Público
Público

Albiol ofereix l'alcaldia de Badalona al PSC si dóna suport a la seva moció de censura

Els socialistes decidiran sobra la proposta en les properes hores, i Cs s'hi podria sumar també. L'acord expulsaria de l'alcaldia Dolors Sabater (Guanyem Badalona en Comú), que governa amb el suport d'ERC i ICV

L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabaté, amb la vara de comandament municipal, després de ser proclamada alcaldessa, al juny del 2015. / EUROPA PRESS

públic

Una de les més emblemàtiques alcaldesses 'del canvi' a Catalunya, la de Badalona, Dolors Sabater, podria tenir els dies comptats en el seu càrrec. El líder municipal del PP a la ciutat i president del PP català, Xavier García Albiol, ha ofert aquest dimecres l'alcaldia de la ciutat al PSC si dóna suport a la moció de censura que prepara, i a la qual s'hi podria sumar també Cs. Populars (10), socialistes (13) i C's (1) sumen 14 dels 27 regidors de la ciutat, exactament la majoria absoluta. En cas de prosperar la iniciativa d'Albiol, el socialista Àlex Pastor seria l'alcalde de la ciutat en l'any just que queda de mandat, fins a les eleccions municipals de maig de l'any que ve.

El moviment d'Albiol arriba dues setmanes després que el passat dia 7 Sabater perdés la qüestió de confiança vinculada als pressupostos, amb els vots en contra de PPC, PSC i C's. Aquest resultat obria un termini de 30 dies –fins al 7 de juny– perquè l'oposició presenti un equip de govern alternatiu, mitjançant una moció de censura. En cas contrari, els comptes quedarien automàticament aprovats. En els darrers dies, una de les condicions que havia posat el PSC per donar suport a una moció de censura era justament ocupar l'alcaldia.

"Necessitem un nou govern de transició per donar-li volta a la ciutat i estem disposats a convertir-lo en realitat, fins i tot si per a això cal renunciar al que legítimament ens toca com a llista més votada a les eleccions", ha declarat aquest dimecres García Albiol. 

Sabater governa a Badalona amb els cinc regidors del seu grup, Guanyem Badalona en Comú –plataforma en què hi van confluir comuns, Podem i la CUP– i el suport dels tres representants d'ERC i els dos d'ICV. El partit més votat en els comicis va ser el PPC, amb l'exalcalde de la ciutat, el propi Garcia Albiol, al capdavant, que va obtenir 10 regidors, seguit. Albiol, no obstant, no va poder reeditar el seu mandat en no obtenir aleshores el suport dels altres grups no sobiranistes.

Completen el consistori els dos regidors de CiU i la no adscrita Conxita Botey, que va abandonar el PSC –partit i el grup municipal– a l'octubre, en desacord per la postura del partit en relació a la repressió de l'1-O.

En cas que es tanqui l'acord, Badalona representaria el primer experiment en una ciutat important a Catalunya (la tercera més poblada) d'un pacte "constitucionalista" a tres bandes entre C's, PSC i PP. Just en un moment en què en sectors espanyolistes catalans s'especula amb una aliança similar per a la ciutat de Barcelona en les eleccions municipals de l'any que ve. Potser, fins i tot, amb una llista unitària, per a la qual ha sonat el nom de l'exprimer ministre francès Manuel Valls.