Público
Público

"Barcelona, garant de la hispanitat": els manifestants del 12-O demanen la dimissió de Sánchez i la presó de Puigdemont

La capital catalana acull la marxa unionista més important de Catalunya  d'aquest 12-O, que recorrerà el Passeig de Gràcia fins a la plaça Catalunya. Líders de les entitats i partits constitucionalistes ocupen la capçalera: Inés Arrimadas, Xavier Garcia Albiol, o José Rusiñol, entre d'altres. Arrimadas i Albiol critiquen la reprovació del rei al Parlament de Catalunya.

Capçalera de la manifestació espanyolista del 12-O a Barcelona. CCMA

públic

Comença la marxa per la hispanitat d'aquest 12 d'octubre a la capital catalana sota el lema "Barcelona, garant de la hispanitat". Convoquen entitats espanyolistes com Hablamos Español, "España y Catalans", Societat Civil Catalana (SCC), Somatemps, Tabàrnia, "Asociación Hispana" i Empresaris de Catalunya, a més de comptar amb el suport de partits constitucionalistes com el PP i Ciutadans.

La manifestació, que ha començat a caminar des de Passeig de Gràcia amb Provença, ja ha arribat a la plaça de Catalunya. La capçalera ha tingut representació d'entitats i partits constitucionalistes, com ara la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, l'encara secretari general del PP català, Xavier Garcia Albiol, l'exministra de Sanitat Dolors Montserrat o el president de SCC, José Rusiñol, entre d'altres.

A la manifestació també hi ha mostres de balls tradicionals de pobles de l'Amèrica Llatina que participen de la convocatòria, tot i que el 12 d'octubre commemora l'ocupació colonial del continent per part d'Espanya.

Mostres de balls tradicionals bolivians a la manifestació espanyolista del 12-O de Barcelona. Cèlia Muns

Mostra de balls tradicionals de pobles de l'Amèrica Llatina durant la manifestació del 12 d'octubre a Barcelona. Cèlia Muns

Visques a la hispanitat i "Puigdemont a presó"

A la plaça Catalunya s'ha instal·lat un escenari i una pantalla on s'han projectat imatges de la cantant d'òpera Montserrat Caballé, recentment difunta. El públic ha dedicat un miut de silenci per la mort de Caballé abans de començar els parlaments.

Públic de l'acte a Plaça Catalunya de la manifestació espanyolista del 12-O. Cèlia Muns

El vicepresident de l'entitat organitzadora de la manifestació, Espanya i Catalans, Javier Megino, ha reivindicat la "dignitat dels catalans que se sentenn espanyols", el “respecte per les nostres institucions, el rei, la bandera i l’himne”, i el “respecte” per “l’orgull de ser i sentir-nos espanyols". Megino també ha interpel·lat a als jutges encarregats de la macrocausa de l’independentisme, a qui els hi ha dit que “no s’acovardeixin” i ha demanat “llargs anys de presó” pels processats, mentre el públic cridava “Puigdemont a presó”.

També ha criticat el govern socialista per buscar suport en forces independentistes: “Mai estarem contra un govern d’Espanya. Estarem en contra d’un govern que estigui recolzat per gent sense vergonya i colpistes”, ha dit. Seguidament, els assistents han demanat la dimissió de Pedro Sánchez, que Megino ha volgut tancar dient que “un sol espanyol no pot fer callar la majoria”.

Després, Josep Alsina, president de  Somatemps, ha començat el seu discurs negant el genocidi espanyol durant l’ocupació d’Amèrica Llatina: “Els espanyols, a Amèrica, no vam comentre cap genocidi. Els espanyols es van casar amb índies i els van donar el cognom”, ha dit. També ha lloat la retirada de llaços grocs d’aquest estiu: “Heu estat netejant Catalunya de la porqueria groga que l’empastifava”, ha cridat.

Albert Boadella, autoproclamat president de “Tabàrnia”, ha fet una aparició en pantalla amb una paròdia del referèndum de l’1 d’octubre, amb la qual ha proclamat “l’autonomia de Catalunya” i ha tancat la seva declaració cridant “visca Tabàrnia”.

L'abolició de la monarquia, "un insult"

Aquest 12 d'octubre arriba just després que el Parlament de Catalunya votés a favor de reprovar el rei Felip VI i demanés l'abolició de la monarquia. És el primer cop que una cambra de l'Estat aprova una posició oficial contrària a la reialesa. A això s'ha referit Arrimadas en declaracions als mitjans: "És indecent que el govern d'Espanya busqui suport amb un govern de separatistes. Ahir van reprovar al cap d'Estat, uns insults que no es permetrien cap país democràtic".

També s'ha posicionat en aquesta línia el líder popular: "És una pena que aquesta data coincideixi amb un acte lamentable que va passar ahir a Catalunya, on la única cosa que es pretenia era insultar al cap d'Estat, el rei, i a totes les persones que ens hi sentim identificades", ha dit Albiol, qui ha assenyalat com a responsable al president del govern central, Pedro Sánchez.

Rusiñol també ha explicat els motius de convocatòria a mitjans: "Alertem aquesta deriva cap a cert grau d'enfrontament civil, i fem una crida a la calma, la concòrdia i el diàleg sempre dins de la llei". El líder de SCC també ha responsabilitzat al president de la Generalitat, Quim Torra, de "tot el que està passant a Catalunya" i ha considerat d'"irresponsable" el seu comportament. Per altra banda, el membre d'Espanya i Catalans Javier Megino ha ressaltat que l'objectiu de la marxa és "ensenyar a la societat que no només existeix la part secessionista".

Dolors Montserrat també ha valorat la jornada i ha carregat contra el govern socialista: "Apel·lem a Pedro Sánchez, que ens ha abandonat, ens ha entregat i ha cedit Catalunya a l'independentisme".

Manifestació antifeixista a la vora

Una altra manifestació, convocada als Jardinets de Gràcia per la Plataforma Antifeixista a la mateixa hora, ha provat d'avançar cap a la marxa espanyolista, a l'altra banda de l'Avinguda Diagonal. Un cordó de seguretat de Mossos d'Esquadra ha impedit la trobada entre les concentracions de diferent signe.

Cordó de seguretat de Mossos d'Esquadra entre la manifestació antifeixista i la manifestació espanyolista a Jardinets de Gràcia de Barcelona. Cèlia Muns

Centenars de persones s'hi apleguen per mostrar el seu rebuig al dia de la hispanitat i a la manifestació de la plaça Catalunya, que ha agafat embranzida després dels fets de l'1 d'octubre.