Público
Público

COORDINACIÓ COSSOS POLICIALS Els Mossos s’integraran al Centre d’Inteligència Contra el Terrorisme

És un dels acords al que s’ha arribat a la Junta de Seguretat de Catalunya, que no es reunia des de feia 8 anys, i on també s’ha acordat una comissió mixta per fer possible que els Mossos intercanviïn informació amb l’Europol

Carles Puigdemont saluda Juan Ignacio Zoido abans de l'inici de la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya. EFE/Andreu Dalmau

públic

La Generalitat de Catalunya i el Ministeri de l’Interior han acordat, en la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya, integrar els Mossos al Centre d’Inteligència Contra el Terrorisme (CITCO) i a la Taula d’Avaluació del risc terrorista. També s’ha acordat crear un grup de treball per explorar la possibilitat de que els Mossos puguin participar en el sistema d’intercanvi d’informació policial de l’Europol. “Es imprescindible que en àmbit de la seguretat es produeixi entesa i acord”, ha dit el conseller d’Interior, Jordi Jané, “el que no seria comprensible és que no hi hagués entesa en la situació d’alerta terrorista en què ens trobem”.

Jordi Jané: "Ja no es que els Mossos seran convidats a aquesta taula sinó que en formaran part"

La reunió, que ha durat una hora i mitja, ha estat presidida pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i s’ha desenvolupat en un clima “d’entesa i cordialitat”, tal com ha declarat el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, a la sortida de la reunió. La Junta de Seguretat s’ha celebrat després de la decisió unilateral de Puigdemont de convocar aquest òrgan davant la dilació del ministeri. Hi han assistit representants de la Conselleria d’Interior, dels Mossos, del Ministeri de l’Interior, de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil.

Respecte la incorporació dels mossos a la Taula d’Avaluació del risc terrorista, Jané ha assenyalat que fins ara “quan s’han produït atemptats en països veïns, es reunia l’endemà la taula que a nivell de tot l’estat valora el risc d’amenaça gihadista i en ocasions es convidava a participar els Mossos d’Esquadra. Avui hi ha un canvi de concepció: ja no es que els mossos seran convidats a aquesta taula sinó que a partir d’avui hem signat l’acord per tal que els Mossos en formin part”.

Primera reunió al setembre

La comissió mixta, que s’encarregarà d’ explorar la possibilitat de que els Mossos puguin participar en el sistema d’intercanvi d’informació policial de l’Europol, es reunirà almenys dues vegades per any i cada vegada que una de les administracions ho sol·liciti. “He suggerit la primera reunió de la comissió mixta pel setembre”, ha assegurat Zoido, “per acabar de lligar-ho i que sigui una realitat; els responsables polítics hem consolidat el que venien fent els responsables operatius”.

500 places de Mossos

Tot i que la negociació del nombre de places de mossos convocades no és competència del Ministeri d’Interior, des de la Generalitat s’ha informat Zoido de la necessitat de convocar aquestes places. “Els hem explicat en quina mesura aquesta promoció era necessària, perquè 10 anys després d’haver fixat una xifra necessària de mossos, encara ens falten 1.500”, ha dit el conseller Jané en roda de premsa.

Aquest tema no formava part de l’ordre del dia de la Junta de Seguretat, però des de la Generalitat consideraven necessari explicar les raons. “No ens podíem permetre que la convocatòria fos de 50 places”, ha dit Jané. Ara el següent pas serà comunicar-ho al Ministeri d’Hisenda, que és qui té les competències pressupostàries.

Respecte les dilacions en la convocatòria de la reunió, Zoido ha assegurat que ell mai no ha donat per “trencades” les relacions amb la conselleria, i s’ha excusat assegurant que “calia fixar un ordre del dia, es volia convocar urgentment i no hi havia ordre del dia”.

En la reunió també s’ha acordat integrar la Guardia Civil i la Policia Nacional al Centre d’Atenció i Gestió de trucades d’urgències 112, i s’han signat acords per millorar l’intercanvi de dades de criminalitat i la interconnexió dels sistemes de violència de gènere i atenció a les víctimes.