Público
Público
Únete a nosotros

La bretxa salarial a Catalunya entre homes i dones va ascendir al 26% el 2014, el màxim durant la crisi

Les dones cobren menys que els homes en totes les edats, nivells de formació i sectors.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

La consellera Dolors Bassa. EUROPA PRESS

La bretxa salarial entre homes i dones va ascendir fins al 26% el 2014, assolint el seu màxim des del 2008, segons consta en el primer informe sobre desigualtat de salaris elaborat per la Generalitat basant-se en les últimes dades de l'Enquesta anual d'estructura salarial de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Ho ha explicat aquest dimecres en roda de premsa la consellera de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Dolors Bassa, qui ha alertat que la desigualtat salarial entre homes i dones és una realitat en tots els trams d'edat, els nivells de formació i també en tots els sectors d'activitat, i ha considerat que és una "calamitat i una xacra" que cal combatre amb plans d'igualtat en les empreses.

La bretxa del 26% és la més elevada de tota la sèrie històrica analitzada en l'informe del Govern, que parteix de 2008, quan es va situar en el 24,4%, una xifra que es va reduir en els dos anys següents però va ascendir fins al 25,8% el 2011 i va tornar a baixar el 2012 (24,8%) i 2013 (25,1%). Aquesta xifra està calculada mitjançant el salari mitjà brut anual del 2014, que per als homes va ser de 27.477 euros i per a les dones de 20.324, mentre que si es té en compte el preu per hora treballada, la bretxa salarial se situa en el 15,9%, la qual cosa posa de manifest l'efecte d'una taxa de parcialitat femenina que gairebé triplica la masculina, segons destaca l'informe.

A partir dels 35 anys, el guany per hora de les dones es manté estancat, la qual cosa es pot atribuir a la influència en la seva carrera laboral de la conciliació de la vida laboral i personal, una de les causes que les dones cobrin menys que els homes, al costat de l'escassa presència de dones en els llocs de lideratge i adreça, segons ha assenyalat Bassa.

La consellera ha alertat que aquesta diferència salarial té un efecte directe en les prestacions, i ha posat com a exemple les pensions per jubilació (1.900 euros per a homes enfront de 1.300 per a dones), les de discapacitat (1.000 enfront de 800) i les prestacions per desocupació (890 enfront de 740 euros).

Creix el pressupost de la Generalitat per a polítiques d'igualtat en l'àmbit laboral

Bassa ha afirmat que una de les prioritats del departament és lluitar contra aquesta desigualtat "persistent", i ha recordat que aquesta legislatura s'ha creat una Direcció General d'Igualtat que es dedica a vetllar per la igualtat d'homes i dones en el treball, principalment amb formació i assessorament a empreses i entitats públiques perquè impulsin plans d'igualtat. Ha assenyalat que el pressupost per a polítiques d'igualtat en l'àmbit laboral ha augmentat significativament en els últims anys, passant de 60.000 euros en 2015 a 95.000 l'any passat i amb una previsió de 500.000 euros per als Pressupostos del 2017.