Público
Público

Amnistia Internacional farà d'observadora al judici als líders independentistes per analitzar si compleix les garanties

L'ONG envia una carta a Lledoners a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart en què els mostra el seu suport i solidaritat i en reclama l'alliberament immediat. És la tercera ocasió en què ho fa. 

Jordi Cuixart i Jordi Sánchez durant les concentracions a la seu del Departament d'Economia i Hisenda.

PÚBLIC

Amnistia Internacional (AI) ha enviat una carta a Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, ambdós empresonats a Lledoners, per informar-los que seguirà de prop el judici als dirigents independentistes per «analitzar si es compleixen les garanties d'un judici just». En la missiva, avançada per El matí de Catalunya Ràdio i enviada pel director d'AI a Europa, Fotis Filippou, també s'expressa el "suport i la solidaritat" per la "situació injusta" que afirma que viuen Sànchez, Cuxart i les seves famílies. "Estem molt preocupats que hagi passat més d'un any des del vostre arrest i que encara estigueu en presó preventiva. És una situació que considerem injustificable, que hem denunciat internacionalment i que continuarem denunciant fins que sigueu alliberats i els càrrecs de rebel·lió i sedició retirats", afegeix el text.


Per a l'ONG, la presó preventiva "és una mesura excessiva i desproporcionada que viola el seu dret a la llibertat d'expressió i la lliure manifestació". L'organització s'ha compromès a "continuar emprenent accions que s'espera que tinguin un impacte positiu a les causes" de l'1-O, sobretot des de les oficines que té a Barcelona, Madrid i Londres.

No és la primera vegada que l'organització, dedicada a la defensa dels drets humans, manifesta la seva oposició a l'empresonament dels dirigents sobiranistes i en reclama l'alliberament. Ja va fer-ho, per exemple, a mitjan de març, en una reunió de la coordinadora d'AI a Catalunya, Adriana Ribas, amb el president del Parlament, Roger Torrent. Ja aleshores apuntava que la situació de presó de Cuixart i Sànchez era "desproporcionada i injustificada". Això sí, de moment AI mai els ha considerat a ells i a la resta de dirigents independentistes com a presos polítics.

El passat 15 d'octubre, el dia abans que es complís el primer any d'empresonament de Cuixart i Sànchez, AI va emetre un comunicat en què denunciava que no hi havia "cap justificació" per mantenir-los en presó preventiva i en reclamava l'alliberament "immediat". Per a AI, la seva detenció continuada "constitueix una restricció desproporcionada dels seus drets de llibertat d'expressió i reunió pacífica".

A més a més, l'organització també ha denunciat els obstacles que posa la Fiscalia a la investigació de la violència policial durant l'1-O i en el seu informe anual també va referir-se a la repressió d'aquella jornada, que va titllar de "desproporcionada". 

ERC demanarà a l'Eurocambra que enviï observadors al judici

Paral·lelament, aquest divendres l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé ha assegurat que demanaran al Parlament Europeu que enviï una delegació d'observadors internacionals al judici del procés independentista, encara que no confia que la petició sigui acceptada. "És probable que la resposta sigui que no, però nosaltres ho demanarem", ha explicat en un esmorzar informatiu.

Solé ha defensat la necessitat que hi hagi observadors internacionals al judici per "observar que tot es produeixi amb garanties" i ha sostingut que no es planteja que el Tribunal Suprem pugui impedir-ho.