Público
Público

CONFERÈNCIA A BARCELONA Vandana Shiva: "El canvi climàtic és la malaltia metabòlica del planeta"

La defensora de la sobirania alimentària ataca, en una conferència plena a vessar al CCCB, el model d'economia extractiva, principalment per l'abús dels combustibles fòssils. "Estem cremant més de 20 milions d'anys", alerta.

L'activista Índia Vandana Shiva, en la seva conferència al CCCB aquest dilluns. / CCCB

Entrades esgotades. La conferencia de Vandana Shiva al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha generat interès. El tema, sens dubte, s'ho valia. L'activista mediambiental ha arribat a Barcelona per parlar sobre "el paper que la humanitat ha d'acceptar en un futur condicionat pels efectes ecològics, econòmics, polítics i socials de la crisi climàtica". Un problema, manté la coneguda defensora de la sobirania alimentària, la solució del qual només pot ser col·lectiva, un compromís amb la Terra per tal de conviure amb la resta d'espècies i cultures que l'habiten i construir, així, un futur en comú. La conferència, que portava per títol 'Sembrar la llibertat', s'emmarca dintre del cicle d'activitats relacionades amb l'exposició Després de la fi del món, que es podrà veure al CCCB fins al proper 29 d'abril.

Shiva, que és autora de més de 20 llibres, es troba a l'Estat per promocionar l'edició espanyola del seu assaig ¿Quién alimenta realmente al mundo? (Capitán Swing, 2016). Després de la breu presentació del director del CCCB, Vicenç Villatoro, Shiva ha agafat la paraula. A l'autora índia, filla d'un guarda forestal i una granjer, no li agrada la paraula "canvi climàtic" i prefereix parlar de "devastació" i "caos climàtic". "L'anomeno la malaltia metabòlica del planeta", ha afirmat.

Shiva considera que la Terra és una "entitat viva" l'equilibri de la qual ha estat alterat per l'anomenada economia extractiva, principalment l'explotació dels combustibles fòssils. "Estem cremant més de 20 milions d'anys", ha dit referint-se a la indústria petroliera. "Aquesta pol·lució és el que està portant a aquesta malaltia metabòlica que anomenem canvi climàtic", ha afegit abans d'enumerar algunes de les catàstrofes recents ocasionades pel clima extrem, com inundacions, sequeres o ciclons que han causat milers de morts arreu del món. Fins i tot el canvi climàtic ha jugat un paper en la guerra a Síria, ha senyalat l'activista.

L'auditori del CCCB, ple de gom a gom en la conferència de Vandana Shiva. / CCCB

L'auditori del CCCB, ple de gom a gom en la conferència de Vandana Shiva. / CCCB

A banda de l'economia extractiva, "la revolució verda" –que "ni era verda ni era una revolució", ha puntualitzat–, que tenia com a finalitat augmentar la productivitat del sòl i ha estat un dels temes més tractats per Vandana Shiva, ha estat un dels altres factors que ha accelerat el canvi climàtic. L'autora de Soil not oil (2008) ha esmentat la seva investigació dels vincles entre l'agrobusiness i el canvi climàtic com, per exemple, l'ús de fertilitzants químics que fan servir materials fòssils com a base, els monocultius o la concentració agrícola i ramadera. A més de crear gasos d'efecte hivernacle, els fertilitzats químics, ha recordat, destrueixen la fertilitat del sòl. "Com més s'utilitzen els fertilitzants químics, menys comestibles són els aliments", ha dit.

Contra la manipulació genètica

També els pesticides i els organismes genèticament modificats (GMO) estan acabant amb la diversitat d'espècies vegetals i animals, ha assegurat Shiva, sent el cas més conegut el de la mort de milers d'abelles. L'autora ha criticat les grans companyies multinacionals, com Monsanto, i el seu paper a països com l'Índia, alhora que ha elogiat el llegat milenari dels camperols indis o mexicans, que han creat a través de la seva feina de generacions varietats d'aliments d'un mateix gra o de fruita, i els ha comparat amb els aliments que comprem als supermercats actualment. Aquests, ha continuat, poden tenir bon aspecte o molt de suc, "però no tenen cap sabor" a causa dels processos industrials a què han estat sotmesos. Els aliments que comprem als supermercats, ha sostingut, "no són aliments, són productes que s'assemblen a aliments" i que afecten negativament la nostra salut. Els camperols "poden fer molt amb molt poc" i "les llavors no poden ser creades a través d'enginyeria genètica", ha manifestat Shiva, per a qui "la tecnologia ha reemplaçat la religió".

Un dels altres problemes assenyalat per Vandana Shiva, que el 1993 va rebre el Right Livelihood Award (també conegut com a Premi Nobel Alternatiu), ha estat el malbaratament d'aliments. Shiva ha criticat igualment el president dels EUA, Donald Trump per haver abandonat l'acord de París i renunciar al llegat del seu predecessor, Barack Obama en matèria mediambiental. El sistema que hi ha al darrere del canvi climàtic "és el mateix sistema que està destruint les nostres llibertats", ha assegurat. Després de la conferència, Vandana Shiva ha signat exemplars dels seus llibres als assistents que així ho han desitjat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?