Público
Público

Chantal Akerman i John Berger protagonitzen la nova temporada de la Virreina

El centre d'art contemporani ha presentat un cartell d'exposicions dedicades a algunes personalitats disruptives de l'audiovisual del segle XX

La directora de cinema Chantal Akerman, en una fotografia d'arxiu.
La directora de cinema Chantal Akerman, en una fotografia d'arxiu.  Cedida

Les exposicions monogràfiques sobre personalitats del segle XX seran les principals protagonistes de les mostres de la temporada vinent a la Virreina Centre de la Imatge, que s'han presentat aquest divendres al matí. L'espai d'art contemporani ha preparat propostes expositives on destaquen grans personatges com John Berger, crític d'art; Chantal Akerman, directora de cinema; i Fernand Deligny, educador, cineasta i escriptor.

De la mateixa manera, dues altres instal·lacions monogràfiques es centraran en els artistes Inmaculada Salinas i Antoni Miralda, i a ells s'hi sumaran tres exposicions col·lectives sobre temes com l'urbanisme a Barcelona o l'habitatge social.

La programació d'exposicions del 2023 arrencarà amb dos projectes que investiguen les tensions entre el dret a l'espai públic i el teixit urbà. I seguirà amb mostres que aprofundeixen en "la recapitulació crítica" sobre alguns autors disruptius fonamentals que han propulsat canvis socials, sobretot "en el camp de l'audiovisual", segons ha explicat el director de la Virreina, Valentín Roma.

Chantal Akerman i John Berger, els més destacats del cartell

Una bona mostra d'aquesta corrent disruptiva és la cineasta Chantal Akerman, qui va marcar un nou rumb del cinema feminista independent europeu ara fa més de 50 anys. La comissaria d'aquesta exposició serà Claire Atherton, muntadora de la majoria de pel·lícules d'Akerman.

De la mateixa manera que la directora de cinema, una personalitat que va marcar la lectura contemporània de les imatges va ser el crític d'art John Berger, inspirador d'una corrent que qüestionava les interpretacions de la lectura d'imatges que va establir unes bases que capgiraven la lectura visual de les obres, i a qui es dedica l'exposició Permanent Red.

Amb obres d'aquesta rellevància, i amb algunes noves publicacions d'investigacions que veuran la llum al llarg de l'any, la Virreina vol mantenir el creixement d'un 26% del nombre de visitants registrat aquest any respecte el 2021.

Per finalitzar, les exportacions internacionals seran sent un dels principals pals de paller de l'entitat de cara al seu reconeixemen arreu, després d'haver produït obres mostrades els últims mesos en nou museus d'Argentina, Panamà, Mèxic, França, Navarra, A Coruña, Sevilla i Madrid.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?