Público
Público

CONCENTRACIÓ A LA CASERNA Una associació de la Guardia Civil rebutja la protecció dels Mossos d'Esquadra 

El president d'IGC afirma que a la Benemèrita li correspon investigar "per la seva naturalesa militar i per ser un cos de l'Estat. Considera "lògic" que no es reveli el secret de les investigacions al tractar-se d'"un delicte summament greu".

Caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia, a Barcelona. EUROPA PRESS

EUROPA PRESS

L'associació 'Independientes de la Guardia Civil' (IGC) ha rebutjat l'ajuda dels Mossos d'Esquadra a la manifestació convocada per la CUP aquest dilluns 31 de juliol davant la caserna que té aquest cos policial a la Travessera de Gràcia de Barcelona, ​​on els últims dies s'ha citat a declarar sobre els preparatius del referèndum a diversos càrrecs del Govern català i a qui va ser portaveu del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena. "Nosaltres mateixos ens podem autoprotegir", ha assenyalat a Europa Press el president de l'associació, Joaquín Parra Cerezo.

"No ens sentim representats per aquests comunicats que han enviat altres associacions perquè donem aquesta imatge de Guardia Civil ploranera que demana als Mossos que els protegeixin, perquè la Guardia Civil pot protegir-se pels seus propis mitjans i, a més, no es tracta de protegir-se" , ha explicat Parra, que adverteix que el cos no té "cap por a cap tipus d'amenaça" perquè és el propi ordenament jurídic el que els protegeix.

Segons el president d'IGC, el cos no necessita protecció en la manifestació d'aquest dilluns, però sí "cooperació i col·laboració" dels Mossos perquè, en el cas que s'excedeixin els límits de la legalitat o es cometi algun tipus de delicte contra agents durant el transcurs de la manifestació, siguin els Mossos els que estiguin atents de recollir proves i fer les diligències pertinents.

Responsables dels interrogatoris

Parra Cerezo també ha defensat la tasca del cos pel que fa a la denúncia per part del Govern contra els agents de la Guardia Civil responsables dels interrogatoris a diversos càrrecs de la Generalitat. "La Guardia Civil no actua 'motu proprio'. Serveix als interessos generals de l'Estat i és utilitzada pels poders judicial o executiu perquè es compleixin les lleis", destaca.

"Si està prenent manifestacions, ho està fent en l'àmbit merament judicial", ha dit el president de l'associació, que considera que "si no té cabuda en l'ordenament jurídic, ni en el constitucional" plantejar un referèndum a Catalunya, llavors s'estaria produint un "acte il·lícit" que a la Guardia Civil li correspon investigar "per la seva naturalesa militar i per ser un cos de l'Estat" i, així mateix, considera "lògic" que no es reveli el secret de sumari al tractar-se d' "un delicte summament greu".

"La Guardia Civil, quan pren manifestació, fa la lectura de drets" pels suposats fets delictius "i ho fa per encàrrec o comissionats per l'autoritat judicial", afegeix el màxim responsable de l'asssociació d'agents, que subratlla que des de la Guardia Civil sempre surten "victoriosos "tot i rebre pressions i amenaces de delinqüents" perquè en tot moment es compleix amb la legalitat".

"En aquest cas, passarà el mateix, per exercici del deure si la Guardia Civil es veu amenaçada per denúncies o qualsevol qüestió, tenim la serenitat per sobreposar-nos. Sempre previnguts, mai atemorits. La Guardia Civil compleix el seu deure", conclou.