Público
Público

Carles Mundó renuncia al seu escó

El conseller cessat al·lega raons personals i explica que tornarà a treballar d'advocat. Oriol Junqueras, en presó preventiva, i Toni Comín, a Bèlgica, sí que presenten les seves credencials, com el president cessat, Carles Puigdemont

El conseller cessat i diputat electe d'ERC Carles Mundó.

El conseller  de Justícia cessat i diputat electe en la llista d'ERC, Carles Mundó, ha renunciat per sorpresa al seu escó aquest dimarts. Mundó, imputat pels delictes de rebel·lió, sedició i d'altres, com la resta de membres del Govern cessat per Mariano Rajoy, i que va passar un mes a la presó d'Estremera, ha explicat que no recollirà l'acta de diputat, per motius personals, i que tornarà a exercir d'advocat, com feia abans del seu salt a la política de primera línia, al gener del 2016, quan va ser nomenat conseller de Justícia. ERC ha comunicat posteriorment que Mundó ja havia avançat la seva decisió "dies enrere" a la número 2 del partit, Marta Rovira.

La renúncia de Mundó sorprèn per diversos motius. Fins pràcticament el moment d'anunciar-la, sonava com a possible recanvi de Carme Forcadell si aquesta declinava repetir com a presidenta del Parlament. A més, va ser un dels dirigents republicans més actius durant la campanya electoral. I fins i tot es va significar -més explícitament que cap altre candidat d'ERC- per posar en dubte l'estratègia electoral de Junts per Catalunya sobre el retorn de Carles Puigdemont, quan va afirmar que el president cessat difícilment podria repetir en el càrrec, perquè no podria tornar a Catalunya sense ser empresonat.

Al contrari que Mundó, han presentat les seves credencials la resta de membres del Govern cessat, amb tres excepcions: els consellers a Bèlgica Clara PonsatíLluís Puig (JuntsxCat) i Meritxell Serret (ERC). Sí que les ha presentat, en canvi, el quart conseller que acompanya Puigdemont al país del Benelux, Toni Comín. El moviment de Comín no s'adiu amb les crides que ha fet part de l'independentisme perquè els consellers que acompanyen Puigdemont a Bèlgica renunciïn al seu escó, atès que sembla difícil que puguin participar en les votacions, i per no posar en perill la majoria independentista. Junts per Catalunya ha precisat que el fet que Ponsatí i Puig no hagin presentat les seves credencials no vol dir que renunciïn a l'escó.

Igualment han presentat les seves credencials Puigdemont i els diputats electes en presó preventiva: el vicepresident cessat i líder d'ERC, Oriol Junqueras, el conseller cessat Joaquim Forn i l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez.