Público
Público

Conflicte polític Oriol Junqueras: "Tanta injustícia serveix per evidenciar que la democràcia de l'Estat espanyol està en perill"

El líder d'ERC afirma que "trigarem una mica més o una mica menys però guanyarem i exerciré com a eurodiputat" i no entén com per perseguir la dissidència, l'Estat espanyol ha arribat a no respectar la legalitat europea.

Publicidad
Media: 3.50
Votos: 2

Oriol Junqueras al Congrés dels Diputats. REUTERS

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que és el moment de seguir per les vies polítiques i judicials perquè es compleixi la legalitat europea: "Trigarem més o menys, però guanyarem i exerciré d'eurodiputat". En una entrevista aquest diumenge al diari Ara, Junqueras ha afirmat que recorreran la decisió del Parlament Europeu de retirar-li la condició d'eurodiputat, i ha afegit que "com més triguin a rectificar, més dur serà el cop que rebran".

Ha criticat que no va tenir "una instrucció justa, ni un judici just, ni una sentència justa" i ha acusat la justícia espanyola d'"aplicar la venjança en compes de la justícia", i ha destacat que el seu objectiu no és sortir de la presó sinó aconseguir la llibertat de Catalunya, en les seves paraules.

Sobre el nou Govern espanyol, Junqueras s'ha preguntat si la situació seria millor amb un altre Govern o amb un escenari de noves eleccions, i ha afirmat: "És difícil que algú em convenci que era millor un Govern amb PP o Cs dins". Per a Junqueras hi ha massa diferències entre el seu partit i l'actual PSOE, entre elles "la manca d'humanitat que han demostrat respecte a la presó injusta". No obstant això, defensa que "hem obert una porta que no s'havia obert fins ara i que tots reclamaven, que és la del diàleg" i que exigiran "el compliment de tots els compromisos assolits".

Taula de negociació

Des de la presó de Lledoners, el republicà ha volgut avançar-se a les crítiques dels que els acusen de contribuir a la governabilitat de l'Estat i negociar els pressupostos generals: "Nosaltres no hem negociat una investidura sinó un instrument per asseure Espanya i Catalunya en una taula de negociació".

Preguntat pels plantejaments que ERC portarà a la taula de diàleg amb el nou govern estatal, Junqueras ha estat clar: "l'amnistia de tota la causa general contra l'independentisme i, per tant, la fi de la repressió i el retorn a la política del conflicte, i el dret a l'autodeterminació".

Junqueras atribueix les crítiques a una campanya electoral permanent però aquesta convençut "hi ha voluntat de contribuir a fer que aquesta taula sigui útil per al país" de manera que "estem convençuts que JxCat se sumarà a la nostra opció".

Inhabilitació del president Torra

Sobre el pols que manté el Parlament amb la JEC perquè no es faci efectiva la inhabilitació del president Torra, Junqueras ha estat clar: "Hem de defensar la democràcia i la sobirania de Parlament de Catalunya fins al final, com sempre va fer Carme Forcadell".

Si finalment es confirma la incapacitació de Torra, l'escenari més probable és la repetició electoral, davant del que Junqueras afirma que, tot i no ser una decisió seva o del seu partit: "És important aprovar uns pressupostos ja que són una necessitat del país" i es qüestiona si algú entendria que no s'aprovés un instrument que ha de servir per ajudar a la gent. En qualsevol cas, explica Junqueras: "Qualsevol decisió sobre els escenaris que s'obrin haurà de ser consensuada entre els dos partits que formen el Govern a parts iguals i no s'entendria que fos d'una altra manera".