Público
Público
Únete a nosotros

"Constituïm la República catalana, com a Estat independent"

El Parlament votarà una proposta de resolució de JxSí i la CUP que "regula els efectes" de la declaració d'independència suspesa el dia 10. La proposta insta el Govern a desenvolupar la Llei de Transitorietat i declara "l'inici del procés constituent" 

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, arriba al Parlament aquest divendres - REUTERS

Els grups de JxSí i la CUP al Parlament han presentat una proposta conjunta de resolució a la Cambra que suposa l'aixecament de la suspensió de la declaració d'independència signada pels diputats dels dos grups el passat dia 10 al Parlament. El text, com les altres propostes de resolució que han presentat els diferents grups, es votarà en el ple a partir de les 12h, després que la Mesa l'hagi admès a tràmit, tot i que amb un informe en contra dels lletrats de la Cambra.

La resolució es votarà en el context d'una "gran preocupació" de membres del Govern català per "l'onada de repressió violenta" que creuen que iniciarà l'Estat a Catalunya.

La proposta, en el seu preàmbul, recull íntegrament la declaració d'independència del dia 10, que van signar els diputats de JxSí i la CUP com a "representants del poble de Catalunya", i que afirmava en un dels seus punts "Constituïm la República catalana, com a Estat independent i sobirà, de dret, democràtic i social"

Segons han explicat a Públic fonts de JxSí, el que fa la proposta de resolució és "executar" el punt 4.4 de la llei del Referèndum, que afirmava que si l'1 d'octubre guanyava el 'sí', "el resultat implica la independència de Catalunya". 

La proposta recull diversos "mandats", segons ressalten aquestes mateixes fonts. Per una banda, "l'execució dels efectes de l'aprovació de la independència per part de la ciutadania l'1 d'octubre". Per un altre "l'inici i l'obertura del procés constituent". La resolució regula també que "una cosa i l'altra es facin segons el que preveu la llei de Transitorietat". Finalment, demana també obrir una investigació sobre les actuacions de l'Estat a Catalunya les darreres setmanes, i molt particularment l'1-O, per estudiar les conseqüències penals que se'n puguin derivar.

Les mateixes fonts precisen que "no es vota la declaració d'independència". La declaració dels "representants del poble de Catalunya" del dia 10 s'inclou en el preàmbul de la resolució, però aquest preàmbul no es vota-. No obstant això, s'interpreta que la resolució suposa de fet l'aixecament de la suspensió d'aquesta mateixa declaració d'independència. La proposta es votarà conjuntament en tots els seus punts. No està previst que el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, intervingui en el ple.

Manifestants concentrats a l'exterior del Parc de la Ciutadella, on hi ha el Parlament, aquest divendres

A les 12:45h, el ple no s'havia iniciat encara, i la Mesa de Portaveus està reunida per estudiar sengles propostes de reconsideració de PSC, PP i C's, que demanen que no s'admeti a tràmit la resolució de JxSí i la CUP. La sessió del Parlament se celebra en parall·lel al Ple del Senat que, previsiblement, aprovarà l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per intervenir l'autogovern de Catalunya. Després que JxSí i la CUP hagin presentat la seva proposta de resolució, el grup del PSOE al Senat ha retirat la seva esmena que demanava suspendre l'aplicació del 155 si es convocaven eleccions a Catalunya.

Milers de manifestants s'han concentrat al perímetre del Parc de la Ciutadella, on està situat el Parlament, en la previsió que la Cambra proclami formalment la independència de Catalunya. L'ANC havia convocat els ciutadans a les portes del Parlament per "defensar la República". Uns 200 alcaldes catalans -portant el seu bastó de comandament- són dins de l'edifici del Parlament, convocats per l'ANC i l'Associació de Municipis Independentistes (AMI), que esperen que hi arribin prop d'uns 500. Molts d'ells són visibles pels passadissos del Parlament.

“Avui és un dia de satisfacció per al poble de Catalunya. Demà serà un dia de gran preocupació", ha declarat a Públic l'expresident del Parlament Joan Rigol, al·ludint a la resposta de l'Estat en forma de 155, que possiblement s'aprovaria en el BOE -i entraria en vigor- aquest dissabte. En aquest sentit, l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias (PDeCAT) preveu una reacció "molt dura" del Govern de Mariano Rajoy -en la línia del que temen també alguns membres de l'Executiu català-. Trias creu que el Govern central es comporta segons els pressupostos de l'expresident espanyol José Maria Aznar, que demana "no cedir en res" a les demandes catalanes, per "donar un escarment", segons ha afirmat en conversa amb Públic als passadisos del Parlament.