Público
Público

Conflicte polític Carles Puigdemont, detingut a l'Alguer per la policia italiana

L'expresident de la Generalitat ha viatjat a la ciutat sarda per acudir a l'aplec Adifolk, de difusió de la cultura popular catalana. Es desconeix la raó de l'actuació policial, atès que l'euroordre contra el també eurodiputat de JxCat està suspesa

L'expresident Carles Puigdemont durant el seu discurs a l'acte del Consell per la República a Perpinyà. Imatge del 29 de febrer del 2020.
L'expresident Carles Puigdemont durant el seu discurs a l'acte del Consell per la República a Perpinyà. Imatge del 29 de febrer del 2020. Eli Don / ACN

La policia italiana ha detingut l'expresident Carles Puigdemont al voltant de les 21h d'aquest dijous just després d'aterrar a l'aeroport d'Alguer, a Sardenya, segons han avançat diversos mitjans i ha pogut confirmat Públic. El també eurodiputat de Junts per Catalunya s'ha desplaçat a l'Alguer per participar a l'aplec internacional de l'Associació per a la Difusió del Folklore (Adifolk), que enguany es fa a la ciutat sarda. La trobada de difusió de la cultura catalana es fa cada any a un país diferent i acull una àmplia mostra de la cultura popular. En l'actual edició també hi té prevista l'assistència Laura Borràs, presidenta del Parlament.

De moment es desconeixen les raons de la retenció de Puigdemont, perquè les euroordres de detenció contra ell i els altres exiliats polítics estan suspeses. Amb tot, l'expresident té la immunitat suspesa com a europarlamentari des del passat 30 de juliol, però el Tribunal General de la Unió Europea havia considerat que no hi havia risc de detenció per la suspensió de les euroordres.

Segons ha informat l'oficina del president Puigdemont, aquest divendres, a primera hora del matí, serà posat a disposició dels jutges de la Cort d'Apel·lació de Sàsser, que es competent per decidir la posada en llibertat o la seva extradició. Puigdemont ha passat la nit a la presó italiana Casa Circondariale, a Sàsser, segons ha assegurat la Reppublica i ha pogut confirmat l'ACN.

La detenció de Puigdemont ha causat "estupefacció" i "molta sorpresa" en el seu entorn personal i en el seu partit. A Junts consideren inexplicable la detenció, que defineixen com a retenció, ja que no els contava que cap ordre de detenció estigués activa en aquests moments per part del jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena. I esperen que sigui una formalitat que es resolgui en qüestió d'hores. Però la informació es escassa i confusa. Puigdemont ja està assistit per un lletrat italià, a més del seu advocat habitual, Gonzalo Boye. Aquest, precisament, ha assegurat a Twitter que la detenció respon a l'euroordre del 14 d'octubre del 2019, tot i que "per imperatiu legal es troba suspesa". 

Fonts de l'equip jurídic de Puigdemont assenyalen a Públic que les opcions que existeixen un cop passi a disposició judicial després de la seva detenció aquest dijous a Sardenya són tres: que quedi en llibertat en funció de la seva condició d'eurodiputat. Tot i que el Parlament Europeu va retirar la immunitat de l'expresident de la Generalitat, la decisió al respecte del Tribunal General de la Unió Europea és confusa ja que al juliol va desposseir a Puigdemont de la immunitat parlamentària però al·legant el compromís que podria mantenir la seva activitat com a europarlamentari i per la no existència de perill que un país membre de la UE pogués fer una detenció com la que s'ha produït a Sardenya per part de la policia italiana.

Aquest primer escenari de quedar plenament en llibertat amb opció de tornar a la seva residència de Brussel·les és la que els advocats de Puigdemont consideren més factibles. Però en qualsevol cas, quedaria oberta l'opció que s'iniciïn els tràmits d'extradició i lliurament a la justícia espanyola. Les fonts consultades indiquen que aquest tràmit no es resoldrà abans de diversos mesos i podria comportar l'acceptació del lliurament però també el rebuig definitiu. El tribunal italià de Sardenya haurà de decidir també si es dóna aquest últim cas si Puigdemont queda detingut a l'espera de la resolució com ja va passar a Alemanya o si espera en llibertat la decisió judicial definitiva.


Carles Puigdemont, així com els altres dos eurodiputats de Junts Toni Comín i Clara Ponsatí, va perdre per segona vegada la immunitat parlamentària com a eurodiputats el passat mes de juliol després que el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va desestimar la petició de mesures cautelars que els tres europarlamentaris de JxCat havien sol·licitat quan van recórrer el suplicatori del Parlament europeu que ja els havia deixat sense immunitat el març passat i que van recuperar provisionalment durant uns mesos provisionalment a l'espera justament de resoldre sobre les cautelars.

Un cop s'ha conegut la situació de Puigdemont, partits i dirigents independents s'han afanyat a condemnar la retenció i a denunciar la repressió, com ara ERC -inclòs l'actual president de la Generalitat, Pere Aragonès- i la CUP. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?