Público
Público

ULTRADRETA I VIOLÈNCIA Aquests són els ultres que van protagonitzar les agressions de la Diada del País Valencià

La Delegació del Govern de València assegura haver detingut i identificat a tres dels agressors de la tarda del passat dilluns 9 d'octubre, però les víctimes i amics han anat més ràpid per a identificar-los

La tradicional marxa de la Diada del  9 d'Octubre  va ser obligada  per la policia a canviar d'itinerari com a conseqüència dels atacs que van patir els manifestants per part de grups ultradretans que portaven banderes espanyoles. EFE/Biel Aliño

Ja han estat identificats els principals autors de les agressions protagonitzades per la ultradreta valenciana a la tarda del passat 9 d'octubre a València, quan es disposava a iniciar el seu recorregut la tradicional manifestació autoritzada amb motiu de la Diada Nacional del País Valencià.

Les agressions més brutals, el nombre de ferits no està tancat encara, van ser protagonitzades per bandes de neonazis, majoritàriament adscrits a la penya ultra Yomus, del València CF, els quals han escrit les pàgines més negres de la història del principal equip de futbol de la ciutat de València, tant dins com fora de l'estadi.

Encara ressona a les consciències de la majoria dels aficionats del València CF quan el 1992 l'entrenador holandès Guus Hiddink, antifeixista declarat, va plantar cara als Yomus i va ordenar retirar del camp una gran pancarta amb l'esvàstica nazi. Hiddink es va convertir així en el primer personatge públic de l'esport espanyol que no admetia jugar amb la presència de símbols feixistes als camps.

Aconseguir identificar els principals agressors, als quals tothom ha posat cara gràcies a les imatges explícites difoses per les xarxes socials, mitjans digitals i cadenes de televisió -no només de l'Estat espanyol, també internacionals-, ha estat gràcies a la col·laboració ciutadana que ha aportat una ingent quantitat de dades als serveis jurídics i als mitjans de comunicació, perquè les víctimes i tots els perjudicats que així ho estimin, puguin exercir els seus drets, davant la inacció policial a la identificació dels agressors sobre el terreny

La Delegació del Govern de València assegura haver detingut i identificat a tres dels agressors de la tarda del passat dilluns 9 d'octubre, encara que no han facilitat la seva filiació.

Les identificacions són nombroses, però no totes ho són per actes violents directes, sinó també per la seva presumpta relació amb delictes vinculats amb els drets fonamentals, com ho és el de manifestació, o els delictes d'odi, incitació a la violència i altres. Aquestes qüestions les concretaran la setmana que ve les organitzacions integrades a la Comissió 9 d'Octubre, segons ha confirmat a Público el portaveu de la mateixa Toni Gisbert, i coordinador d'Acció Cultural del País Valencià, una de les entitats convocants.

Els identificats:

Juan Manuel Bustos Vázquez. 41 anys. Veí de València

Bustos

És sens dubte el més conegut per aspecte. La seva brutal agressió a una jove parella a l'avinguda de l'Oest de València va obligar, per la seva brutal violència, a tallar el senyal en directe del programa "Más Vale Tarde", de La Sexta, per estar en ple "horari infantil". Poc se sap d'aquest individu. Vestia uns estranys pantalons de talles grans i portava botes militars. Durant el desenvolupament de tota la manifestació no hi va haver moment en què no protagonitzés algun incident. Es tracta del primer ultra que va ser detingut per la policia i poc més tard posat en llibertat, després de prestar declaració. El seu domicili es troba a pocs metres de la caserna de Zapadores, seu la UIP i el CIE de la capital valenciana.

Vicente Javier Estruch Cortes. "El Alfarrasí". 42 anys. Veí d'Alfarrasí (València)

El Alfarrasí

El Alfarrasí és l'actual líder de "Yomus" i amb un historial violent conreat a gimnasos, vinculat a la ultradreta valenciana, ex vigilant de seguretat i vell conegut dels cossos policials.

Tuit de Alfarrasi antes de restringir su cuenta.

Tuit  l'Alfarrrasí abans de restringir l'accés al seu compte

És un altre element protagonista destacat en les agressions sofertes pels participants en la manifestació. Almenys se'l situa en no menys cinc accions violentes sempre en companyia d'altres membres de Yomus. Una de les armes usades és un pal amb una bandera que va utilitzar per colpejar a diverses de les seves víctimes que amb prou feines van poder defensar-se de l'agressió. I també va usar el pal a manera de llança amb la intenció de fer el dany més gran possible.

Rubén Año Año. 26 anys. Veí de Llombai (València)

Uno de los ultras identificados por la Policía en la manifestación del 9 de octubre en Valencia

Membre dels Yomus i extraordinàriament violent. Se li situa en almenys quatre agressions, segons els vídeos i els testimonis d'algunes de les seves víctimes. És un dels que ataquen al fotògraf del diari El País, al qual entre dos primer i un tercer després van acorralar per intentar prendre-li la càmera de fotos. No ho van aconseguir.

També és un dels agressors de la parella a la qual peguen a terra, i forma part a continuació de la canilla que es va enfrontar al jove que els va plantar cara pel seu covard agressió. Imatges vistes a tot el món. Aquest mateix dia va esborrar el seu compte de Facebook.

Néstor Franco Castelló. 26 anys. Veí de Daimús (València)

Uno de los ultras identificado en la manifestación del 9 de octubre en Valencia

És l'altre agressor del fotoperiodista d'El País i participant en almenys tres agressions recollides per les càmeres de televisió i premsa. Conegut com Néstor Gandía a les xarxes socials, és el líder dels Gandiblues, els ultres del Gandia CF i íntim de la cúpula dels Yomus. Té antecedents policials diversos per violència i agressió. Entre aquestes, l'agressió -en companyia d'altres ultres de la seva penya- a cinc nois, quatre d'ells menors d'edat que acudien al maig de 2014 a unes jornades de formació del valencià. Aquest mateix dia havia participat amb els ultres del GAV a València en una manifestació anticatalanista.

Francisco José Sargues Muñoz. 47 anys. Veí d'Albal (València)

Uno de los ultras identificados por la Policía en la manifestación del 9 de octubre en Valencia

Identificat plenament com a agressor d'un periodista que gravava en vídeo escenes des de dins de la manifestació. Després insultar i amenaçar-davant desenes de testimonis es va abalançar sobre ell colpejant-lo a la cara i trencant-li el telèfon mòbil. Durant l'agressió anava acompanyat del grup ultra 'Defenem València'. Sargues és militant de "Avant Albal", una organització regionalista molt conservadora de la seva localitat de residència. El seu partit té dos regidors i ell ocupava el tercer lloc en la candidatura.

Victor Manuel Ramos Calvo. 29 anys. Veí de Sagunt (València)

Uno de los ultras identificados por la Policía en la manifestación del 9 de octubre en Valencia

Aquest és un altre actiu membre de Yomus ia més molt conegut a Sagunt, València, encara que és veí de la localitat veïna de Canet de Berenguer. Participa al costat de Rubén Año, El Alfarrasí i altres no identificats encara en l'agressió a cops de peu a una parella als voltants de la plaça de Sant Agustí, abans de començar la manifestació. Regenta la Pizzeria Xurreria Mare Nostrum, al port de Sagunt, lloc de trobada per veure per TV els partits del València CF.