Público
Público

El Constitucional permet la investidura de Puigdemont si és present al Parlament i el Suprem l'autoritza

Els magistrats condicionen la possibilitat que el president de la Generalitat destituit per Mariano Rajoy sigui investit de nou  al seu retorn a l'Estat espanyol. Prohibeixen la utilització de mitjans telemàtics o la substitució per un altre parlamentari.

Seu del Tribunal Constitucional / EFE

públic 

El Tribunal Constitucional (TC) permet la investidura de Carles Puigdemont, sempre que sigui present a la seu del Parlament. Els magistrats consideren que no es pot impugnar una investidura de manera preventiva, però al mateix temps descarten la possibilitat d'una intervenció per via telemàtica o la substitució per un altre parlamentari.

Els membres de l'alt tribunal han pres la seva decisió per unanimitat.

El TC no admet a tràmit el recurs del govern espanyol. L'ha d'estudiar. Imposa però, com a mesura cautelar, una suspensió en cas que Carles Puigdemont no es presenti i vulgui intervenir al debat d'investidura per via telemàtica o delegada.

Per ser present, segons el Constitucional, hauria d'obtenir permís del jutge del Suprem.

Han intentat buscar una decisió de consens, perquè les posicions dels magistrats eren molt dispars.

Després de gairebé sis hores de reunió, han arribat a la conclusió que no és el moment de pronunciar-se sobre el recurs presentat per l'advocat de l'Estat, seguint les instruccions del govern del PP, contra dos actes concrets: l'anunci d'investidura realitzat el passat dia 22 pel president del Parlament, Roger Torrent, i la posterior convocatòria d'un Ple d'investidura dimarts que ve per debatre la investidura de l'esmentat candidat en concret.

Després de la posició del Consell d'Estat contrària a la interposició del recurs, el Constitucional ha intentat no desautoritzar el govern i, al mateix temps, tenir en compte les tesis contràries a l'admissió del recurs plantejades inicialment pel ponent de la resolució, el magistrat Juan Antonio Xiol.

El Tribunal decidirà sobre l'admissió a tràmit una vegada que hagi sentit a totes les parts i hagi resolt els dubtes que han plantejat sobre admissibilitat del recurs i s'admet la personació de Puigdemont i els diputats de JxCat només per a que  puguin exercir el seu dret de defensa com a particulars.

Puigdemont demanarà autorització al Suprem

El president Puigdemont ha reaccionat a través de xarxes socials assenyalant que fins i tot el Constitucional "ha rebutjat el frau de llei" que pretenia el govern Rajoy, del qual ha reclamat rectificacions i eventuals dimissions.

El diputat de Junts per Catalunya, Josep Rull, ha assegurat posteriorment que Puigdemont demanaria al jutge del Suprem Pablo Llarena l'autorització que necessita, segons el Constitucional, per assistir el ple del Parlament convocat pel proper dimarts dia 30.


Politització del TC

Josep Costa, vicepresident primer del Parlament, ha afirmat que resulta evident "que el recurs del Govern no té cap fonament, perquè tenia en contra al Consell d'Estat, als lletrats i al magistrat ponent", i que el fet que el Constitucional "surti amb això per salvar la cara al govern central només demostra la politització i la falta d'independència del TC".

Josep Costa havia advertit en una entrevista concedida abans de conèixer-se la resolució del TC que el seu grup, JUnts per Catalunya, portaria el cas al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg si el Constitucional avalava al Govern en el seu intent d'impedir la investidura com a president català de Carles Puigdemont.

Marta Pascal, coordinadora general del PDeCAT, ha assenyalat per la seva banda que "la falta de sentit d'Estat i d'esperit democràtic del Govern de M. Rajoy ha enfonsat a l'Estat espanyol en la pitjor crisi institucional de la seva història recent. Exigim democràcia".

El PP i el govern Rajoy, satisfets

Moncloa ha reaccionat també d'immediat. Fonts del govern espanyol han dit que celebren que el TC hagi impedit un ple fraudulent.

En la mateixa línia, el Partit Popular s'ha mostrat satisfet i ha afirmat que la decisió dels magistrats "reforça les tesis del Govern".  La investidura d'una persona que ha fugit de la justícia, segons el PP, "suposaria una burla al Parlament de Catalunya i a les forces polítiques en ell representades".

El partit de Rajoy, a més, "felicita al Govern per la seva perseverança en defensa de la dignitat de les institucions i per no haver-se resignat a una investidura fraudulenta".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?