Público
Público

Cinc ferits en un intent d'atac a un centre de menors no acompanyats al Masnou

La concentració xenòfoba coincideix amb una mobilització antifeixista convocada per defensar l'alberg dels MENA. L'enfrontament arriba després que un menor resident a la institució fos detingut per un intent de violació. La Generalitat i l'Ajuntament del Masnou denunciaran els fets.

Moments de tensió davant el centre de MENAs del Masnou, quan una concentració xenòfoba ha provat d'atacar l'alberg. CCMA

agències

Moments de tensió a un centre de Menors d'Edat No Acompanyats (MENA) al municipi del Masnou. Un grup de veïns ha intentat atacar l'alberg on viuen els infants i adolescents, però s'han trobat amb una altra concentració convocada per la Xarxa d'Acollida Popular amb representació de col·lectius antifeixistes. L'enfrontament arriba després que la setmana passada un menor resident al centre fos detingut per un intent d'agressió sexual a una altra menor del municipi.

En declaracions a Ser Catalunya, l'alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, ha descrit la mobilització contra els MENAs com una concentració de "caràcter feixista", amb persones de la ultradreta. Oliveras assegura que la intenció del grup era atacar el centre i que la intervenció de la policia va evitar danys majors. "Hi havia veïns del Masnou però també persones de fora de caràcter feixista, agressiu i violent".

Els Mossos d'Esquadra van detenir una persona i quatre menors i un mosso van patir ferides lleus i van necessitar atenció mèdica. Els manifestants xenòfobs no van arribar a accedir a l'interior del centre, segons ha explicat l'alcalde, però sí que van arribar fins al pati de l'entrada.

La Conselleria d'Afers Socials de la Generalitat va emetre un comunicat aquest dijous a la nit rebutjant actituds violentes en espais on viuen els menors, i ha demanat a la justícia que actui per evitar actituds "que no s'han de tornar a repetir".

La Generalitat demana màxima contundència

Aquest matí, el conseller d'Afers Socials Chakir el Homrani ha comparegut en roda de premsa per valorar els fets. Ha qualificat de molt greu els aldarulls davant el centre i els ha atribuït a "grupuscles d'extrema dreta". El Homrani ha assegurat que es tracta d'un grup organitzat: "La sensació, i això s'acabarà de veure amb les investigacions, és que estaven més organitzats i que els grupuscles d''extrema dreta han actuat, i han actuat en un espai de protecció social". 

El conseller, a més, ha anunciat que la Generalitat denunciarà els fets personant-se "més enllà del delicte d'odi i discriminació amb motius racistes i xenòfobs": "També per un presumpte delicte de lesions, d'amenaces i coaccions, de violació del domicili i d'entrada en un establiment obert al públic, de desordre públic i d'emissió de missatges que inciten a la comissió de desordres públics", ha dit.

També es personarà l'Ajuntament del Masnou, tal com ha anunciat Oliveras, també present a la roda de premsa: "Si volem que aquestes coses no tornin a passar, s'ha de ser implacable en les respostes a aquests moviments, que ens han de preocupar que ahir van protagonitzar persones amb una certa vinculació a organitzacions d'extrema dreta, i això no es pot banalitzar".