Público
Público

El Consell d'Europa defensa que no es pot perseguir l'independentisme pacífic

Un nou informe, basat en la resolució Cilevics, assegura que plantejar canvis estructurals o constitucionals de manera democràtica en un estat s'empara per la llibertat d'expressió

Consell d'Europa
Consell d'Europa. Blanca Blay/ACN

L'independentisme suma una nova victòria a Europa. El Consell d'Europa ha determinat en un informe que la defensa pacífica de la independència de Catalunya no és un delicte. El text argumenta que plantejar canvis estructurals o constitucionals de manera democràtica en un estat s'empara per la llibertat d'expressió.

L'informe va ser presentat la setmana passada per la secretària general del Consell d'Europa, Marija Pejcinovic Buric, a la reunió del comitè de ministres d'aquest organisme internacional. En el text, Pejcinovic no parla específicament del procés sobiranista català, però sí que basa el seu text en la resolució Cilevics. "Només es pot admetre una sanció penal per l'exercici de la llibertat d'expressió en casos on s'inciti a la violència", determina el document, titulat Llibertat d'expressió política: un imperatiu per la democràcia.

L'informe del Consell d'Europea subratlla la importància que els estats protegeixin la llibertat d'expressió, i que plantejar canvis a l'estructura del territori no és un fet que es pugui perseguir. Aquí és on apunta, en concret, que aquests "canvis" també inclouen la promoció de la independència d'una regió europea.

Basat en l'informe Cilevics

L'informe inclou els punts de vista de departaments del Consell d'Europa com ara la seva pròpia Assemblea Parlamentària, la Comissió de Venècia, la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància, o el Grup d'Estats contra la Corrupció (GRECO). L'informe de Pejčinović també es fonamenta en un esdeveniment acadèmic de la Universitat de Ginebra, on hi va participar -entre d'altres- el Grup de Treball de Detencions Abitràries, que ja va condemnar l'Estat per violar els drets dels líders independentistes catalans empresonats per l'1-O.

A més, es basa en la Resolució 2381 de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (informe Cilevics). Aquest text admetia que els líders independentistes catalans empresonats eren "presos i preses polítiques", i s'instava Espanya a reformar el Codi Penal, concretament els delictes de rebel·lió i sedició.

L' informe Cilevics, que proposava la via del diàleg i la resolució democràtica, també reconeixia que l'1-O de 2017 no hi va haver violència per part de la ciutadania. En una línia molt similar també s'expressa l'informe del Consell d'Europa, que torna a fer referència a la necessitat de la negociació per poder resoldre els conflictes polítics.

Pejčinović i Pegasus

La secretària general del Consell d'Europa va afirmar, a finals d'abril, que l'espionatge amb Pegasus només es podria justificar "per raons de seguretat nacional". Pejčinović va dir aleshores que, de confirmar-se la praxis contra independentistes, hi ha organismes per "supervisar el cas".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?