Público
Público
Únete a nosotros

ELS JORDIS, UN MES A PRESÓ ANC i Òmnium animen a votar el 21D en una nova mobilització per la llibertat dels presos

La Crida per la Democràcia denuncia l'actual règim polític espanyol, que qualifica d'"autoritari, ranci i decadent", reclama la retirada dels efectius policials traslladats a Catalunya i la sortida, han dit, dels "mandarins que han enviat per destruir la Generalitat".

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Concentració en solidaritat amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a plaça de Sant Jaume, quan es compleix un mes del seu empresonament

La solidaritat amb els presos polítics catalans ha tornat a treure milers de persones a places i carrers de capitals i pobles d'arreu de Catalunya. 

Es compleix un mes des que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van ser empresonats i les organitzacions que han presidit, Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, han convocat concentracions per exigir a l'aparell de l'Estat el seu alliberament i denunciar  el que consideren exponents d'un "règim autoritari, ancorat en el passat, ranci i decadent". 

Un cop més la plaça de Sant Jaume de Barcelona s'ha omplert de manifestants. En nom de la Crida per la Democràcia, l'actriu Agnès Busquets ha llegit un manifest per reclamar la llibertat immediata dels "jordis", dels consellers de la Generalitat empresonats i per a que pugui tornar de l'exili el govern de la Generalitat, però també per reclamar que es deixi treballar en plena llibertat el Parlament de Catalunya.

"Exigim a l'Estat espanyol, i a Europa, llibertat per poder defensar la independència de Catalunya", "exigim que es deixi de perseguir a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i als membres de la Mesa" processats pel Tribunal Suprem, es diu a l'esmentat manifest.

"Sóm un poble pacífic tossudament alçat per fer respectar la voluntat de la majoria", s'ha proclamat també amb aquest text, en el qual s'ha exigit un  cop més la retirada dels policies traslladats a Catalunya i la sortida dels "mandarins que han enviat per destruir la Generalitat".

Agustí Alcoverro, vicepresident de l'ANC, ha explicat que la ciutadania mobilitzada ha de "lluitar per la llibertat dels Jordis, però pel triomf de les seves idees". "Per això el dia 7 anirem a Brussel·les", i per això també "el dia 21 anirem a votar", per "eixamplar la majoria que vol una república", ha afegit.

El dirigent de l'ANC ha assenyalat que l'empresonament de Cuixart i Sànchez "no és un càstig a dues persones", sinó a "tot Catalunya i al moviment independentista", "a tots els que van guanyar el referèndum de l'1 d'octubre i estan disposats a continuar la lluita com així hem fet". 

Els manifestants dibuixen a les places amb els seus mòbils el signe de solidaritat amb el presos, un llaç lluminós gegant

Alcoverro ha recordat la gran manifestació de dissabte 11 de novembre i ha posat l'accent no només en la repercussió obtinguda als mitjans de comunicació d'arreu del món, sinó també en "l'autoestima" del propi moviment

Marcel Mauri, d'Òmnium Cultural, després de llegir un fragment de la carta enviada des de la presó pel president de la seva entitat Jordi Cuixart, ha asegurat que "ni avui, ni el 21-D, ni mai" s'oblidaran "els cops de la policia a la nostra gent a les escoles del país, ni l’empresonament dels Jordis, ni dels consellers ni la persecució a l’escola catalana”.

“No ens cansarem de repetir, davant un Estat sord i violent, que no entenem ni acceptem la repressió. Que som un poble de pau. Seguirem als carrers i allà on calgui per exigir la llibertat dels presos polítics i que s’aturi el 155 i la repressió! A l’Europa del segle XXI no s’engarjola ni es persegueix els qui defensen projectes polítics diferents”, ha afirmat.

Les concentracions han finalitzat amb crits de reivindicació de "llibertat", amb el cant d'Els Segadors i amb la formació amb telèfons mòbils de llaços gegants lluminosos.