Público
Público

Calvo posa fi a la negociació amb els independentistes i dona per fet que s'escurçarà la legislatura

La vicepresidenta del Govern anuncia que els partits independentistes rebutgen el marc traçat pel Govern per a Catalunya, en el qual es deixa clar que no s'admet ni el referèndum, ni el dret a l'autodeterminació. Manté que la via del diàleg en aquestes claus continua oberta. L'Executiu continua demanant el suport a tots els grups pels Pressupostos.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

La vicepresidenta del govern, Carmen Calvo, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres. (CHEMA MOYA | EFE)

S'ha acabat la negociació. Ni taula de partits, ni relator, ni la més mínima possibilitat d'abordar el dret d'autodeterminació. El govern espanyol ha donat aquest divendres un cop a la taula i, a través de la vicepresidenta del Govern i ministra d'Igualtat, Carmen Calvo, ha anunciat en la roda de premsa posterior al Consell de ministres que el diàleg amb els partits independentistes està trencat, ja que aquests "no accepten el marc traçat pel Govern per a Catalunya", va dir.

Abans d'aquest anunci, el govern ha fet públic el document que contenia les seves propostes per iniciar una negociació sobre Catalunya a través d'una taula de partits i les condicions que marcava per desenvolupar aquest diàleg entre totes dues parts.

Aquestes bases incloïen obrir la taula a totes les formacions amb representació al Parlament, la qual cosa també englobava a PP i Ciutadans. Segons ha explicat la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, els partits independentistes han rebutjat aquesta proposta: "No accepten el marc que hem proposat".

"Aquest govern té la ferma decisió d'establir tots els ponts possibles però en aquest moment, el marc traçat que hem fet no és acceptat pels partits independentistes", ha manifestat Calvo.

També ha explicat la proposta que el Govern ha traslladat a les forces polítiques catalanes en un document que estableix un marc de diàleg, que contempla dissenyar abans de finalitzar febrer una taula de partits amb dos representants per cada formació amb capacitat de decisió en els àmbits estatal i català, així com la participació d'una persona per "facilitar la coordinació de les tasques".

De fet, l'Executiu creu que aquest "marc" per iniciar un diàleg sobre Catalunya ha de ser a través d'una taula de partits en la qual estiguin PP i Ciutadans. La vicepresidenta del govern ha revelat, no obstant això, que les forces independentistes rebutgen una taula de partits i la intervenció d'un relator.

A més, la vicepresidenta també ha deixat clar que no hi haurà consulta a Catalunya: "Aquest Govern no acceptarà mai un referèndum d'autodeterminació. És inacceptable. Ho hem dit cent vegades, però ho tornem a repetir", ha recalcat.

Fonts de l'Executiu han insistit en aquesta idea, assegurant que el Govern "no acceptarà mai el marc de l'autoderminació", encara que això no anul·li que la seva actuació sempre s'hagi conduït "per un mandat de la societat de convivència i diàleg amb Catalunya".

Calvo ha recordat que el govern espanyol ha establert tots els ponts possibles perquè el diàleg es produeixi, i ha recordat que "les dretes" mai han ajudat a que aquest diàleg prosperés.

Diàleg i claus clares

En aquesta línia, Calvo ha indicat que el Govern continuarà buscant una sortida dialogada i bastint ponts, en l'àmbit català i estatal. "Però, ara, no té cap sentit que la societat no tingui les claus clares del que pretén aquest govern per buscar una solució", ha afirmat.

La vicepresidenta no ha ocultat que això posa molt difícil que es puguin tramitar els Pressupostos Generals de l'Estat, encara que ha continuat demanant el suport de tots els grups parlamentaris de la Cambra Baixa, "perquè són uns Pressupostos que necessita aquest país".

Pel govern espanyol, tots els grups tindran difícil explicar als espanyols el rebuig a aquests Comptes de l'Estat, i ha recordat que són uns Pressupostos "bons per tots, també per a Catalunya", diuen fonts de l'Executiu. En aquest sentit, han instat als partits independentistes que expliquin als seus ciutadans el rebuig a donar solucionar a problemes "arrelats en el temps" a Catalunya.

La vicepresidenta ha donat per fet que si els Pressupostos Generals de l'Estat no són ni tan sols tramitats -el que es votarà dimecres que ve- la legislatura o arribarà a la seva fi. En aquest sentit, ha recordat les paraules del president del Govern en la qual va apuntar que sense els Comptes de l'Estat seria molt difícil que la legislatura arribés fins al 2020.

Calvo no ha volgut aventurar dates de l'avançament electoral, i ha recordat que aquesta potestat correspon exclusivament al president del Govern, encara que en l'actual escenari només hi ha la possibilitat d'unir-les a les municipals, autonòmiques i europees del 26 de maig; o portar-les a l'inici de la pròxima tardor.