Público
Público

Barcelona acull una mostra sobre els abusos del franquisme a Guinea Equatorial

El treball contribueix a difondre els efectes de la dominació espanyola sobre Guinea Equatorial.

El governador general Faustino Ruiz González va ser un clar exponent de mandatari autoritari franquista. El 1961 fins i tot es va plantejar la possibilitat de ser nomenat “rei” dels bubis mitjançant el matrimoni amb una jove d’aquesta ètnia (tot i que se sospitava que ell era homosexual). L’intent no va prosperar i Ruiz González va haver d’abandonar la colònia - Agencia EFE

CONTINGUT PATROCINAT

El Memorial Democràtic acull l’exposició ‘Guinea, el franquisme colonial’, una mostra que explica amb il·lustracions, mapes, fotografies, anotacions manuscrites, cites testimonials i objectes, l’impacte i les conseqüències de la dictadura de Franco en aquesta antiga colònia espanyola a ultramar. Inaugurada al maig, l’exposició es pot visitar fins el 17 de novembre i l’entrada és gratuïta.

El treball contribueix a difondre els efectes de la dominació espanyola sobre Guinea Equatorial i, especialment, sobre la població, les seves formes de vida i de govern. Els guineans, com gairebé tots els africans, van ser sotmesos al domini europeu. Fins i tot durant la República van patir de falta de drets. El franquisme, però, va agreujar una situació marcada pel racisme, que conduïa a més discriminació, maltractaments, a l’explotació econòmica i a la despossessió de les comunitats locals.

L’Església, que va ser especialment  bel·ligerant en contra de  les formes de vida dels guineans  va tenir el control de bona part  de l’educació durant el període  franquista - Agencia EFE

L’Església, que va ser especialment bel·ligerant en contra de les formes de vida dels guineans va tenir el control de bona part de l’educació durant el període franquista - Agencia EFE

Organitzada amb 14 panells de textos i imatges, la mostra conforma un recorregut històric, cultural, social i econòmic que va des de l’esclat de la guerra al tròpic l’any 1936 fins a la retirada i posterior declaració d’independència de Guinea Equatorial, el 12 d’octubre de 1968.
 
Els diferents panells de l’exposició -comissionada per Gustau Nerin, antropòleg i historiador especialitzat en l'estudi del colonialisme espanyol a l'Àfrica-, desenvolupen les conseqüències per blocs: el falangisme, l’educació, el nacional-catolicisme, l’ocupació i l’autoritarisme, la repressió, l’abús com a sistema, la lluita anticolonial, la política contra el colonialisme, la submissió i el canvi de rumb per les pressions descolonitzadores de l’ONU.

Revista de la Guàrdia Territorial, davant del palau residencial del Governador de l'illa. - Herminio

ºRevista de la Guàrdia Territorial, davant del palau residencial del Governador de l'illa. - Herminio

Un espai de memòria i reconciliació

El Memorial Democràtic -situat al carrer Peu de la Creu 4 de Barcelona- que depèn del Departament de Justícia de la Generalitat, és un centre d'activitats de commemoració, difusió, formació, assessorament i participació social relatives al coneixement del període de la Segona República, la Guerra Civil, la repressió franquista, l'exili, la deportació, els moviments antifranquistes i de la transició cap a la democràcia.