Público
Público
eleccions eua

Biden és proclamat president dels EUA

El demòcrata s'imposa a l'estat de Pennsilvània i la premsa nord-americana li concedeix la victòria. Biden guanya les eleccions després d’un recompte molt ajustat qüestionat per Trump, que nega la seva victòria i assegura que les eleccions "en cap cas s'han acabat".

En la imagen, Joe Biden y Kamala Harris.
Joe Biden i Kamala Harris. REUTERS

Públic

El demòcrata Joe Biden ha guanyat les eleccions als Estats Units després d'imposar-se a Donald Trump a l'estat de Pennsilvània. Amb els 20 vots electorals de Pennsilvània, el seu estat natal, Biden arriba als 284 i supera així els 270 necessaris per ser escollit com a nou president dels EUA. Els principals mitjans del país, com la CNN, FOX News i The Washington Post ja el donen com a guanyador. El recompte s'ha allargat durant quatre dies, en una situació insòlita, i ha estat qüestionat per l'actual president i candidat republicà, Donald Trump, que ha negat la victòria de Biden i ha assegurat que les eleccions "en cap cas s'han acabat".

Biden ha aconseguit recuperar per als demòcrates estats industrials que Trump havia obtingut el 2016, com Michigan o Wisconsin, i també s'ha imposat a Pennsilvània, el major estat que seguia en joc. Per tant, Trump passa a ser el cinquè president que es queda sense un segon mandat en els darrers 100 anys. 

Biden, que es converteix en el president més votat de la història del país, ha reconegut la victòria i ha agraït els vots a través d'un missatge a Twitter.

En un comunicat, Biden ha assegurat que "és l'hora de deixar enrere l'odi i la retòrica dura" i unir tots els americans. El demòcrata ha admès que tindrà una feina "dura" i ha promès ser "el president de tots els americans", independentment de qui hagin votat. Biden ha destacat que en un context "d'obstacles sense precedents, una xifra rècord d'americans han votat". "Hem demostrat, una vegada més, que la democràcia batega profundament en el cor dels Estats Units", ha afirmat. "És l'hora de que Amèrica s'uneixi, i es curi", ha dit, afegint: "Som els EUA, no hi ha res que no puguem fer si ho fem junts".

L’anunci de la victòria de Biden arriba després de quatre llargs dies de recompte amb molta tensió per l’estret marge de diferència entre els dos candidats als estats que quedaven en joc. Malgrat assegurar-se Florida, Texas i Ohio la primera nit electoral, dimecres Trump va començar a veure com el seu avantatge s’esfumava poc a poc als estats del cinturó de l`òxid per l’inici del recompte del vot anticipat. L’augment sense precedents del vot per correu arran de la pandèmia ha estat un factor determinant en l’evolució del recompte. Trump s'ha encomanat a les demandes que ha presentat en diversos estats clau, però és improbable que cap d'elles pugui invalidar els vots suficients en cap territori.

Kamala Harris, primera vicepresidenta

La companya de fórmula de Biden, Kamala Harris, faria història en convertir-se en la primera dona elegida mai com a vicepresidenta dels EUA, a més de la primera dona negra que arribarà a aquest càrrec, quan tots dos assumeixin la Casa Blanca el 20 de gener.

Mentrestant, el recompte continua i les autoritats locals esperen oferir nous resultats al llarg de la jornada a Nevada, Geòrgia i Arizona, encara que adverteixen que el procés a partir d'ara podria alentir-se encara més. Amb Pennsilvània a la mà, encara que Biden perdi als tres estats seria proclamat president igualment.

Trump no accepta la derrota

D'atra banda, Trump ha negat aquest dissabte la victòria del seu rival i ha assegurat que les eleccions "en cap cas s'han acabat". En un comunicat, el seu equip afirma que a partir de dilluns els seus advocats iniciaran la seva estratègia als tribunals per "garantir que les lleis electorals es compleixen i que el guanyador de debò" sigui reconegut. Segons Trump, s'han comptat vots "fraudulents, fabricats, i ha votat gent que no podia o que havia mort". "Els americans tenen dret a unes eleccions honestes: això vol dir comptar tots els vots legals, i no comptar cap vot il·legal", afirma el comunicat.

"Joe Biden no ha estat certificat com a guanyador a cap dels estats, encara menys en els que són molt ajustats i on hi ha d'haver recomptes obligatoris, o en estats on la nostra campanya té recursos legítims als tribunals que poden determinar el guanyador final", indica la campanya del republicà. Trump ha marxat de la Casa Blanca aquest dissabte per anar a jugar a golf a Virginia.