Público
Público

ELECCIONS A CORTS ESPANYOLES Cs i PP no aconsegueixen treure profit dels seus intents de crispació social

VOX irromp també a l'escenari polític català amb l'obtenció d'un diputat per Barcelona. La deriva cap a la dreta i els atacs frontals contra el sobiranisme, a les institucions i al carrer, fan que a Catalunya Cs perdi protagonisme i deixen el PP en un paper encara més residual. La cap de llista i única diputada que ha aconseguit el PP, Cayetana Álvarez de Toledo, ha reconegut el resultat com "una derrota rotunda".

La cap de llista de Cs. Inés Arrimadas, fa declaracions als mitjans després de votar al Col·legi Àusias March de Barcelona. EFE / Quique García

públic

Les desqualificacions rotundes, les gestualitzacions, espantades  i paraules gruixudes, els anuncis d'intervenció de les institucions catalanes, la campanya contra els llaços grocs i la negació de l'existència de la nació catalana no han estat rendibles a Catalunya pels dirigents de Cs. El partit d'Albert Rivera i Inés Arrimadas han aconseguit una important representació a escala estatal, 58 escons, però a les circumscripcions catalanes no només no ha revalidat el paper de primera força que va obtenir a les passades eleccions al Parlament de Catalunya, les que va convocar Mariano Rajoy, sinó que ha quedat en cinquena posició, amb el mateix nombre d'escons (5) que va aconseguir a les eleccions del 2016. Quatre representants per Barcelona i 1 per Tarragona.

Això contrasta amb els resultats que ha aconseguit la formació taronja en el conjunt de l'Estat, on s'ha situat com a tercera força amb el 15,83% dels vots.

Albert Rivera ha celebrat aquest resultat però ha parlat també als seus seguidors sobre una "noticia dolenta", que és, per ell, el pacte que preveu "entre Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i els nacionalistes".

Una derrota rotunda

El PP a Catalunya encara ha tret pitjor profit de la crispació i de l'oberta hostilitat expressada contra el sobiranisme. El discurs de la figura triada per Pablo Casado per encapçalar la llista per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, ha tingut efectes totalment contraris als desitjats pel partit conservador. L'organització del PP a Catalunya no ha arribat als 200.000 vots i es queda ara amb 1 diputat al Congrés. En tenia 6.

Cayetana Álvarez de Toledo no ha dissimulat la seva decepció. Ha qualificat de dolent, de pèssim, el resultat obtingut pel seu partit i ha declarat que se sent "personalment responsable" d'una "derrota rotunda, contundent i molt clara".

La cap de llista del PP a Barcelona ha anunciat que a partir d'ara es dedicaran a estudiar els motius del seu fracàs i, de la mateixa manera que Pablo Casado, ha assenyalat "la fragmentació dels constitucionalistes" com una de les principals causes.

"Com a primera mesura treballarem en el reagrupament del constitucionalisme", ha anunciat Álvarez de Toledo.

La pregunta que es planteja, però, és prou evident. Qui ha capitalitzat aquesta davallada? Al PP pensen que l'efecte VOX per ells ha estat devastador. Els sociòlegs ho hauran de mirar detalladament, però a primera vista és evident que també a Catalunya VOX ha aconseguit irrompre a l'escenari polític, encara que sigui amb 142.000 vots i un sol escó per Barcelona al Congrés dels Diputats. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?