Público
Público

VAGA AEROPORT PRAT-BARCELONA La Guàrdia Civil es desplegarà als controls del Prat a partir de dilluns

Els agents s'incorporaran a les línies de control d'accés "per a que hi hagi garanties que no es produiran aglomeracions que posin en risc la seguretat ciutadana". La Generalitat ofereix reforçar l'operatiu amb el cos de Mossos d'Esquadra

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, dijous per la tarda. EFE/Kiko Huesca

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha explicat en roda de premsa que el comitè de crisi reunit aquest divendres a Barcelona per la vaga en els controls de seguretat de l'aeroport del Prat ha decidit "intensificar la presència la Guàrdia Civil" a partir de dilluns 14, quan està previst que comenci la vaga indefinida dels treballadors d'Eulen.

"El que va succeïr a l'assemblea és una falta de respecte absolut al mediador i a les parts que han negociat"

Els agents de la Guàrdia Civil s'incorporaran a les diferents línies de control d'accés "per a que hi hagi garanties que no es produiran aglomeracions que posin en risc la seguretat ciutadana". De la Serna ha afegit que "l'actitud d'alguns pot posar en risc la seguretat", en referència als treballadors d'Eulen, que dijous van refusar la proposta de la Generalitat.

De la Serna ha valorat molt positivament la mediació de la Generalitat de Catalunya en el conflicte i es reuneix aquest divendres amb l'administració catalana per coordinar les mesures a aplicar a partir de dilluns. "El moment crític serà el moment en que comenci la vaga indefinida de 24 hores", ha afegit, ja que "les expectatives no són bones, per l'afectació a milers d'usuaris, a la imatge del país i de la ciutat, a una infraestructura estratègica i sobretot a la seguretat i a l'ordre públic".

La voluntat, ha afegit el ministre de Foment, és que hi hagués acord abans de dilluns, però vist el que va succeïr dijous a l'assemblea de treballadors i la gran distància entre les parts, no sembla que es pugui aconseguir cap acord. "El que va passar a l'assemblea de treballadors d'Eulen és inèdit, mai no havia vist una cosa així", ha dit de la Serna, que ha retret el fet que els treballadors no sotmetessin a votació només la proposta resultat de la negociació sinó altres de noves. "És una falta de respecte absolut al mediador i a les parts que han format part de la negociació", ha dit.

El Govern ofereix reforçar l'operatiu de seguretat a partir de dilluns amb el cos dels Mossos d'Esquadra

A banda de la mesura d'urgència d'intensificar la presència de la Guàrdia Civil a l'aeroport, De la Serna ha anunciat que es duran a terme els informes necessaris per veure com arribar a un laude d'arbitratge que garanteixi la fi del conflicte. Ha explicat que es treballarà en estreta col·laboració amb la Generalitat, que "ha fet un bon paper en la mediació, amb una bona proposta pels treballadors".

Per la seva banda, la consellera de Treball, Dolors Bassa, ha recomanat que l'assemblea de treballadors d'Eulen es torni a reunir aquest mateix divendres per votar tota la proposta de mediació de la Generalitat i evitar així que l'estat acabi aprovant un laude obligatori que creu no agradarà a cap de les parts.

En roda de pemsa prèvia a la reunió amb Foment, el conseller de Presidència, Josep Rull, ha incidit en demanar els treballadors d'Eulen que tornin a votar la proposta de la Generalitat i ha anunciat que el Govern oferirà reforçar l'operatiu de seguretat a partir de dilluns amb el cos dels Mossos d'Esquadra.