Público
Público

ATEMPTATS A CATALUNYA El director de la Intel·ligència antiterrorista va dirigir el boicot informatiu als Mossos

La descoordinació entre els cossos policials que ha sortit a la llum després dels atemptats a Catalunya té el seu origen en el bloqueig informatiu al que Interior va sotmetre a les forces de seguretat durant el mandat de Fernández Díaz. José Luis Olivera, actual director de l'CITCO i abans cap del Centre Nacional de Coordinació Antiterrorista va bloquejar l'accés dels Mossos a les bases de dades.

Imatge distribuida fa un any per Estat Islàmic sobre objetius del terrorisme gihadista entre els quals hi era la Sagrada Familia de Barcelona.

Eren els temps del ministre Jorge Fernández Díaz i de les seves converses gravades al seu despatx oficial d'Interior -que Público va revelar en exclusiva-, de la conspiració contra polítics i partits independentistes catalans -que va confirmar fa poc la comissió d'investigació del Congrés dels Diputats -, de la consulta popular del 9-N contra la qual la brigada política va organitzar l'anomenada Operación Cataluña ...

Mentre tot això passava, un home de la màxima confiança del ministre dirigia el Centre Nacional de Coordinació Antiterrorista (CNCA), i bloquejava l'accés dels Mossos d'Esquadra als bancs de dades policials sobre les trames gihadistes internacionals d'Europol (SIENA o SIRENE) i de la Interpol. Fins i tot, els negava la integració en el propi CNCA i fins boicotejava les investigacions de la policia autonòmica catalana contra el gihadisme, com les de l'Operación Caronte.

"És un despropòsit que s'aïllés així a una de les forces de seguretat", subratlla a Públic un comissari amb llarga experiència en la lluita contra el terrorisme islamista. "El responsable del CNCA havia de haver-li dit al ministre que aquesta estratègia era enormement contraproduent, perquè si un cos policial no pot consultar una base de dades, tampoc va a introduir les seves investigacions en ella, com a resposta molt humana de rebuig, i es creen compartiments estancs que només condueixen a la duplicitat d'esforços ia la descoordinació".

"Olivera sempre li deia 'sí' al ministre perquè així s'obria el camí cap a un altre ascens", diu un alt funcionari d'Interior

Però l'aleshores responsable de la coordinació antiterrorista, José Luis Olivera Serrano, "sempre deia 'sí, ministre' perquè sabia que així s'obria el camí cap a un altre ascens", afirma un alt funcionari del Ministeri de l'Interior que va conèixer des de dins aquesta etapa i és molt crític amb l'estratègia de fer-li el buit als Mossos en un camp tan sensible. Va ser en aquella etapa quan Fernández Díaz va proclamar, en referència a la policia autonòmica catalana: "La lluita i la política antiterrorista han de ser d'Estat, i no es pot deixar en mans dels que no tenen el més mínim sentit d'Estat" (14 de maig de 2015).

Olivera, en una entrevista en la qual va anunciar el final d'Estat Islàmic

En aquesta data, Olivera ja havia estat ascendit a la direcció del recentment creat CITCO (Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat), producte de la fusió entre el CNCA i el Centre d'Intel·ligència contra el Crim Organitzat (CICO), convertint-se així en l'autèntic tsar de la lluita contra el gihadisme. Un lloc que ostenta en aquests moments i des del qual fa poc més de dos mesos ha afirmat, en una entrevista a OKdiario: "El Daesh [l'autodenominat Estat Islàmic que s'ha atribuït la matança de les Rambles de Barcelona] pot tenir, si no els dies, potser els mesos comptats "

Olivera -qui també va afirmar que aquest estiu "es pot estar molt tranquil [sobre l'amenaça terrorista global] dins d'Espanya" - feia servir en aquesta desafortunada profecia l'acrònim àrab (Daesh) del més conegut com ISIS (sigles en anglès de "Estat Islàmic de l'Iraq i Síria "), corresponent a" al-dawla al-Islamiyya fi l-'Irâq wa l-Sham ". Però la realitat és que no és en absolut un especialista en terrorisme islamista, com subratlla el comissari abans citat, qui domina l'àrab clàssic i l'àrab dialectal de la regió de Síria i Jordània en haver-se format durant mesos a la zona amb els serveis de intel·ligència israelians.

El grau d'Olivera a "Criminologia" va ser qualificat d' "insuficient sens dubte" per la Secretaria General d'Universitats

De fet, l'únic títol amb què compta Olivera per dirigir el més alt càrrec de lluita contra el terrorisme és el de "graduat en Criminologia" que concedia la Universitat Rey Juan Carlos, després d'un seminari a distància on-line d'un any de durada i només 60 crèdits. Un grau que ja no s'imparteix perquè la Secretaria General d'Universitats va qualificar el contingut del mateix d ' "insuficient sens dubte" tan sols per obtenir un títol de diplomat.

Per això, l'inspector de la Policia Nacional Jesús Andrés de Déu va presentar un recurs contra el seu nomenament com a director del CITCO, que finalment va ser desestimat pel Jutjat del Contenciós Administratiu número 3 de l'Audiència Nacional, adduint que a les bases de la convocatòria per fer oposicions a aquest nou càrrec de Tsar del Antiterrorisme "no s'exigia efectivament cap títol específic o qualitat de doctor, llicenciat, enginyer, arquitecte o equivalent per a la seva provisió".

Un altíssim càrrec que es va inventar el ministre Fernández Díaz cap al final del seu mandat i amb el qual va recompensar a Olivera per la seva lleialtat i la seva participació -com anterior director de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) - a la brigada política de interior. Ja abans de l'arribada de Rajoy al poder, Olivera havia ajudat des de la UDEF a alts dirigents del PP a desfer-se d'escàndols com el de l'espionatge entre els seus líders polítics a la Comunitat de Madrid.

Diverses fonts policials i d'intel·ligència coincidents asseguren a Públic que Olivera va ser l'executor, tant des del CNCA com després al capdavant del CITCO, de la política d'aïllament dels Mossos de les xarxes policials internacionals sobre terrorisme islamista. Estratègia que va enverinar les relacions entre la Generalitat i l'Executiu de Rajoy i que va ser iradament protestada des del Parlament de Catalunya i al Congrés pel portaveu d'Esquerra Republicana Gabriel Rufián.

No tenir vigilat l'imam de Ripoll va ser un clamorós error de la Intel·ligència Antiterrorista que dirigeix Olivera

Després dels atemptats de Catalunya ha esclatat de nou la polèmica entorn d'aquest boicot nacional i internacional als Mossos -que per fi el nou ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha promès aixecar-a causa de l'clamorós error d'intel·ligència que va suposar no tenir vigilat l'imam de Ripoll que era el cap del comando. Un imam extremista que va estar pres a Castelló i anys abans havia estat vinculat amb el cap d'una altra cèl·lula islamista ... fets dels quals no tenien informació dels Mossos.

Interior fins i tot ha contraatacat acusant als Mossos d'haver desestimat un advertiment de les autoritats belgues sobre aquest imam. Però la comunicació d'un policia belga amb els Mossos era en realitat una petició d'informació -de la qual els agents catalans no disposaven perquè tampoc tenien accés a la base de dades del CITCO- i va haver de ser necessàriament a extraoficial ia títol personal perquè la policia autonòmica no està integrada en l'Europol.

Una altra polèmica sobre la manca d'accés dels Mossos a informació internacional sensible sobre grups terroristes es va desencadenar després de publicar-se que la mateixa Agència Central d'Intel·ligència (CIA) dels EUA els havia informat directament que havien detectat una amenaça gihadista concreta contra les Rambles de Barcelona . El mateix president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ho va desmentir en el programa El Objetivo d'Ana Pastor: "Les policies tenen relacions amb altres policies i les agències d'intel·ligència tenen relació amb altres agències d'intel·ligència", va explicar a la periodista. "A una policia com els Mossos d'Esquadra ja ens agradaria tenir relació directa amb la CIA, però evidentment això no ha passat".

Avisos i amenaces internacionals contra Barcelona

Pocs minuts després, Ana Pastor li preguntava directament a Olivera si s'havia transmès als Mossos alguna alerta d'atemptat, procedent de serveis secrets estrangers, sobre una amenaça gihadista contra Barcelona, ​​i la seva resposta va resultar evasiva i inconsistent (vegi-a partir del minut 1 : 04: 00 d'aquest enllaç).

Fonts pròximes als serveis secrets espanyols han confirmat a Públic que tant la CIA com altres agències d'intel·ligència de països aliats havien advertit des de fa mesos que Barcelona era un objectiu prioritari dels grups gihadistes. Fins i tot es van produir amenaces directes en pàgines web islamistes, amb il·lustracions al·legòriques com la que encapçala aquest article, en la qual apareix la Sagrada Família, que s'acaba d'identificar com el blanc contra el qual inicialment pretenia atacar la cèl·lula, un pla frustrat per la explosió accidental del seu arsenal a Alcanar (Tarragona, a 200 quilòmetres de la Rambla), que va causar la mort de l'imam.

Aquestes alertes de la intel·ligència internacional sobre l'amenaça gihadista contra Barcelona sí van acabar arribant a coneixement dels Mossos, però sempre per vies extraoficials i informals, ja que el CITCO no els proporcionava informació.