Público
Público

CESSAMENT DE BAIGET “La confiança és més necessària en un context d’assetjament del govern central”

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha comparegut al Parlament per donar explicacions pel cessament de Baiget, però no ha convençut l’oposició

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Carles Puigdemont dona explicacions al Parlament sobre el cessament de Jordi Baiget. EFE/Quique García

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha tornat a lloar públicament la feina de Jordi Baiget, però no ha donat noves explicacions sobre el seu cessament de la conselleria d’Empresa i Coneixement fa poc més d'una setmana. “La feina del Govern es basa en la confiança, i és més necessària que mai en un context com l’actual d’assetjament del govern central”, ha dit. “Per mi es determinant saber si compto amb la confiança de la cambra i del govern, i es lògic pensar que als membres del govern els passa el mateix”. El president ha afegit que “la confiança no té res a veure amb la ideologia ni les opinions”.

Puigdemont ha comparegut al Parlament a petició pròpia per explicar el cessament de Baiget i el nomenament de Santi Vila, fins fa poc conseller de Cultura, on l’ha substituït Lluís Puig. El president s’ha acollit a la seva potestat a fer canvis "com fan tots els governs". “El president té dret a nomenar i a cessar els membres del govern, és més, té la responsabilitat de fer-ho”, ha dit.

No convenç l'oposició

Les explicacions de Puigdemont no han convençut l’oposició. Des de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha acusat el president de mentir els catalans en prometre un referèndum. “Haurem de gestionar una gran frustració col·lectiva”, ha dit Arrimadas, que ha fet referència a ERC dient que “són els únics que s’estan posant les botes electoralment; entre els casos de corrupció i el procés, vostès s’estan carregant el seu partit”, ha dit.

Rabell: "els dubtes que va expressar Baiget son compartits pels membres del seu govern"

Per la seva banda, Miquel Iceta (PSC), ha acusat Puigdemont de no complir “cap dels objectius del full de ruta” que fixava la independència en 18 mesos. “Ho ha substituït per un referèndum pel qual la Generalitat no té competències”, ha dit Iceta, que ha afegit que Puigdemont “ha cregut necessari rellevar un conseller per dir en veu alta el que altres pensen en veu baixa”.

En aquest punt ha coincidit Lluís Rabell, de Catalunya Sí Que Es Pot, que ha dit a Puigdemont que “els dubtes que va expressar Baiget son compartits pels membres del seu govern”. Rabell ha afegit que la crisi de govern rebel·la “el cul de sac en que es troba l’actual majoria i on vostè respon amb una fugida endavant”.

Per la seva banda, Xavier Garcia Albiol (PP) ha acusat el president de la Generalitat de “crear un règim de por i d’advertència a la resta de membres del seu govern. I ha coincidit amb Arrimadas en parlar d’ERC com qui es beneficiarà del resultat del procés. “S’ha convertit en la crossa del senyor Junqueras per acabar d’enfonsar Convergència”, ha dit Garcia Albiol.

Ni tan sols la CUP ha quedat satisfeta amb les explicacions de Puigdemont sobre el cessament de Baiget, i Benet Salellas ha donat arguments aliens al procés per valorar com a encertat el relleu, tot i que ha lamentat que el substitut, Santi Vila, “ha destacat com a membre anti CUP”.

En la última intervenció, Jordi Turull, de Junts Pel Sí, ha mostrat tot el seu suport a Puigdemont i ha acusat l’oposició en conjunt d’haver anat “a vendre el seu llibre”. S’ha dirigit a Iceta per dir-li que Puigdemont “és el president 130 de la Generalitat, que no neix amb la Constitució espanyola. A vostès no els preocupa que en 18 mesos no haguem complert el full de ruta, els preocupa que ho anem a fer”.