Este artículo se publicó hace 3 años.
Conflicte políticAragonès i Sánchez pacten que la mesa de diàleg tornarà a reunir-se la tercera setmana de setembre
La primera reunió entre els dos presidents serveix per constatar que les posicions es mantenen molt allunyades. La Generalitat manté l'aposta per l'amnistia i l'autodeterminació, aspectes que l'executiu estatal no contempla. Les properes setmanes els equips de treball definiran la metodologia de treball i la composició de la mesa de diàleg, que no es reuneix des de la seva constitució, al febrer de l'any passat
Barcelona-Actualitzat a
El principal acord és continuar parlant i reactivar la mesa de diàleg, a banda de constatar que les posicions de partida dels dos governs segueixen sent les mateixes i, per tant, es mantenen allunyades. A grans trets així es podria resumir la primera reunió que han mantingut el president espanyol, Pedro Sánchez, i el català, Pere Aragonès, aquest dimarts a la tarda a la Moncloa. Després de dues hores i mitja de trobada, el president de la Generalitat ha estat el primer a comparèixer -ho ha fet al Centre Blanquerna, la delegació del Govern a Madrid- i ha anunciat que la mesa de diàleg entre els dos governs es reactivarà a Barcelona la tercera setmana de setembre -que arrenca el dia 13-. L'organisme per abordar el conflicte polític no es troba des de la seva constitució, el febrer del 2020.
A banda d'això, Aragonès ha manifestat que la reunió d'aquest dimarts "ha servit per constatar les posicions allunyades entre els governs i les diferències sobre com resoldre el conflicte polític". Alhora, però, ha volgut matisar que també ha permès comprovar que hi ha una "coincidència que el conflicte s'ha de resoldre a través del diàleg i la negociació i la voluntat d'acord" i que tard o d'hora haurà de comptar "amb l'aval de la ciutadania de Catalunya a través del vot". El president del Govern ha reconegut que precisament aquests elements ja van ser els que van motivar la creació de la mesa de negociació. En la trobada, Pedro Sánchez ha prioritzat abordar el "dia a dia" i la reconstrucció econòmica.
A partir d'aquí, les posicions de fons segueixen sent allunyades. Aragonès ha verbalitzat que la proposta de la Generalitat és que s'aprovi una amnistia que permeti acabar amb la repressió de l'Estat a l'independentisme i que pugui exercir-se l'autodeterminació, ja que aquests són "els dos grans consensos que existeixen a la societat catalana". Ras i curt, el referèndum. Ni una qüestió ni l'altra es contemplen com a acceptables per part del Govern espanyol. De fet, Aragonès ha manifestat que la proposta de l'executiu estatal és "mantenir l'statu quo", mentre que la de la Generalitat "és una solució", ja que permet que tots els catalans puguin decidir.
Les properes setmanes equips dels dos governs es trobaran per definir la metodologia de treball de la mesa de diàleg i l'ordre del dia de la reunió de Barcelona. Un dels aspectes a definir és qui hi formarà part. En aquest sentit, ERC ha manifestat que s'hi integri el seu president, el recentment indultat Oriol Junqueras, qüestió que no veu amb bons ulls la Moncloa.
El president català ha reconegut que serà una "negociació difícil, perquè no renunciarem [a l'autodeterminació], però ha considerat que el fet que la taula es reprengui demostra que "tots donem una oportunitat al diàleg i a la negociació" i que "tots tenim voluntat de resoldre el conflicte". En aquest sentit, Aragonès ha afegit que el primer pas que hauria de donar el Govern espanyol hauria de ser "complir l'informe de l'assemblea parlamentària del Consell d'Europa i retirar les demandes d'extradició dels exiliats i aturar la persecució dels servidors públics en exercici dels seus mandats".
Montero: "Aragonès coneix els límits del Govern espanyol"
L'encarregada de verbalitzar la valoració del Govern espanyol ha estat la ministra d'Hisenda i portaveu, María Jesús Montero, que ha reconegut que el conflicte polític català "porta massa temps enquistat i provocant una fractura. És el moment de superar aquest passat i començar un nou camí, amb solucions compartides per a l'interès general". La ministra, però, ha deixat ben clara l'aposta per mantenir l'actual estructura de l'Estat del seu Govern: "Espanya no té sentit sense Catalunya, i Catalunya no s'entén sense Espanya", ha comentat, per afegir que la "unitat" és un "motor" per superar l'actual crisi desencadenada per la pandèmia de Covid-19.
Montero també ha comentat que el Govern estatal vol acabar amb la confrontació i passar a la política, si bé ha assegurat que durant la reunió Sánchez no ha parlat de les dues qüestions que Aragonès planteja com a claus: l'autodeterminació i l'amnistia. "Aragonès coneix amb exactitut el límit del Govern [espanyol] en aquestes qüestions. Segur que tindrem lloc per a l'acord", ha recalcat per concloure que "no s'ha de sotmetre a pressió" el diàleg, perquè "no hi ha receptes màgiques" per resoldre el conflicte.
La comissió bilateral també s'activa
El conflicte polític Estat-Catalunya s'abordarà a la mesa de diàleg, mentre que la resta de dos qüestions que afecten els dos governs es traslladaran a la comissió bilateral Estat-Generalitat, que es reactivarà ja durant el juliol. Segons ha detallat Aragonès, en aquest àmbit s'hi tractaran temes com el fons europeus, els incompliments de l'Estatut o la inversió de l'Estat en infraestructures a Catalunya, entre d'altres.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..