Público
Público

CONFLICTE A L'AEROPORT Els treballadors d'Eulen al Prat tornaran a la vaga el pròxim 8 de setembre

L'assemblea celebrada aquest diumenge s'ha pronunciat en contra de l'anunciat laude d'obligat compliment i han votat a favor de reprendre les aturades per exigir que es retirin sancions contra quatre empleats

Treballadors d'Eulen aplaudeixen els seus companys EFE/Quique García

EFE

Els treballadors d'Eulen en els controls de seguretat de l'Aeroport de Barcelona-el Prat tornaran a la vaga el 8 de setembre per protestar per les "represàlies" aplicades per l'empresa contra quatre treballadors per haver incomplert els serveis mínims.

Així ho ha decidit l'assemblea celebrada aquest diumenge a El Prat de Llobregat, en què han votat 115 treballadors dels 350 que té l'empresa a l'aeroport barceloní, tots ells a favor de la vaga.

Les aturades seran tots els divendres de 10:30 a 11:30 hores i de 18:30 a 19:30 hores, si bé l'assessor del comitè de vaga, Juan Carlos Giménez, ha avisat que es podrien ampliar si no es retiren les sancions. En cas que es retiressin, s'anul·laria la convocatòria de vaga, que es presentarà aquest dilluns davant del Departament de Treball de la Generalitat.

Per ara, hi ha quatre treballadors afectats: dos han estat acomiadats i dos multats, segons els càlculs del comitè de vaga, que l'empresa no ha confirmat ni desmentit.

"S'ha decidit massivament, amb el 100% dels vots favorables, que si el laude no contempla la retirada dels acomiadaments i les sancions, la vaga anirà endavant i es podria ampliar", ha subratllat Giménez.

L'assessor fa referència al laude d'obligatori compliment que l'àrbitre designat per l'Estat, Marcos Peña, ha de fer públic aquest dijous, i que podria incloure l'anul·lació de sancions, una màxima que estava inclosa en la proposta de la mediació de la Generalitat que els treballadors van rebutjar.

Previsió de represàlies massives

La nova convocatòria de vaga es presentarà aquest dilluns davant del Departament de Treball de la Generalitat, que a continuació haurà de reunir-se amb les parts per intentar conciliar les posicions.

Giménez ha augurat "represàlies massives" si no es prenen mesures per evitar noves sancions, ja que al seu entendre Eulen ha posat el fre en les seves intencions d'acomiadar els treballadors més combatius perquè no volen donar una mala imatge en els mitjans de comunicació.

L'empresa té dos mesos per efectuar aquestes sancions i a una plataforma digital d'oferta de llocs de treball demanen 100 vigilants per a l'aeroport, de manera que preveiem que "quan ja mediàticament s'hagi acabat, hi haurà més represàlies", ha sostingut.

Amb tot, si arriba la nova vaga ho farà amb el conflicte laboral primigeni, que consistia en una reclamació de millors condicions laborals i salarials, resolt.

Això almenys sobre el paper, ja que Giménez ha recalcat que la plantilla no reconeix el laude perquè al seu entendre no hi ha hagut cap incident durant la vaga en els controls de seguretat de l'Prat que la justifiqui.

En aquest sentit, ha apuntat que aquest dilluns presentarán una denúncia davant del Tribunal Suprem (TS) perquè consideren que s'han "trepitjat" els seus drets laborals.

En paral·lel, es durà a l'assemblea el laude de l'àrbitre Marcos Peña perquè la plantilla pugui manifestar-se, i, si donessin el vist-i-plau, donarien el conflicte laboral per tancat.

"Si surt que 'no', farem el que l'assemblea decideixi. El laude és obligatori mentre que no hi hagi un jutjat que digui que no és legal. El que passa és que les mesures que puguin prendre els treballadors si no accepten el laude són diverses", ha conclòs.