Público
Público

Un any de presó per colpejar el cotxe de Cristòbal Montoro

Els nou joves de Vilanova i la Geltrú (Garraf) jutjats per desordres públics, danys i atemptats a agents de l'autoritat surten de judici amb penes molt menors de les que demanava la fiscalia. Un altre jove és condemnat a sis mesos de presó per agredir un dels agents de policia, mentre que la resta són absolts. 

Moments de tensió durant les protestes per la visita de l'exministre d'Hisenda, Cristòbal Montoro, i l'exlíder del PP Català, Alicia Sánchez Camacho, a Vilanova i la Geltrú (Garraf) el 2014. CCMA

Els nou joves de Vilanova i la Geltrú (Garraf) acusats dels delictes de desordres públics, danys i atemptats a agents de l'autoritat surten del procés judicial amb sentències molt per sota del que demanava la fiscalia. Un d'ells ha estat condemnat per l'Audiència de Barcelona a un any de presó per colpejar el cotxe on circulava el que alhesores era ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Un altre, ha estat sentenciat a sis mesos de presó per agredir a un agent de policia. Els set restants han quedat absolts.

Per contra, la fiscalia havia demanat penes d'entre quatre i sis anys per tots nou però, al contrari de la dinàmica judicial dels últims processos vinculats a l'actualitat política, les penes finals han quedat lluny d'aquesta demanda. Tot i la reducció de les condemnes, l'advocat de la defensa i membre d'Alerta Solidària, David Aranda, considera que la sentència final és abusiva per la "baixa qualitat de les proves": "Al judici oral, tot va ser molt contradictori. Difícilment podien arribar a la condemna d'algú", considera l'advocat.

Aranda critica que s'hagi sentenciat per atemptat a l'autoritat a un dels nou joves per colpejar un cotxe oficial: "L'estan condemnant com si hagués agredit a Montoro o Camacho. La única cosa que prova la sentència és que un dels vehicles va rebre un cop. Això no és atemptat a l'autoritat". També considera que la sentència de sis mesos de l'altre jove està basada en un argumentari dèbil, ja que només se sustenta pel testimoni d'un agent que va testificar que "creia" que l'agressió va ser intencionada.

Els fets van passar l'any 2014, quan Montoro i l'exlíder del Partit Popular de Catalunya, Alícia Sánchez Camacho, van visitar la capital del Garraf per assistir a un acte del partit. La defensa dels joves vilanovins ha denunciat en els informes finals que no s'han pogut demostrar els fets i han titllat de "judici polític" al procés. Cap dels sentenciats entrarà a presó, ja que les penes estan per sota dels dos anys.