Público
Público
coronavirus

Ascendeixen a set les víctimes mortals pel coronavirus a Itàlia

Ja són 224 els infectats en les cinc regions del nord d'Itàlia afectades pel COVID-19, mentre a l'Estat espanyol s'estudien tres casos a Salamanca, Àvila i Navarra i s'ha descartat el cas sota observació de Múrcia.

24/02/2020- Una mujer con mascarilla lee el diario 'Il Giorno' frente a la catedral de Milan (Italia). / REUTERS
Una mujer con mascarilla lee el diario 'Il Giorno' frente a la catedral de Milan (Italia). / REUTERS

efe

Amb la mirada de les autoritats sanitàries europees fixada en l'evolució de la crisi sanitària a Itàlia, on el coronavirus s'ha cobrat ja la vida de set persones i els casos de contagi ascendeixen a 224, l'Estat espanyol extrema les precaucions i diverses persones es troben hores d'ara en observació en centres hospitalaris de Salamanca, Àvila i Navarra, en els quals s'ha activat el protocol per possibles casos de l'epidèmia. Mentre el cas que s'estava analitzant a Múrcia ha donat resultats negatius en les proves, segons ha informat el Govern murcià. Es tracta d'un estudiant de l'institut Ruiz de Alda de San Javier que havia estat del 8 al 15 de febrer en Casalpusterlengo (Llombardia), nord d'Itàlia, on hi ha més de dos-cents casos confirmats i ja han mort sis persones per la malaltia.


Respecte als nous casos sota vigilància, la Conselleria de Sanitat de la Junta de Castella i Lleó ha posat en marxa estudis clínic i epidemiològic, amb els protocols assistencials i de Salut Pública previstos, per dos possibles casos de coronavirus, un a Àvila i un altre a Salamanca. A Àvila es tracta d'una dona jove i a Salamanca d'un home jove. Tots dos pacients tenen febre, estan estables i han tornat recentment de Venècia, segons ha informat la Junta a través d'un comunicat. Els dos pacients romanen en observació hospitalària fins a l'obtenció dels resultats de les analítiques, enviades al Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut de Salut Carles III de Majadahonda (Madrid).

El tercer cas és el de Segòvia, on una dona està en situació domiciliària de vigilància epidemiològica activa, asimptomàtica, en haver informat que, pel seu treball en una companyia aèria, ha estat en contacte amb possibles casos del COVID-19.

La crisi continua a Itàlia

Quant a Itàlia, aquest matí, un home de 88 anys i que presentava un quadre amb altres malalties, moria pel COVID-19 i se sumava a l'home de 84 anys mort també aquest matí a l'hospital Joan XXII de Bèrgam, a Llombardia, al nord del país, i situava la xifra de víctimes mortals italianes en set.

Els tres morts anteriors eren una dona que va morir a la província de Cremona, un home de 78 anys de Vo' Euganeo, a la província de Pàdua (Vèneto), i una dona de 77 anys que va estar a Codogno i que va donar positiu al virus en una prova realitzada després de la seva mort.

Ja són almenys 224 els infectats en les cinc regions del nord d'Itàlia afectades pel coronavirus (Llombardia, Vèneto, Emília Romanya, Piemont i Lazio), segons ha assenyalat aquest dilluns el cap del departament de protecció civil de país, Angelo Borrelli.

Les últimes dades proporcionades pel cap de la Protecció Civil, Angelo Borrelli, confirmaven 167 casos positius a Llombardia; 26, a Vèneto; 18, a Emília Romanya; 4, a Piemont i 3 al Lazio, dels que només 99 continuen ingressats a l'hospital. D'aquests, 23 continuen a la Unitat de Cures Intensives (UCI). La resta -91- estan sent monitoritzats des d'un aïllament a casa seva i no necessiten una particular atenció mèdica.

El temor a què la difusió sigui més gran ha portat a les regions de Piemont, Llombardia i Vèneto a prendre mesures extraordinàries durant almenys aquesta setmana, per la qual cosa s'han suspès totes les festes i esdeveniments, com el carnaval de Venècia, manifestacions culturals i esportives i s'han tancat museus, escoles i universitats.