Público
Público

Carod creu que s'hauria d'haver proclamat la República immediatament després de l'1-O

L'exvicepresident i exlíder d'ERC afirma, entrevistat a 'La Klau Crítica', que "el món hauria entès" que es declarés la independpencia el mateix dia del referèndum de l'1 d'octubre, i que els resultats d'aquest no permetien fer-ho "26 dies després". Lamenta que els partits sobiranistes van "caure en el parany de C's" el 21D, i aposta per crear una plataforma "suprapartidista", a la manera de l'Assemblea de Catalunya, amb "tothom que estigui contra la repressió". 

L'exvicepresident de la Generalitat i expresident d'ERC Josep-Lluís Carod-Rovira, aquest dimarts a 'La Klau Crítica'. Joel Kashila.

públic

Crític. I autocrític. Així s'ha mostrat aquest dimarts l'exvicepresident de la Generalitat i expresident d'ERC Josep-Lluís Carod-Rovira, entrevistat al programa La Klau Crítica per Sergi Picazo, en analitzar el camí que ha emprés l'independentisme –i no només els líders del moviment– des de la jornada "de dignitat" de l'1 d'octubre. Un camí en què considera un error haver proclamat la independència "26 dies després" del referèndum. I en el qual, segons remarca, el sobiranisme necessita augmentar les seves xifres. Autocrítica exigent, però constructiva. Perquè "no és moment de flagel·lar-nos, sinó de veure què no hem fet bé, perquè no s'hagi de repetir".

En l'entrevista, Carod-Rovira ha lloat la "mobilització interclassista" que va dur al referèndum. Però ha lamentat que  aquesta "revolució democràtica" no hagi "quallat", perquè "els protagonistes –i aquí puntualitza que parla tant dels "governants" com de la "societat"– hem comès errors".

"Ens hem animat tant que hem encomanat l'entusiasme al Govern, pensant que faria els deures. Els uns pels altres, a l'hora de la veritat potser no teníem prou aigua per llançar-nos a la piscina", resumeix Carod, al·ludint a la proclamació de la independència del 27 d'octubre.

L'exlíder d'ERC insisteix en la seva ja coneguda tesi que l'independentisme necessita augmentar la seva base per guanyar legitimitat. Critica que els líders del procés sobiranista hagin plantejat aquest "en termes exclusivament legals, quan la llei són ells", referint-se a l'Estat espanyol. I només veu factible per a l'independentisme "la via política", per a la qual les xifres actuals no són suficients, segons recalca. "Hi ha un moment que caldrà situar-se fora de la legalitat, i una cosa és situar-s'hi amb un 70%, i una altra fer-ho amb un 47%", ha afirmat, en referència al percentatge que van obtenir els partits independentistes el 21D. 

En aquest sentit, i preguntat per si els resultats del referèndum permetien la proclamació de la independència, Carod-Rovira és clar: "26 dies després, no". El polític republicà afegeix que "el món hauria entès" una declaració d'independència el mateix dia 1 d'octubre, o immediatament després, pel corrent de "simpatia internacional" arran de la repressió policial de l'1-O. I afirma que ara cal una "majoria social incontestable" a favor de la República.

El "parany" de C's

Carod-Rovira és conegut per haver plantejat sempre un independentisme allunyat de raons identitàries.  I considera que l'independentisme va "caure en el parany intel·ligentment plantejat per Ciutadans" de fer exactament el contrari, de "plantejar el conflicte polític com un conflicte identitari". 

Com a recepta, el veterà dirigent d'ERC aposta per plantejar que "el problema de Catalunya és de sobirania", que "tant els que som només catalans com els que són catalans i espanyols, si decidim des d'aquí, viurem tots millor". I es mostra a favor també de crear una platadorma "suprapartidista", a l'estil de l'Assemblea de Catalunya, que superi l'àmbit estricte de l'independentisme, i que agrupi "tothom que estigui contra la repressió, contra l'autoritarisme i a favor de la democràcia".

"No som prou conscients que l'únic que espanta als poders de Madrid és la unitat", ha assenyalat, parafrasejant l'històric d'ERC Jordi Carbonell. "Quan avances amb el 80%  és una cosa. Quan no tens prou força i tires pel dret, passa el que passa", ha resumit.