Público
Público
REPRESSIÓ A L'INDEPENDENTISME

El Consell de Garanties Estatutàries avala el fons del Govern per les fiances del Tribunal de Comptes

Dona llum verda al decret de creació tot i que proposa modificacions en el redactat. L'òrgan ha emès l'informe després que fos sol·licitat per PSC, Cs i PP

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, en una intervenció al Parlament.
El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, en una intervenció al Parlament. Guillem Roset / ACN

El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) ha avalat el fons creat per la Generalitat per donar cobertura a les fiances milionàries que el Tribunal de Comptes reclama a una trentena d'exalts càrrecs. El dictamen conclou per unanimitat que el Decret Llei 15/2021 és legal i que la Generalitat té les "competències" estatutàries per habilitar un instrument d'aquest tipus. El Govern havia fiat l'estratègia de l'aval de l'Institut Català de Fiances (ICF) a la llum verda d'aquest òrgan consultiu.

El Govern havia fiat l'estratègia de l'aval de l'Institut Català de Fiances a la llum verda de l'òrgan consultiu

L'informe recomana una sèrie de modificacions al decret, entre les quals hi ha incorporar "de manera explícita" la nova funció que se li atorga a l'Institut Català de Finances, que afirma que "hauria de ser excepcional i molt limitada en el temps". Després de no trobar una entitat bancària per avalar el fons, el Govern va decidir que fos el mateix ICF qui adoptés aquest rol.

El dictamen emès pel CGE afirma de forma clara que el decret "no és una norma legal de caràcter singular" i, per tant, "no és contrari a la jurisprudència constitucional sobre aquesta figura". La sisena i última conclusió, també adoptada per unanimitat, recomana certes modificacions per "millorar la qualitat normativa" del decret i "esvair de manera expressa determinats dubtes que suscita el redactat actual".

Així, el Consell assegura que la disposició transitòria del Decret llei, que estableix que l'ICF serà l'avalador mentre no hi hagi una entitat gestora del fons, "aparta" l'Institut de les seves funcions, que principalment tenen a veure amb la promoció de l’activitat econòmica i professional.

Com que el Decret llei té un rang jurídic superior a la norma que regula l'ICF, el CGE demana que el text aprovat pel Govern incorpori "de manera explícita" les modificacions a la seva funció original i el seu "abast". "Atesa la naturalesa de les funcions per a les quals va ser creat l’Institut, hauria de ser excepcional i molt limitada en el temps", especifica el dictamen en referència al paper que li atorga el Decret.

D'altra banda, l'òrgan consultiu també demana "major claredat i seguretat jurídica" en la concessió del contraaval per part de la Generalitat. En aquest sentit, el CGE diu que "ha de ser el resultat del corresponent procediment administratiu". Amb tot, recorda que la Generalitat està "habilitada competencialment per decidir donar cobertura als subjectes afectats en aquests estadis inicials o previs, d’imposició de requeriments patrimonials d’assegurament, mentre no es confirmi la seva responsabilitat".

El dictamen del CGE ha arribat després de dies d'expectativa a petició dels grups parlamentaris del PSC, Ciutadans i el PPC, que van sol·licitar-lo per esclarir si s'ajusta a la legalitat. Un cop emès l'informe del Consell de Garanties, el Parlament de Catalunya el votarà al ple d'aquest dijous.

El Ple aprova el decret de creació amb l'abstenció de PSC i Comuns

El ple del Parlament ha aprovat aquest vespre el decret del Govern que crea el fons amb el vot favorable dels independentistes –ERC, JxCat i CUP-, l'abstenció d'En Comú Podem i el PSC i els vots contraris de Vox, Cs i el PPC. La votació s'ha fet ben entrada la tarda, després que el CGE hagi fet públic el seu dictamen sobre la qüestió, al qual els Comuns i al PSC volien esperar per decidir el seu vot. El ple també ha aprovat que es tramiti com a projecte de llei per a introduir les modificacions que recomana l'òrgan consultiu.