Aquests han estat els llibres en català més venuts després de Sant Jordi
'Història d'un piano', 'Les calces al sol' o la col·lecció de 'Blackwater' han estat alguns dels títols més sol·licitats aquest maig a les llibreries, segons el Gremi d'Editors de Catalunya
Barcelona-
Quins han estat els llibres en català més venuts un mes després d'un Sant Jordi de rècord? El cert és que el rànquing no ha canviat gaire des de la diada. Tant les setmanes prèvies com les posteriors al 23 d'abril, Ramon Gener, Joël Dicker i Eva Baltasar van ser alguns dels autors de ficció més venuts, mentre que en la no-ficció es van imposar noms com els de Carles Porta o Maria Nicolau. Un mes després de la diada, repassem quins han estat els llibres en català més venuts del mes de maig.
'Història d'un piano'
El protagonista d'Història d'un piano (Columna) descobreix un secret ocult en un piano molt especial que troba en una botiga del barri de Gràcia i que el portarà a recórrer la història d'Europa del segle XX. La novel·la, que es basa en la realitat amb tocs de ficció, neix de la cerca que l'autor, Ramon Gener, va fer sobre el passat del seu propi piano.
En Janusz Borowski, un home misteriós nascut en un bosc a l'est de Polònia, l'adverteix que es tracta d'un piano molt especial que ha de cuidar. El piano de cua, amb el número de sèrie 31887, és un Grotrian-Steinweg construït a Brunsvic (Alemanya) l'any 1915. La descoberta d'un secret ocult al seu interior el portarà a iniciar un llarg viatge en un relat que recorre la història d'Europa del segle xx.
La col·lecció de 'Blackwater'
Blackwater (Blackie Books) és una novel·la en sis entregues que recorre cinquanta anys a la vida d'una família de rics terratinents que són d'allò més estranys, amb les seves històries, les seves aliances i els seus maquiavèlics plans per aferrar-se al poder. Què s'amaga darrere dels Caskey? Lluites matriarcals de poder, sorpreses del destí, morts sobtades i els successos més inexplicables estan a punt de ser descoberts.
Blackwater I. La Riada és la primera part de la saga matriarcal escrita per Michael McDowell. Dones poderoses que lluiten pel poder durant generacions.
'Un animal salvatge'
El 2 de juliol de 2022 dos delinqüents es disposen a dur a terme un atracament en una important joieria de Ginebra. Un incident que difereix molt de ser un simple robatori. Vint dies abans, en una urbanització de luxe a la vora del llac Leman, la Sophie Braun es prepara per celebrar el seu quarantè aniversari. La vida li somriu: viu amb la seva família en una mansió envoltada de boscos. Però el seu món idíl·lic està a punt de trontollar. El seu marit està embolicat en una trama de petits secrets. El seu veí, un policia de reputació impecable, s'ha obsessionat amb ella i l'espia fins i tot en els moments més íntims. I un home misteriós li fa un regal que posa en perill la seva vida. Caldran diversos viatges al passat, lluny de Ginebra, per trobar l'origen d'aquesta intriga diabòlica de la qual ningú sortirà indemne.
'Les calces al sol'
Un dels llibres de ficció més nomenats aquests darrers mesos ha estat sens dubte Les calces al sol (La Campana), de Regina Rodríguez, que ofereix una novel·la plena de to humorístic protagonitzada per Rita Racons, estudiant de psicologia que marxa als Estats Units a fer d'au-pair i que topa amb una família que espera que estigui a l'altura del que creuen que exigeixen les ments dels seus fills.
Són els Bookland, l'antítesi del clixé clàssic d'una família americana. Intel·lectuals, esperen que la nova au-pair estigui a l'altura del que exigeixen les ments privilegiades dels nens de la casa. I tot i que ben bé no ho estarà, la Rita i el seu caos constant portaran els petits de la família a viure la vida més enllà dels llibres. La Rita serà capaç d'atrevir-se a tot, d'expandir la ment i un dia, de cop, trobarà el que hi havia anat a buscar: la seva vocació.
'Baumgartner'
Paul Auster torna set anys després amb una novel·la lluminosa i brillant. Una història tensa i expansiva sobre l'amor, el desig, la pèrdua, la memòria i la solitud protagonitzada per Seymor Baumgartner, un professor de filosofia a punt de jubilar-se. Baumgartner (Edicions 62) explica la vida d'en Baumgartner, que ha estat marcada per l'amor profund i permanent per la seva dona, l'Anna, que va morir en un accident de natació fa nou anys. Amb 71 anys, en Baumgartner continua atrapat pels records i pels petits entrebancs quotidians, i lluita per acostumar-se a la seva bsència. La visita d'una jove, estudiosa de l'obra de la seva dona, trasbalsa el seu dia a dia.
'Ocàs i fascinació'
Després de la bona acollida del Tríptic -que reuneix en un sol volum Permagel, Boulder i Mamut- i de ser finalista al Booker Prize, Eva Baltasar va tornar a les llibreries el març amb la seva darrera novel·la Ocàs i fascinació (Club Editor). Aquesta vegada no explora la maternitat, però obre la porta a parlar d'altres temes com l'habitatge i precarietat. "Ara et trobes gent al carrer que té feina, però precària, els hi dona per menjar i comprar roba però no per pagar-se un sostre, ni tan sols una habitació rellogada. I volia mostrar una mica això", va dir en una entrevista a Público.
'Tor: foc encès'
Després de l'èxit de Crims, Carles Porta ha tornat a les llibreries amb Tor: foc encès (La Campana), que ofereix testimonis i documentació sobre l'assassinat de Sansa, un crim mai resolt. El 1896, les 13 famílies de Tor van registrar al seu nom una muntanya de 4.800 hectàrees, amb una clàusula per conservar-ne la propietat: mantenir la casa oberta o, com deien els veïns, tenir el foc encès tot l'any. En aquella època ningú volia marxar d'allà, però amb els anys les coses van canviar: qui voldria viure en un llogarret sense llum, aigua corrent ni cobertura de mòbil? Després de dues morts i anys de plets, el 1995 un jutge va sentenciar que la muntanya tenia un amo únic: Sansa. Als cinc mesos va ser assassinat.
'Cremo!'
Maria Nicolau va publicar fa poc Cremo! (Columna), on assegura que "allà fora el món tenia ganes de sentir parlar de gastronomia d'una altra manera, amb una veu i un punt de vista diferents dels habituals, i a mi em quedaven una infinitat de coses per dir", va detallar en una entrevista a Público. "Cremo! té un ritme narratiu més ràpid i trepidant. És una novel·la d'aventures, més que no pas un assaig gastronòmic. Agafo el punt de vista i el col·loco dins d'un professional de la cuina que remena la cassola", explica l'autora.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..