Público
Público

Fernández Díaz: "'El presidente lo sabe' va ser una llicència que em vaig permetre per guanyar-me la confiança de De Alfonso"

L'ex-ministre d'Interior Jorge Fernández Díaz i l'ex-cap de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso compareixen en la comissió d'investigació que s'ha posat en marxa sobre l'operació impulsada pel Ministeri de l'Interior contra adversaris polítics del PP, particularment de l'àmbit del sobiranisme català i de Podemos.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Daniel de Alfonso, a la comissió d'investigació

L'ex-ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha demanat proves pericials sobre els enregistraments d'àudio de les seves converses amb l'ex-cap de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso.

Fernández Díaz, que ha negat haver dit al seu interlocutor en aquella conversa la famosa frase "la Fiscalía te lo afina", ha justificat una altra expressió comprometedora com una llicència que es va permetre per guanyar-se la confiança de qui era cap de l'Oficina Antifrau. Es refería a l'"El presidente lo sabe", que va dir, en referència evident al president del Govern, Mariano Rajoy.

En relació a l'autoria de les gravacions, l'ex-ministre ha reconegut que no pot explicar el motiu pel qual es va esborrar el registre d'entrades i sortides de la seu d'Interior des del 2014 fins el 2015.

A preguntes de la portaveu de Podemos al Congrés sobre l'anomenat informe PISA, relatiu al finançament de la formació que lidera Pablo Iglesias, Fernández Díaz ha assegurat que sota cap concepte hi va haver directrius ni voluntat política d'investigar Podemos ni cap altre partit. "Si hi ha hagut algun error, ho lamento", ha afegit.

De Alfonso nega haver format part de l''Operación Cataluña' 

L'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) Daniel de Alfonso ha negat formar part de la denominada operación Cataluña, engegada des del Ministeri de l'Interior en l'etapa de Jorge Fernández Díaz per atacar el sobiranisme català, malgrat els enregistraments de les seves reunions amb l'aleshores ministre que va revelar Público. Precisament, la publicació del contingut d'aquestes converses van provocar el seu cessament com a cap de l'OAC el passat 29 de juny i són l'origen de la seva compareixença d'aquest dimecres al Congrés, en el marc de la comissió d'investigació contra l'operación Cataluña.

De Alfonso ha negat la seva participació en els fets i ha mantingut algun dur intercanvi verbal, especialment amb el diputat d'ERC Gabriel Rufián, que l'ha titllat de "gàngster". Malgrat l'evidència de les proves destapades per Público, el magistrat ha manifestat que no reconeix "ni el contingut ni el valor legal" de les gravacions, tot i que ha reconegut que no les ha escoltat per "higiene mental". Segons ell, les gravacions "van ser il·legals" i ha assegurat que només té coneixement d'alguns dels fragments difosos que considera que han estat "manipulats". "Jo no he gravat aquestes converses, no les he custodiat ni les he difós", ha subratllat.

L'exdirector de l'OAC ha manifestat que intueix que es va gravar des de dins i que el ministre tampoc sabia que l'estaven gravant perquè, en cas contrari, no hauria parlat d'aquesta manera tan col·loquial, però alhora ha expressat els seus dubtes que hagin estat difoses des de dins del Ministeri i, en qualsevol cas, la persona que les custodiava hauria estat la que va cometre el delicte de filtrar.

Igualment, ha dit desconèixer l'existència d'una policia contra Catalunya, perquè "ningú" li ha parlat en aquests termes i si algú ho hagués fet, no ho permetria. "No m'he casat en política amb ningú. No sóc independentista, estimo Catalunya i estimo la seva gent perquè ha estat la meva llar durant 25 anys", ha emfatitzat.

Així mateix, ha intentat presentar-se com a víctima, explicant que el perjudicat de tot plegat ha estat, perquè arran de la difusió de les gravacions va ser cessat, va rebre "amenaces" i "insults", el "escopir" al carrer i els seus béns van patir actes vandàlics. A més, d'haver-se hagut de separar de la seva família per anar-se'n a un altre destí. Per això, creu que ningú "en el seu sa judici" pot pensar que hagi estat ell qui va gravar i difondre la conversa.

Tensió amb Rufián

Els moments més tensos de la compareixença de De Alfonso s'han viscut quan intervingut el diputat d'ERC Gabriel Rufián, que se n'ha acomiadat amb la frase "fins aviat, gàngster. Ens veiem a l'infern", emulant una frase de l'exdiputat de la CUP David Fernàndez adreçada a Rodrigo Rato. Rufián ha titllat De Alfonso de corrupte, lacai o conspirador, fet que ha enervat l'excap d'Antifrau, que li ha respòs: "Vostè està fent honor al seu nom". Entre les frasesde Rufián també hi ha hagut aquesta: "La corrupció és vostè", replicada pel jutge amb: "No la corrupció segurament sigui més vostè que jo".

Posteriorment, durant la intervenció de Podemos, De Alfonso ha reconegut que tenia "molt bones relacions" amb els comandaments dels Mosso d'Esquadra. I no ha reconegut que va encarregar un escorcoll de l'OAC a una empresa del comissari Villarejo. Qui se'n van encarregar, com va destapar Público, va ser Antonio Giménez Raso, soci de Villarejo. Una altra de les frases que ha aparegut durant la intervenció ha estat la de "esto la Fiscalía te lo afina", pronunciada per Fernández Díaz. De Alfonso ha dit que no se'n recordava i que, en qualsevol cas, era un "detallet", També ha dit que "no he volgut ni mai vaig voler intervenir a les Fiscalies on tenien les querelles de tres grups parlamentaris catalans contra mi".