Público
Público

CAS '27 i MÉS' El secretari general de la CGT en recerca i captura per la tancada a la UAB denuncia que es tracta d'un "judici polític"

Ermengol Gassiot, secretari general de la CGT a Catalunya, es troba des d'aquest dimecres en cerca i captura pel cas 'Som 27 i més', arran d'una protesta a la UAB per la qual la fiscalia demana penes d'entre 11 i 14 anys de presó. 'Públic' ha tingut l'oportunitat de parlar amb Gassiot poc després de conèixer-se la mesura judicial.

Ermengol Gassiot, secretari general de la CGT de Catalunya. FOTO CEDIDA

"Ens hem anat acostumant, anem rebent citacions del jutge, ordres de cerca i captura", comenta Ermengol Gassiot a l'altra banda del telèfon. Aquest dimecres el jutjat de Cerdanyola del Vallès va emetre una ordre de recerca i captura contra aquest professor del Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que també és des del 2014 secretari general de la CGT. Això significa que Gassiot pot ser detingut en qualsevol moment per ser posat a disposició judicial.

El secretari de la CGT és un dels processats en l'anomenat cas 27 i més. A banda del propi Gassiot, la Fiscalia demana per a 25 estudiants i un treballador de Personal d'Administració i Serveis (PAS) penes d'entre 11 i 14 anys de presó (un total de 300 anys de presó) per una acció de protesta l'any 2013 a l'UAB. Per denunciar l'augment de les taxes universitàries, estudiants de l'Autònoma van decidir aquell any organitzar una tancada a l'edifici del rectorat. La CGT defineix els fets en un comunicat com "un tipus d’acció habitual i que forma part del repertori del moviment estudiantil a les universitats catalanes des de fa dècades". Des d'aleshores, els encausats han portat a terme diverses accions de protesta, tant públiques com a les xarxes socials, per denunciar el procés. Gassiot destaca que l'UAB ha estat la universitat que ha defensat de manera "més categòrica" els plans de privatització "en tot el conjunt dels Països Catalans".

"Per què no hi anem diligentment?", respon Ermengol Gassiot a la pregunta de per què els encausats han optat per aquesta estratègia de defensa. "Entenem que és un judici polític que es basa en l'existència d'un entramat" que els acusats atribueixen al rector de l'època, Ferran Sancho, i a la vicerectora, Sílvia Carrasco. Ermengol entén que "és molt difícil defensar davant el jutge la nostra posició" ja que "l'argumentació es fonamenta en la doctrina Garzón". Segons aquesta, explica, hi ha que "gent participa d'organitzacions legals, el que passa és que com la finalitat d'aquestes accions és il·lícita, el que fan es considera un acte delictiu."

"Davant d'això decidim respondre no assistir a "aquesta farsa judicial", assegura. "He manifestat explícitament que no pensava anar-hi", reitera. El dirigent sindical recorda que en el seu cas s'assenyala la seva participació en una roda de premsa com a fet incriminatori, i destaca que no és l'únic afectat pel cas.

Què pot passar a partir d'ara? "Estic en recerca i captura, al jutge ja li vaig enviar un fax dient obertament que no volia anar-hi a declarar", contesta en assenyalar que "som quatre persones més en recerca i captura". "En qualsevol moment poden detenir-nos per portar-nos al jutjat", afegeix. "En algun moment ens detindran", insisteix, i llavors es veurà "si se'ns deté per lliurar-nos l'acta o si a banda es decideix alguna mesura cautelar".

La decisió de no presentar-se davant el jutge obeeix a una "resposta política": "Hi ha una voluntat de resposta política" per part dels encausats que "comporta posar en risc la nostra llibertat", explica.

Segons Gassiot, la situació està afectant a la seva vida laboral com a professor universitari. "He de dir als meus alumnes que potser no vaig a classe perquè m'han detingut", afirma. Pel que fa a la seva activitat sindical, tot i que en el moment de la detenció "encara no era membre del Secretariat Permanent de la CGT", des del sindicat d'arrel anarcosindicalista –el tercer en nombre d'afiliats a tota Catalunya– i des del co·llectiu 'Som 27 i més' podrien haver-hi noves accions de protesta. "Això no deixa indiferent a ningú, alguna cosa farem", conclou.

La CGT ja ha anunciat la seva "disposició a donar resposta de forma col·lectiva, com a organització, a aquest cop repressiu" i fa una crida a la seva militància i al conjunt del sindicalisme combatiu i dels moviments populars "a estar al costat dels 27, a desmuntar aquest procés polític, i a articular entre tots, des del suport mutu, la resposta que aquesta situació es mereix". El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) va comunicar el mateix dia la convocatòria d'una jornada antirrepressiva a l'UAB. "El proper 27 de febrer desenmascararem l'ús de llistes negres durant l'Equip de Govern de Ferran Sancho i Sílvia Carrasco i reprendrem la repressió viscuda en lluites del moviment estudiantil", va avançar l'organització des del seu compte de Twitter.

"Ja fa temps que la dignitat rebel viu en un estat permanent de recerca i captura", escriu Gassiot al seu bloc en una entrada titulada 'Cerca i captura'. "Des dels empresonaments de les vagues generals, a les reixes contra la música", continua, "contra qui defensa la terra i els barris com a lloc per viure i no per especular-hi…. contra tantes i tants i tantes raons que no caben en un post".g

¿Te ha resultado interesante esta noticia?