Público
Público
Únete a nosotros

EN DEFENSA DE LES LLIBERTATS Centenars de milers de persones criden "no passaran"  

La reivindicació de llibertat pels dirigents de l'ANC i 'Òmnium Cultural s'uneix a la protesta contra la suspensió de l'autogovern de Catalunya. "La sobirania popular no ens la podran prendre", proclamen els representants de les entitats de la societat civil

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Manifestació en defensa dels drets i llibertats de Catalunya / EFE Toni Albir

El Passeig de Gràcia de Barcelona s'ha començat a omplir de manifestants des de molt abans de les 5 de la tarda, hora en què havia estat convocada la marxa reivindicativa i de protesta, en la qual, segons la Guàrdia Urbana, han participat 450.000 persones.

La manifestació, convocada per demanar la llibertat de presos polítics, concretament la del president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i la del d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonats per decisió de l'Audiència Nacional, ha adquirit una significació més gran de la prevista si hi cap, després que el govern espanyol hagi decidit suspendre l'autogovern de Catalunya.

La lectura del poema de Mario Benedetti, De qué se ríe señor ministro, ha servit per denunciar emotivament només començar els governants que es mostren durs amb la gent humil i servils amb els poderosos.

Els missatges que han fet arribar Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, per dir que es troben "bé i forts", agrair el suport popular i garantir que no afluixaran i seguiran lluitant pel dret a l'autodeterminació, han contribuït a aixecar l'ànim reivindicatiu dels manifestants.

La convocatòria havia estat realitzada per la Taula per la Democràcia, que compta amb el suport de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, CCOO, UGT, altres sindicats i a la vora de 70 entitats socials, professionals, empresarials, culturals  esportives, i que es va constituir dies abans de l'1 d'octubre per defensar els drets dels catalans i evitar que es conculquin les seves llibertats elementals.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau han assistit acompanyats de tots els membres dels seus equips de govern i s'han col·locat a la capçalera de la marxa, darrera de la pancarta en la qual es reclamava la llibertat de Sànchez i Cuixart i en la qual figurava el lema "en defensa de les llibertats".

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, també s'ha afegit a la marxa, acompanyada de membres de la Mesa de la cambra. Al costat de tots ells, a la capçalera, han caminat l'ex-president Artur Mas, diputats al Parlament, al Congrés, alcaldes i regidors de diferents poblacions.

Molts d'ells han manifestat la seva estupefacció davant la decisió del govern del PP. L'ex-president Mas, per exemple, que "a Madrid encara no s'ha entès que hi ha molta gent disposada a defensar l'autogovern català". Albano Dante Fachín, diputat i secretari general de Podem, ha manifestat la seva disposició per fer immediatament el que digui la presidenta del Parlament i ha desautoritzat del tot el que pugui decidir Mariano Rajoy sobre el seu escó; i l'alcaldessa Ada Colau ha afirmat que li semblava increïble el suport expressat pel PSOE a l'aplicació de l'articles 155. "Estem molt preocupats. Avui és un dia d'involució democràtica. El que ha passat és molt greu, però encara és evitable, perquè hi havia les bases per dialogar", ha insistit.

Una mica més endavant, es trobava una altra filera amb els representants de l'ANC, Agustí Alcoberro, i d'Òmnium, Marcel Mauri, en absència dels presidents de totes dues entitats, empresonats des del passat dia 16. 

Mauri s'ha adreçat a la multitud per assenyalar que la seva entitat, nascuda en temps del franquisme, "no es plegarà mai davant la por", que el govern espanyol s'ha volgut carregar la democràcia, però  que no podrà "suspendre les institucions", "perquè les institucions som nosaltres", ha dit. "La sobirania popular no ens la podran prendre", "amb repressió i violència no podran aconseguir mai res, perquè som un poble de pau", ha proclamat, per finalitzar reiterant el crit republicà del "no passaran"

En nom de l'ANC, Alcoberro, ha denunciat l'escalada repressiva que en els últims temps s'ha fet evident amb l'intent de conculcació del dret a sufragi. "Hem vist violència policial, hem vist tancats a la presó dos homes plens de raó", ha dit per ratificar la consideració de Cuixart i Sànchez com a presos polítics. "Pretenen escapçar el país i això no passarà" afirmat en relació a la aplicació de l'article 155.

En defensa de drets i llibertats

L'actriu Lloll Bertran ha estat l'encarregada de donar lectura a un manifest en defensa dels drets i llibertats, i en defensa de les institucions catalanes, en el qual s'ha recordat que Sánchez i Cuixart han estat empresonats per haver-se manifestat pacíficament en contra de la detenció de 14 persones i que qixò "no resulta acceptable".

"Si manifestar-se és un delicte, ens declarem culpables", ha proclamat Lloll Bertran, per assenyalar a continuació que la suspensió del l'autogovern de Catalunya per part de l'Executiu de Rajoy significa que "nomenaran a dit" persones no escollides democràticament i demanar al mateix temps diàleg amb institucions que sí ho són.

Maria del Mar Bonet
ha emocionat la multitud i a sí mateixa amb la seva cançó, excepcionalment interpretada, dedicada fa 50 anys a un estudiant assassinat per la policia. Acompanyada només amb la seva guitarra, ha cantat Què volen aquesta gent , després d'explicar en poques paraules que avui "volen empresonar l'esperança i no ho aconseguiran".

Reivindicació de TV3

Una gran quantitat de manifestants exhibia cartells de reivindicació de llibertat i, entre les senyeres estelades i pancartes de reclamació de l'alliberament dels presos, es podien llegir missatges de decepció per l'actitud d'Europa, de denuncia de les pràctiques antidemocràtiques a l'Estat espanyol i també de reivindicació de la república com a forma d'Estat.

A més dels crits d'"independència", de "llibertat" i del "no esteu sols" en solidaritat amb Cuixart i Sànchez, la multitud ha reivindicat com a pròpia la televisió pública de de Catalunya: "TV3 serà sempre nostra" s'ha sentit una i altra vegada.

Un cop conclosa la manifestació al Passeig de Gràcia, molts dels participants s'han desplaçat a la Plaça de Sant Jaume per expressar el seu suport al president Puigdemont.