Público
Público
PRESOS POLÍTICS

Amnistia Internacional torna a reclamar l'alliberament immediat de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez

L'ONG remet a totes les parts processals un informe tècnic basat en el dret internacional en què denuncia la "vaguetat" de la definició del delicte de sedició i que la condemna ha vulnerat els drets a la llibertat d'expressió i reunió pacífica dels dos dirigents independentistes. 

Cuixart i Sànchez en una imatge d'arxiu del dia que van declarar a l'Audiencia nacional i van ser posteriorment empresonats. EFE
Cuixart i Sànchez en una imatge d'arxiu del dia que van declarar a l'Audiencia nacional i van ser posteriorment empresonats. EFE

públic i acn

Amnistia Internacional (AI) torna a reclamar l'alliberament immediat de l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. L'ONG, que en tot moment ha denunciat l'empresonament d'ambdós dirigents independentistes, ho fa després que el Tribunal Constitucional hagi admès els recursos d'empara dels condemnats pel Suprem en el judici del Procés.

En concret, AI ha remès a totes les parts del procediment judicial un informe tècnic sobre la base del dret internacional en què subratlla la "vaguetat" del delicte de sedició en el Codi Penal. L'entitat considera que la sentència del Suprem vulnera el dret a la llibertat d'expressió i reunió pacífica de tots dos. A més d'enviar-lo a Fiscalia, Advocacia de l'Estat, defenses i acusació, Amnistia Internacional també ha traslladat l'informe a mecanismes internacionals i regionals de drets humans.

Segons l'ONG, la definició i interpretació del delicte de sedició resulten "contràries al principi de legalitat". La seva aplicació per part del Suprem en el cas de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, continua, suposa una "restricció desproporcionada" dels seus drets a la llibertat d'expressió i reunió pacífica. A més, destaca que no compleix amb els requisits que els instruments internacionals de drets humans estableixen per poder imposar restriccions al seu exercici, i cita aquí l'article 21 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i l'article 11.2 del Conveni Europeu de Drets Humans.

Per a Amnistia, la sentència del Suprem obre la porta a la possibilitat que s'imposi un límit il·legítim al nombre de persones que poden exercir simultàniament el dret a protestar pacíficament

"En excloure els fets atribuïts a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart de l'àmbit de protecció de la llibertat de reunió pacífica, el Tribunal Suprem omet la seva obligació d'analitzar la sanció a la llum dels criteris de legalitat, finalitat legítima, necessitat i proporcionalitat, com exigeix el dret internacional dels drets humans", remarca l'informe.

L'entitat alerta que amb la sentència del Suprem s'obre la porta a la possibilitat que les autoritats imposin un límit il·legítim al nombre de persones que poden exercir simultàniament el seu dret a protestar pacíficament. Suposa la "criminalització d'un ampli ventall d'accions directament relacionades amb l'exercici dels drets a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica, com la desobediència civil o la protesta obstructiva", afegeix Amnistia Internacional. A més, subratlla que el dret internacional dels drets humans protegeix la desobediència civil pacífica, i estableix que les restriccions al dret de reunió pacífica han d'estar previstes en la llei, i ser necessàries i proporcionades per a un interès públic específic.

Criminalització d'uns actes de protesta legítims

El director d'Amnistia Internacional a Espanya, Esteban Beltrán, ha opinat que "cal revisar substancialment la definició del tipus penal de sedició per garantir que no criminalitza indegudament l'exercici de les llibertats d'expressió i reunió pacífica, ni imposa penes desproporcionades a actes de desobediència civil pacífica". Per a la coordinadora d'AI a Catalunya, Adriana Ribas, aquesta "vaguetat" de la definició del delicte de sedició és el que ha acabat amb una sentència "que criminalitza uns actes de protesta legítims".

Jordi Cuixart: "L'Estat incompleix el dret internacional"

Òmnium Cultural ha instat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a "prendre partit" per tal que la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat demanin la llibertat immediata de Jordi Cuixart, i de la resta de presos polítics, davant el Tribunal Constitucional, segons ha donat a conèixer l'entitat en un comunicat.

"L’Estat incompleix el dret internacional i el Suprem criminalitza la desobediència civil i la protesta pacífica", ha afirmat el propi Cuixart després de conèixer l’informe d'AI.

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, també ha insistit en què "Pedro Sánchez no pot seguir mirant cap a una altra banda".  "Ja no és Òmnium, és Amnistia Internacional qui exigeix a l’Advocacia de l’Estat i la Fiscalia que demanin la llibertat de Cuixart i Sànchez davant el Constitucional, i això depèn del govern espanyol".

"La sentència del Tribunal Suprem és una amenaça a les llibertats de tots", ha assenyalat Mauri, que ha posat l'accent en què el text dels magistrats per condemnar els presos polítics "limita el dret a la protesta pacífica i a l’exercici de la desobediència civil".

Òmnium recorda que el president Pedro Sánchez  té a les seves mans la possibilitat de "complir amb els dictàmens internacionals que l’interpel·len directament per tal d’anul·lar la condemna de 9 anys de presó contra Jordi Cuixart i alliberar-lo".