Público
Público

ATEMPTATS CATALUNYA El Govern nega l'avís sobre l'imam de Ripoll i denuncia que es vol "embrutar" els Mossos

El conseller d'interior, Joaquim Forn, ha explicat a Cambrils les mesures de reforç que s'aplicaran a partir d'ara, com ampliar presència policial a aeroport, als transports ferroviaris i la participació de policia local en mesures antiterroristes.

Un agent dels Mossos, al costat del cotxe que van utilitzar els terroristes al seu atac a Cambrils. - AFP

públic

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha explicat aquest dijous que un comandament dels Mossos d'Esquadra va rebre "de forma informal" una petició d'informació per correu electrònic sobre l'imam de Ripoll (Girona), Abdelbaki és Satty, per part d'un policia de Vilvoorde (Bèlgica). Ho ha ratificat en la roda de premsa posterior a la Junta de Seguretat de Cambrils, on ha comparegut amb l'alcaldessa del municipi, Camí Mendoza.

Forn: "En cap moment ens consta que aquesta persona estigui investigada ni sigui perillosa"

Forn i Mendoza han explicat les mesures acordades per reforçar la seguretat després dels atemptats de Barcelona i Cambrils. "Moltes mesures ja s’estaven aplicant perque estàvem a un nivell 4 d'alerta terrorista", ha explicat Forn, "de fet el control que va poder aturar el vehicle amb els cinc terorristes va ser possible per això". Tot i així és reforçaran determinats àmbits.

Pel que fa a la informació que explica que els Mossos havien estat advertits de l'imam de Ripoll, Forn ha explicat que va haver una petició informal d'informació. "Els belgues no ens adverteixen sobre l’imam de Ripoll, nomes ens demanen informació sobre ell. En cap moment ens consta que aquesta persona estigui investigada ni sigui perillosa, és evident que si no, s’hauria actuat d’una altra manera", ha explicat, i ha afegit: "Em sorpren que havent-hi una amenaça difosa ahir mateix per part de ISIS, la preocupació d'alguns mitjans de comunicació sigui la de disminuir i embrutar la tasca dels Mossos d’Esquadra, que ha obtingut el reconeixement de la ciutadania de Catalunya".

La Junta de Seguretat ha decidit mantenir el nivell 4 d'amenaça terrorista però amb un increment de recursos. S'augmanteran les dotacions policials a l'aeroport i a les comunicacions ferroviàries, i hi haurà més dotacions policials també a poblacions turístiques importants, com Cambrils i altres municipis de la Costa Daurada. "Totes les zones de la costa, com a zones turístiques, tindran un especial reforç", ha explicat Forn.

S'impulsarà la participació de policies locals. "Caldrà fer formació", ha dit Forn

També es reforçarà la seguretat a esdeveniments amb gran afluència de públic, es reforçaran els perímetres de seguretat i hi haurà més identificacions i escorcolls en l'accés a aquests esdeveniments i també als transports públics.

S'ha acordat impulsar la participació de policies locals en mesures antiterroristes fins a les seves competències. "Caldrà fer formació", ha explicat Forn, "però sha demostrat que poden ser un element important en els dispositius de reacció". "Per nosaltres avui es importat que es recuperi la sensació de seguretat que sempre ha tingut la gent. No sha produït cap anul·lació de gent que volia visitar la vila al setembre, això entra en la normalitat i hem d’estar satisfets", ha dit Forn.