-O com una 'maniobra' de l'independentisme, que encapçalen el PDeCAT i el seu entorn, en la qual el partit no hauria de participar. Un altre sector, en la línia de la postura que sembla que defensa la direcció i que veu l'1 d'Octubre com a una jornada de gran mobilització social, manté que s'hi ha de participar de totes totes, tot i que no creguin que el referèndum sigui vinculant ni que el resultat tingui posibilitats de ser aplicable. Finalment, hi ha també qui, tot i lamentar que determinats partits hagin hegemonitzat el procés independentista, valora l'1-O com un exercici necessari i com l'expressió d'una revolta democràtica.

Discrepàncies entre sectors de Podem

Segons els resultats desagregats de la votació interna a Podem, quatre dels nou cercles del partit a Barcelona Ciutat van optar per l'opció de desentendre's completament del referèndum, mentre que altres dos van optar per l'opció majoritària a nivell de tot Catalunya, de participar en el 1-O sense considerar-lo vinculant, i només un va optar per avalar sense matisos el referèndum anunciat per Puigdemont.

Fora de Barcelona, la senadora d'En Comú Podem per Tarragona, Celia Cánovas, s'ha desmarcat clarament aquest dimecres de la direcció de Podem i ha remès un burofax a l'adreça de l'organització a Catalunya, exigint que es convoqui una Assemblea Ciutadana. Ho ha fet després de conèixer la decisió de participar en el referèndum, entenent-lo com una mobilització i el seu resultat com a no vinculant.

A la carta, a la qual ha tingut accés Europa Press, Celia Cánovas valora que la decisió de Podem Catalunya --que s'ha pres després de realitzar una sèrie de debats i una consulta entre els cercles-- és "de tal magnitud que mereixeria una assemblea presencial ".

Cánovas recorda que Podem i Podemos aposten per un projecte d'Espanya plurinacional i afirma que s'oposen a la unilateralitat, apostant pel referèndum pactat per l'Estat com a via perquè tingui "totes les garanties legals".

Creu que la posició adoptada per la direcció de Podem suposa un canvi de rumb que "s'aparta de les directrius del document polític de Vistalegre II", que recorda que va ser aprovat per àmplia majoria dels inscrits Podem, també a Catalunya.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?