Público
Público
curs escolar

L'Estat endureix la normativa prevista per la Generalitat sobre mascaretes a les escoles

El Govern espanyol fixa l'edat mínima per portar mascareta als sis anys, mentre que la Generalitat la va fixar als dotze anys La ministra Isabel Celaá presenta un "acord total" per a l'inici de curs amb 29 mesures de prevenció i cinc recomanacions. Hi haurà una campanya de vacunació contra la grip a partir de la primera setmana d'octubre.

Conferencia multisectorial con los consejeros de Educación y Sanidad de las CC.AA
Imatges de  la ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, a la Conferència multisectorial amb els consellers d'Educació i Sanitat de les Comunitats Autònomes.

La ministra d'Educació del Govern espanyol, Isabel Celaá, ha anunciat que ha aconseguit un "acord total" aquest dijous amb les comunitats autònomes -només Euskadi s'ha abstingut per motius competencials- amb un total de 29 mesures i cinc recomanacions per afrontar l'inici del curs escolar, enmig d'un rebrot important de la pandèmia.

Entre les mesures s'inclou l'ús obligatori de mascareta a partir dels sis anys, una recomanació que es contradiu amb l'anunci de la Generalitat, que va fixar l'ús obligatori de la mascareta a partir dels 12 anys. Segons van explicar la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Educació, Josep Bargalló, l'ús de la mascareta a partir dels sis anys només s'aplicarà en les regions amb un risc més alt de brot. En aquesta línia s'ha expressat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, qui ha assegurat aquest dijous després de conèixer l'anunci de Celaá que l'obligatorietat només s'aplicarà a partir dels sis anys en cas que hi hagi un elevat risc de rebrot a la zona del centre. Ha matisat que aquest fet "no serà un problema" i que "no hi ha un punt de discordança".

A més, Celaá també ha anunciat que mantindran els centres educatius oberts tot el curs i la creació d'un protocol d'actuació per a la ventilació de les aules, la neteja i la desinfecció dels centres.

El tancament dels col·legis només es contempla en "situacions excepcionals", després d'informar el Ministeri de Sanitat i previ acord del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. Dos casos es consideraran un brot, però no comportarà el tancament del centre i només es procedirà a l'aïllament dels afectats, tret que la transmissió estigui descontrolada.

A més, tots els centres tindran un responsable per coordinar els possibles brots de contagis i als alumnes se'ls prendrà la temperatura abans d'acudir al centre educatiu. Aquesta presa de temperatura es farà tant en l'àmbit familiar, com en l'àmbit educatiu, encara que la gestió correspondrà a les comunitats autònomes.

Absentisme escolar

Pel que fa a l'absentisme escolar, el Ministeri d'Educació ha encarregat un informe jurídic, però Celaá ha anunciat que, de moment, no s'adoptaran mesures coercitives. "Però cal anar a classe", ha precisat.

En aquest aspecte, Celaá ha insistit que és fonamental, "una activitat lectiva presencial per a tots els nivells i etapes del sistema, prioritzant-la per als més petits fins al segon curs d'ESO", va dir.

L'acord aconseguit en línies generals està basat en el de juny i és molt generalista, no precisa la ràtio d'alumnes per aula i només fa obligatòria la distància de metre i mig entre alumnes. Les Comunitats Autònomes tindran a les seves mans tota la gestió de les mesures aprovades.

Vacunació contra la grip

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, a més, va anunciar que es farà també una campanya de vacunació contra la grip a partir de la primera setmana d'octubre, on "els primers seran els majors, persones en risc i els que exerceixen serveis essencials", va explicar. Celaá ha fet valdre l'acord aconseguit i creu que generarà "confiança en tota la societat" i, a més, una tornada a les aules "segura, saludable i sostenible", ha dit.