Público
Público

BComú insisteix en el tripartit amb ERC i PSC

ERC descarta "d'entrada que Maragall i Colau comparteixin l'alcaldia. La portaveu dels republicans, però, assegura que la prioritat és un acord de govern amb Barcelona en Comú, mentre tanca la porta a qualsevol aliança amb el PSC a la capital. 

Janet Sanz fent declaracions a mitjans. Barcelona en Comú

PÚBLIC

ERC no vol ni sentir a parlar d'un possible pacte de govern a Barcelona que inclogui el PSC, tal com planteja Ada Colau i un dels manifestos apareguts les darreres hores. Així mateix, el partit tampoc contempla que Ernest Maragall i la líder de Barcelona en Comú comparteixin l'alcaldia. Aquests són els principals missatges que ha enviat aquest dilluns al migdia la portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva de la formació.

"D'entrada no compartim la idea de repartir el govern. Qui ha guanyat les eleccions és ERC amb Ernest [Maragall] al front", ha manifestat, per recordar que el 2015 els resultats també van ser molt ajustats i no es va plantejar la possibilitat de repartir-se l'alcaldia. En aquella ocasió, però, Barcelona en Comú superava en un regidor CiU (11 a 10) i, sobretot, cap de les dues parts contemplava entendre's, a diferència del que passa ara en què, a més, tant Esquerra com els Comuns tenen els mateixos representants: deu.

Vilalta sí que ha defensat que hi hagi un acord que desencalli la governabilitat de la ciutat que inclogui ERC i Bcomú, que sumaria 20 regidors i, per tant, es quedaria a només un de la majoria absoluta, i ha criticat que es plantegin acords "contra natura" -en referència a l'oferiment de Valls de fer alcaldessa a Colau- per deixar ERC fora del govern. 

Sobre el PSC, la dirigent d'Esquerra ha assegurat que és un partit "còmplice i avalador" de la repressió de l'Estat cap a l'independentisme, a banda de "promotor d'un cordó sanitari" per impedir que Margall sigui alcalde. A partir d'aquí, entén que és normal que ERC no vulgui tancar-hi acords. "Aquells que es presenten com els garants del diàleg no ho són tant i continuen aplicant més repressió", ha manifestat. Amb tot, ha reconegut que la sentència sobretot fa referència a Barcelona perquè "cada ciutat és un món i l'autonomia local és evident que és important". Per tant, és probable que en altres municipis sí que hi hagi aliances entre les dues formacions.

Per la seva banda, Barcelona en Comú s'ha reafirmat en la seva aposta: un pacte entre les tres forces d'esquerres, el govern que volen el 64% dels votants, segons deia Janet Sanz en declaracions a mitjans. "Tant ERC com el PSC ens situen al centre de l'acord, per tant, és el moment de deixar enrere les línies vermelles i el frontisme per donar solidesa a un futur govern", ha insistit Sanz. Els comuns denuncien la negativa a parlar de les dues forces i segueixen determinats en formar el tripartit progressista, descartant les opcions de Govern que inclouen forces de dretes, com ara investir Colau amb els vots de Ciutadans.

Qui també s'ha pronunciat aquest dilluns és el número 1 del PSC a la ciutat, Jaume Collboni, que ha insistit a girar l'esquena als republicans: "En coherència, el PSC només obrirem negociacions amb els comuns per parlar de coalició i pacte de Govern". Collboni ha afirmat que ha mantingut contactes informals amb la candidatura d'Ada Colau, però que aquesta setmana començaran les reunions formals. A més, també ha rebutjat la possibilitat que ERC i Barcelona en Comú es reparteixin l'executiu: "L'alcaldia no és un joc de cromos, una estona tu una estona jo. Si volem un govern estable, l'acord de govern ha de ser estable els quatre anys".