Público
Público

Carla Simón guanya l'Os d'Or a la Berlinale amb 'Alcarràs' i fa història pel cinema català

La directora catalana  triomfa amb el seu segon llargmetratge després de la també exitosa 'Estiu 1993'

Carla Simón
Carla Simon en una imatge d'arxiu. Agustí Argelich

La directora catalana Carla Simón ha fet història aquest dimecres a Berlín guanyant l'Os d'Or de la Berlinale, el pretigiós Festival de Cinema de Berlín. és la primera cineasta catalana que aconsegueix un dels principals premis del cinema mundial. "No m'ho puc creure", ha dit Simón just després de pujar a l'escenari a la capital alemanya per recollir el guardó. La directora catalana ha volgut dedicar el guardó a les famílies que cultiven la terra, una activitat que ha considerat "una forma de resistència", i ha recordat que part de la seva família també cultiva préssecs a Alcarràs.

Així doncs, la Berlinale ha tornat a funcionar com a talismà per Carla Simón i revalida amb 'Alcarràs' l'èxit amb el qual el Festival de Cinema de Berlín ja va rebre la seva òpera prima, 'Estiu 1993'. La cinta torna a endinsar-se en la pèrdua, en aquest cas, d'un model de vida familiar basat en l'agricultura. El preu de la fruita, l'especulació i les energies renovables fan de motor d'un film rodat en català i que interpreten actors no professionals. Berlín ja va somriure Simón el 2017 amb premi a la millor 'opera prima' de totes les seccions i el Gran Premi del Jurat Internacional de la secció Generation Kplus.

'Alcarràs' narra la història de l'última collita de fruita d'una família a una finca d'Alcarràs (Segrià) abans que els propietaris hi instal·lin plaques solars. Com en el seu primer llargmetratge, la història parteix d'una experiència personal, la mort del seu avi.

La cineasta torna a posa a gravitar les relacions familiars, a les que incorpora el xoc entre diverses generacions que viuen juntes. El film s'imprimeix de reivindicacions socials, com el manteniment de l'agricultura enfront al model per explotar les energies renovables en un entorn rural en crisi.

La tria dels actors que havien de formar l'elenc es va iniciar el 2019, just abans de la pandèmia. L'equip de la pel·lícula va anar a desenes de festes majors del Segrià i el Pla d'Urgell per buscar perfils adequats i els convidaven a participar al càsting, on hi van acabar participant unes 9.000 persones.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?