Público
Público
repressió independentisme

Aragonès i Borràs planten Pedro Sánchez en l'acte de dilluns al Liceu

El Govern i la presidenta del Parlament no hi assistiran perquè li retreuen que l'Estat mantingui la via repressiva contra l'independentisme

Muntatge entre el president de la Generalitat Pere Aragonès i el president del govern espanyol Pedro Sánchez
Muntatge entre el president de la Generalitat Pere Aragonès i el president del Govern espanyol Pedro Sánchez - ACN

El president del Govern, Pere Aragonès, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, han declinat assistir a l'acte que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, protagonitzarà dilluns al Gran Teatre del Liceu, a Barcelona. Es titula Reencuentro: un proyecto de futuro para toda España, i s'espera que el cap de l'executiu hi defensi els indults i doni detalls sobre la seva agenda per a Catalunya. En una carta feta pública, Borràs retreu a Sánchez que l'Estat mantingui la via repressiva contra l'independentisme.

Aragonès ha decidit mantenir l'agenda institucional, i dilluns té planificada una visita a les Terres de l'Ebre. Per ara no ha transcendit si hi haurà representació del Govern a l'acte de Sánchez davant unes 300 persones de la societat civil. També ha declinat assistir-hi el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró.

Aragonès mantindrà la seva agenda i visitarà dilluns les Terres de l'Ebre

Aragonès ha rebut aquesta tarda la invitació i fonts de Presidència han indicat que seria bo saber prèviament què dirà Sánchez a la conferència, de tal manera que, subratllen, poguessin determinar si a banda de l'acte de propaganda hi ha algun tret destacable. En aquest sentit, consideren que si el mandatari espanyol té alguna proposta concreta per abordar el conflicte entre Catalunya i l'Estat seria lògic que la compartís amb l'executiu català abans de fer-la pública.

La Moncloa ha reaccionat a la plantada del Govern i de la presidenta del Parlament afirmant que "cadascú sabrà com respon". Fonts de l'Executiu han subratllat que s'han enviat invitacions a representants institucionals, polítics, organitzacions o associacions, i s'han mostrat convençudes que l'acte serà "un moment important". 

Rebuig de les entitats sobiranistes

El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha qualificat l'acte de "propaganda política" i ha acusat Sánchez de "no aportar solucions absolutament per a res". El mateix dia que el president del Govern espanyol tornarà a Catalunya, Òmnium Cultural viatjarà a Madrid per lliurar al registre del Congrés les signatures recollides a favor de la llei d'amnistia. Mauri ha reivindicat que l'amnistia és "l'única solució davant del conflicte polític", i ha explicat que ningú els ha informat d'aquest acte. "Tampoc participem en actes propagandístics, que és el que entenem que farà, perquè és el que fa sempre", ha raonat el vicepresident de l'entitat.

D'altra banda, l'ANC ha convocat un acte polític paral·lel al de Sánchez, i Poble Lliure protestarà davant del Liceu. L'Assemblea ha fet una crida per denunciar "l'espectacle propagandístic" que suposarà la conferència, i ha afirmat que el mandatari estatal vol indultar els presos sobiranistes "per uns delictes que mai van cometre". Per això alerta que "no es pot indultar un delicte inexistent i molt menys esperar que aquest fet sigui la solució del conflicte català".