Público
Público

'Sí' crític de la CUP a la tramitació al Parlament dels pressupostos de la Generalitat

Dos dels deu diputats anticapitalistes voten a favor i permeten que a partir d'ara els comptes es debatin en les comissions parlamentàries. Amb tot, la formació manté un discurs molt dur amb el projecte presentat pel govern de Junts pel Sí

Oriol Junqueras durant el debat dels pressupostos. EUROPA PRESS

EUROPA PRESS

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimarts tramitar els pressupostos de la Generalitat del 2017 amb l'aval dels 62 diputats de Junts pel Sí (JxSí) i de dos parlamentaris de la CUP. Els altres vuit diputats cupaires s'han abstingut, mentre que la resta de l'oposició hi han votat en contra. A partir d'ara, cada comissió parlamentària abordarà el debat dels comptes per seccions i la previsió és que el debat final sobre l'aprovació definitiva dels comptes es faci a principis de febrer. La CUP, en qualsevol cas, ja ha deixat clar en la seva intervenció que no garanteix l'aprovació dels comptes.

L'encarregada de mostrar la posició de la CUP ha estat la diputada Eulàlia Reguant, que ha advertit al vicepresident del govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, que la seva proposta de Pressupostos manté "privilegis de 30 anys d'autonomisme" i que amb aquestes polítiques no guanyaran el referèndum, que és una premissa clau en la concepció d'excepcionalitat que els cupaires donen en aquesta legislatura en la qual tenen un acord amb el Govern.

Reguant ha avisat que els comptes públics han d'anar associats a un projecte de progrés i orientat a les majories "i no als interessos d'unes elits sovint corruptes, que han negat el dret a l'autodeterminació i s'han fet més riques quan la pobresa ha anat en augment". Per això, i per la situació social després d'anys de crisi, la CUP ha demanat al vicepresident de la Generalitat, que vagi "més enllà en la proposta que ha posat sobre la taula".

La diputada ha llançat una sèrie de reclamacions en partides concretes i ha exigit una reforma fiscal, per fer pagar més als qui més tenen; recuperar allò privatitzat; abordar el procés constituent i garantir com s'articularà el referèndum, per tenir clar "com serà el país". "Referèndum, procés constituent i rescat social. Són els pilars de la legislatura sobre els quals pivota la política de la CUP i el desenllaç final de la legislatura perquè pensem que és anhel majoritari del nostre poble", ha conclòs

Per a Junqueras només la independència permet uns comptes millors

Junqueras, ha dedicat la seva intervenció de rèplica a la CUP a destacar la plena coincidència del Govern i els cupaires en la "tríada" del procés sobiranista: impulsar el referèndum; construir el procés constituent i materialitzar un rescat social a través dels pressupostos del 2017. Davant de la insatisfacció de la CUP per algunes partides, Junqueras ha reiterat que són els Pressupostos "més socials que s'han vist mai", ja que en un 74% estan dedicats a qüestions socials. Junqueras ha admès als anticapitalistes que no són els Pressupostos que voldria, però ha assegurat que només podrà fer uns millors comptes si aconsegueixen fundar la "nova república", i per això necessita el vot de la CUP, ja que sense aquest no hi ha pressupostos i el president Carles Puigdemont ha advertit que sinó s'aproven convocaria eleccions.

La resta de l'oposició ha estat molt crítica amb els pressupostos. Per exemple, el PSC els ha titllat d'antisocials. Per a Catalunya Sí Que Es Pot (CSQEP) els comptes s'aprovaran pel "xantatge" del govern de JxSí a la CUP, en paraules del seu portaveu, Joan Coscubiela. El diputat ha criticat la negativa del govern a dialogar amb el seu grup sobre els pressupostos.