Público
Público

L'aprovació dels Pressupostos accelera el debat dins els partits independentistes

L'executiva d'ERC es reuneix a Ginebra amb la Secretària General del partit, Marta Rovira, mentre el president Quim Torra i l'expresident a l'exili Carles Puigdemont també es troben a Waterloo. El Consell de Ministres aprova aquest divendres l'avantprojecte dels Pressupostos Generals de l'Estat de 2019.

El vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonés, i el president català, Quim Torra. EFE/Andreu Dalmau.

públic

Divendres de molta activitat política. El govern de Pedro Sánchez ha aprovat en el Consell de Ministres l'avantprojecte dels Pressupostos Generals de l'Estat de 2019 sense tenir garantits els suports d'ERC i el PDeCAT. La importància d'aquesta jornada es fa latent en les agendes dels representants catalans, que aquest divendres es reuneixen des de Suïssa i Bèlgica respectivament per pautar les passes a seguir en un dels reptes més importants per a l'estabilitat del govern socialista a Madrid.

A Ginebra, ERC ha reunit l'executiva del partit per garantir la presència de la seva Secretària General, Marta Rovira, a l'exili. Una representació republicana ha atès als mitjans a mitja part de les reunions, on les negociacions amb la Moncloa han pres el protagonisme: "Si aquests Pressupostos es plantegen com la segona volta de la moció de censura, hi ha d'haver motius suficients perquè l'esquerra independentista, perquè Esquerra Republicana, li doni suport", ha dit el vicepresident del Govern català i conseller d'Economia, Pere Aragonès.

El republicà ha reiterat les exigències del bloc independentista per acceptar els números de Sánchez: la fi de la "repressió política" a Catalunya amb el judici per l'1 d'octubre al centre de la qüestió, i la negociació "perquè els ciutadans catalans puguin decidir lliurement el seu futur". "Respecte a aquestes dues qüestions, han de demostrar que són diferents del Partit Popular", ha sentenciat. Tot i la insistència d'Aragonès, alguns republicans han expressat els darrers dies l'existència d'un debat latent en el si d'ERC. En són exemple les paraules del diputat Joan Tardà, quan va voler marcar distàncies amb el posicionament de Quim Torra recordant-lo que el Govern català "no és monocolor", pel que els republicans podrien considerar permetre l'aprovació dels pressupostos.

Minuts després ha estat el torn de la compareixença del president Quim Torra i l'expresident a l'exili Carles Puigdemont des de Waterloo. Tots dos han volgut vestir de normalitat política aquesta trobada, que celebren de manera periòdica per consensuar l'estratègia dels postconvergents i mantenir el diàleg entre el Govern i el govern cessat, representat per Puigdemont. Impossible, però, esquivar el debat sobre els pressupostos. L'expresident a l'exili ha assegurat que li consta que el PDeCAT manté la seva decisió de votar "no" a la proposta de Sánchez. Tot i això, els darrers dies ha transcendit que dins del PDeCAT també existeix un debat sobre la qüestió.

Mentre l'expresident defensa la negativa des de Bèlgica, la cúpula dels demòcrates sembla ser més propera a la possibilitat de permetre el tràmit dels pressupostos i donar més marge al govern de Sánchez. Segons informacions de l'ACN, la direcció demòcrata, liderada per David Bonvehí, s'inclina per facilitar la tramitació dels comptes espanyols. Els postconvergents sortiran de dubtes el proper 14 de gener, quan el PDeCAT i Puigdemont es reuniran a Waterloo.

Tanmateix, Puigdemont ha criticat les línies de negociació plantejades pel socialista: "Han arribat al cinisme de reconèixer que no s'ha complert l'Estatut i presentar-ho com una gran concessió", ha dit, en referència a la partida pressupostària que l'executiu espanyol vol destinar a garantir les inversions contemplades al text estatutari català. A més, davant les sospites d'un nou sisme dins del bloc independentista després que els dos líders polítics i ERC mostressin lleus diferències en relació a l'aprovació dels pressupostos, Torra ha volgut matar la polèmica: "El Vicepresident [Pere Aragonès] assegurava que no hi hauria cap crisi perquè segurament el PDeCAT i ERC actuarien a l'uníson. Em remeto a les seves declaracions", ha dit.

En aquests moments, sembla que el Consell de Ministres aprovarà un projecte de Pressupost sense cap garantia de superar cap de les votacions al Congrés. Ara per ara, encara no està clar que els partits independentistes aprovin les xifres de Sánchez, però l'escletxa sembla estar oberta. Els pròxims dies seran fonamentals per a la negociació i el futur de la legislatura de Sánchez, que podria veure's interrompuda abans del previst.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?