Público
Público

Catalá avisa que es pot reactivar l'euroordre contra Puigdemont si viatja a Copenhaguen

El ministre de Justícia assegura que "no es posible" la investidura per videoconferència. L'advocat del president de la Generalitat cessat havia alertat que l'ordre de detenció "es pot activar en hores"

El ministro de Justicia, Rafael Catalá. EFE

públic

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha avisat aquest dissabte que la Fiscalia podria reactivar l'euroordre de detenció contra el president de la Generalitat cessat, Carles Puigdemont, si aquest viatja a Copenhaguen aquest dilluns, on té previst participar en un debat a la universitat. 

A preguntes de la premsa sobre el viatge de Puigdemont, Catalá ha afirmat que correspondria a la Fiscalia decidir si "articula el mecanisme de cooperació internacional per a la seva detenció".

El passat cinc de desembre, el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va retirar les ordres europees de detenció dictades anteriorment contra Puigdemont i els consellers cessats que l'acompanyen a Bèlgica –Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí–, davant la possibilitat que la justícia belga –que no contempla el delicte de rebel·lió– els extradís només per alguns dels presumptes delictes pels quals estan imputats, cosa que impediria jutjar-los a Espanya per la resta.

Aleshores, l'advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, va interpretar que la retirada de l'euroordre responia a "la por que l'extradició fos completament denegada" per Bèlgica. El mateix Cuevillas va alertar aquest divendres, en declaracions a 8TV, que "una euroordre es pot activar en qüestió d'hores", i que està analitzant la viabilitat del viatge de Puigdemont a Copenhaguen. Tot i això, l'advocat creu que "Dinamarca no concediria una extradició". 

El ministre també ha negat que Puigdemont pugui ser investit a distància. "Estem convençuts que no és possible que es dugui a terme una investidura d'algú que no comparegui a la investidura. L'Estatut de Catalunya i el reglament, exigeixen que hi hagi una presència física i per tant, només pot haver debat d'investidura amb una persona que hi comparegui a defensar el seu programa i a participar en les votacions", ha afirmat Catalá.

Fiscalia: "immunitat" no és "impunitat"

La Fiscalia General de l'Estat, per la seva banda, s'ha pronunciat sobre la possibilitat que Puigdemont torni a Catalunya al·legant la immunitat que protegeix els diputats, com va posar sobre la taula el dia anterior la portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi. "És inadmisible una interpretació del privilegi de la immunitat parlamentària que derivi en impunitat", ha assenyalat la Fiscalia en un comunicat.

En aquest sentit, la Fiscalia apunta que la doctrina del Tribunal Constitucional marca una "interpretació restrictiva" dels privilegis dels aforats, i que la garantia d'immunitat es refereix "exclusivament a la detenció policial", però no impedeix que es pugui "ordenar l'ingrés a la presó per ordre judicial".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?