Público
Público

El Congrés fa el primer pas per deixar Borràs sense immunitat parlamentària amb els vots de PSOE, PP, Vox i Cs

ERC i Bildu no han participat a la votació, JxCAT i PNB han votat en contra del dictamen i Podem s’ha abstingut.

Borrás confirma el no de Junts a prorrogar el estado de alarma
La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs.

acn

La comissió de l’Estatut dels Diputats del Congrés ha aprovat aquest dijous –a porta tancada- un dictamen favorable a aixecar la immunitat parlamentària a la portaveu de JxCAT, Laura Borràs, tal com demana el suplicatori del Tribunal Suprem. ERC i Bildu no han participat a la votació, on PSOE, PP, Vox i Cs han imposat la seva majoria per fer prosperar el text. JxCAT i PNB hi han votat en contra i Podem s’ha abstingut. És el primer pas perquè Borràs quedi a mans dels magistrats de la Sala Segona del Tribunal Suprem, presidida per Manuel Marchena, que la vol investigar per suposades irregularitats mentre era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

La decisió definitiva del Congrés serà el pròxim 25 de juny, quan el ple votarà el dictamen

La decisió definitiva del Congrés serà el pròxim dijous 25 de juny, quan el ple votarà –també a porta tancada- el dictamen i previsiblement concedirà el suplicatori. 

Fonts d’ERC han explicat que la seva formació –i també Bildu- han optat per no participar a la votació perquè consideren que malgrat que Borràs ha de poder defensar-se davant d’un tribunal, i són favorables a què s’investigui qualsevol indici de corrupció, no hi ha garanties que sigui objecte d’un judici just al Tribunal Suprem.

La Comissió de l’Estatut dels Diputats ha fet cas omís de les explicacions que va donar la pròpia Borràs la setmana passada, quan va comparèixer per oposar-se al procediment i denunciar el que considera una campanya de persecució en un procediment ple "d’irregularitats".

Borràs ha denunciat el que considera una campanya de persecució en un procediment ple "d’irregularitats" 

De fet, aquest dijous JxCAT ha presentat un vot particular en aquesta comissió, que també ha estat rebutjat amb el vot de les formacions espanyoles. El vot particular assegurava que Borràs "no ha tingut, des del principi fins ara, un procés amb les degudes garanties". "Aquesta causa neix d'una investigació prospectiva" on "s'investiga una persona, no uns fets o indicis delictius concrets", fet que està "prohibit a l'ordenament jurídic", sostenia el vot.

El suplicatori que el Suprem va enviar al Congrés incorpora els arguments pels quals l’instructor de la causa, el magistrat Eduardo de Porres,  considera que cal jutjar la portaveu de JxCAT per suposats delictes de prevaricació, frau a l’administració, malversació de diners públics i falsedat documental.

El passat 17 de desembre el Suprem va obrir la causa contra Borràs seguint les actuacions del Jutjat d’Instrucció 9 de Barcelona, que sostenen que entre els anys 2013 i 2017 la ILC va adjudicar 18 contractes menors per un import total de 259.863 euros de manera directa o indirecta a Isaías Herrero Florensa –també encausat-, amb qui Borràs mantenia una relació d’amistat.