Público
Público

El bloqueig de l'Estat a les partides d'agricultura del Govern reduirà les aportacions de la UE

La intervenció dels comptes de la Generalitat deixa en l’aire 31 milions d’euros que els agricultors catalans han de cobrar abans de finals d'any. Amb l'aplicació de l'article 155, el Ministeri d’Agricultura paralitza ajuts de la Conselleria d’Agricultura, que ara gestiona ell mateix.

Explotació de vaques de la comarca del Pallars Sobirà. UNIÓ DE PAGESOS

Partides pressupostàries bloquejades amb un possible càstig de la Unió Europea. Això és el que li podria passar a l'Estat amb els ajuts agrícoles destinats a Catalunya després de la intervenció dels comptes de la Generalitat i l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Aquesta decisió del Govern de Mariano Rajoy deriva en la paralització de 31 milions d'euros, un 10% del pressupost que rep el Departament d'Agricultura, que els agricultors haurien de cobrar abans de final d'any.

Més enllà d'aquest bloqueig, "la mala gestió dels fons agraris, que els cofinança la Unió Europea, podria castigar l'Estat espanyol en el proper repartiment comunitari", explica el coordinador nacional del sindicat Unió de Pagesos, Joan Caball. Aquests diners, inclosos en el Pla de Desenvolupament Rural (PDR), es tornaran a distribuir pel període 2020-2027. Caball recorda que "si l'Estat frena l'execució del pagament d'aquestes ajudes, tampoc la UE farà efectius els fons que els cofinancen".

Caball critica que el Ministeri d'Agricultura "hagi trencat els procediments burocràtics ja establerts" i amb la intervenció dels comptes es perjudiqui de nou els pagesos catalans. "Posa en perill els fons europeus que el Govern de Catalunya només havia d'administrar, i resulta inadmissible que la seva negligència afecti el desenvolupament del sector productiu i la viabilitat de les explotacions, especialment en l'àmbit de la sanitat vegetal".

Ramaderia ecològica i cooperatives, les més afectades

Els 31 milions d'euros bloquejats corresponen a pressupostos destinats a ramaderia ecològica, assegurances agràries, sanitat animal i vegetal, cooperativisme, lluita contra els incendis i els procediments de certificació de la qualitat alimentària. Davant d'aquesta situació, les organitzacions agràries han adreçat una carta a la ministra d'Agricultura del Govern espanyol, Isabel García Tejerina, perquè pressioni Hisenda i desencalli aquestes partides. El document també està signat per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), entitat que agrupa més de 200 cooperatives catalanes.

Projecte Grípia, una iniciativa per recuperar la ramaderia ecològica i extensiva a la Cerdanya

Projecte Grípia, una iniciativa per recuperar la ramaderia ecològica i extensiva a la Cerdanya. GRÍPIA

A més de la intervenció dels comptes de la Generalitat, l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que va cessar el Govern i els seus consellers, crea una situació paradoxal: el Ministeri d'Agricultura bloqueja partides d'un departament que ara mateix ell gestiona. Aquest embolic jurídic està perjudicant de forma especial als plans inversors de les cooperatives agràries.

El president de la FCAC, Ramon Sarroca, indica que "la situació està dificultant que es desenvolupi el Pla de Competitivitat, una iniciativa que preveu destinar inversions perquè les entitats innovin i es modernitzin". El problema, segons afegeix, és que "moltes d'aquestes partides ja es trobaven concedides i ara estan a l'aire una sèrie de convenis que des de la FCAC havíem signat amb el Departament d'Agricultura".

Sarroca comenta que l'actuació de l'Estat, amb la paràlisi dels fons europeus que gestiona, "ens suposa actualment una preocupació i una incertesa de com podrem afrontar els compromisos de futur que ja hem adquirit". A més, el president de la FCAC destaca que aquest tipus de mesures impliquen un greuge comparatiu pels agricultors i ramaders catalans envers els d'altres zones de l'Estat o de la Unió Europea.

Mala gestió dels fons europeus

A la taula agrària celebrada el passat 23 d'octubre, les entitats van recordar al Ministeri d'Agricultura l'obligació que té, com a poder públic, d'atendre el bon funcionament de l'agricultura, la ramaderia i la pesca. A més, denuncien que el bloqueig del pressupost implica una deixadesa en les funcions i responsabilitats derivades de pertànyer a la Unió Europea.

En l'anterior període pressupostari, que correspon al Pla de Desenvolupament Rural (PDR) 2007-2013, les dades de les organitzacions agràries indiquen que la mala gestió del Ministeri d'Agricultura va fer perdre 368 milions d'euros. Aquest import correspon a fons europeus de desenvolupament no utilitzats per altres comunitats autònomes i que l'Administració de l'Estat no va distribuir de forma eficient.

Reunió de la taula agrària del 22 d'octubre./ Generalitat de Catalunya

Reunió de la taula agrària del 22 d'octubre./ Generalitat de Catalunya

"Independentment de la intervenció dels comptes, el Ministeri ha de vetllar perquè no es tornin a perdre fons europeus per una mala gestió dels recursos, ja que no s'han usat per altre comunitats autònomes i no s'ha activat cap mecanisme redistributiu", comenten des de la Unió de Pagesos.

Per la seva banda, el Ministeri d'Agricultura assegura que està preparat per gestionar i afrontar els pagaments dels ajuts europeus que s'han concedit enguany als pagesos catalans. La ministra, Isabel García Tejerina, al·ludeix al fet que aquests ja es van començar a pagar a mitjans del passat mes d'octubre. Aquests fons estan exclosos de la intervenció dels comptes de la Generalitat de Catalunya.

Pagaments avançats

A finals del mes d'octubre, el Departament d'Agricultura va realitzar la petició de 156 milions d'euros al Fons Europeu Agrícola de Garantia Agrària (Feaga) per abonar una bestreta del 70% dels ajuts directes de la Política Agrària Comuna (PAC). Aquesta beneficiaria a 48.000 pagesos catalans en conceptes de pagament bàsic, pagament verd, complement a joves i als petits agricultors.

Des del Departament d'Agricultura precisen que estava previst que al mes de desembre es paguessin 66 milions d'euros més, completant així un import de 222 milions d'euros en ajuts directes fins a finals del 2017. La resta d'aquests s'hauria d'abonar durant el primer trimestre de 2018. Els ajuts directes formen part de l'anomenat primer pilar de la PAC i són finançats, a diferència dels 31 milions d'euros actualment bloquejats, íntegrament pel Feaga. En aquest àmbit, l'Estat espanyol disposa de més de 4.000 milions d'euros anuals, dels quals des de Catalunya es gestionen uns 256.

Principals partides i mesures pressupostàries bloquejades

Agroambient i clima, ramaderia ecològica, forestals i d'agroindústria incloses al Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR). Import: 6 milions d'euros

Assegurances agràries. Import: 2,6 milions d'euros

Sanitat animal i vegetal. Import: 2 milions d'euros

Cooperativisme agrari. Import: 1,5 milions d'euros

Prevenció i lluita contra incendis. Import: 0,75 milions d'euros

Certificació i control de la qualitat alimentària. Import: 0,44 milions d'euros

¿Te ha resultado interesante esta noticia?