Público
Público
presos polítics

Cuixart surt de la presó per anar a treballar gràcies a l'aplicació de l'article 100.2

El president d'Òmnium Cultural podrà sortir de Lledoners 9,5 hores diàries de dilluns a divendres per anar a treballar a la seva fàbrica, situada a Sentmenat, i per exercir un voluntariat. Jordi Sànchez ho podrà fer 11 hores diàries durant tres dies, també per treballar i fer tasques de voluntariat. Les juntes de tractament de Lledoners i Puig de les Basses també apliquen l'article 100.2 als exconsellers Dolors Bassa i Joaquim Forn.

Jordi Cuixart durant l'arribada a l'empresa de Sentmenat durant la rebuda dels treballadors. Marià de Delàs
Jordi Cuixart durant l'arribada a l'empresa de Sentmenat durant la rebuda dels treballadors. J. MARTÍ

públic

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha sortit de la presó aquest dijous per anar a treballar gràcies a l'aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari. D'aquesta manera, ha sortit del centre penitenciari de Lledoners i s'ha desplaçat sense vigilància policial fins a la seva fàbrica, Aranow, dedicada a la fabricació de maquinària per a envasats i situada al polígon industrial de Mas d'en Cisa, al municipi de Sentmenat (Vallès Occidental). A la tarda farà tasques de voluntariat a una entitat que es dedica a l'atenció a persones en risc d'exclusió, sobre la qual no s'han donat detalls.

"Us vaig dir que tornaria i he tornat. Us dono les gràcies pel treball que heu fet", ha dit Cuixart als treballadors d'Aranow que l'esperaven a la porta de l'empresa.

Ha estat una trobada emotiva en la qual el president d'Òmnium ha traslladat als companys de treball el seu estat d'ànim, els ha expressat el seu apreci personal i els ha reiterat la seva manera d'entendre la feina. Els ha dit que els estimava molt,  que està content de poder passar aquest dia amb ells i que entèn "el compromís empresarial com un compromís social". Els ha animat "a continuar lluitant per tirar endavant l'empresa en equip i a treballar per la llibertat i l'amnistia".

Cuixart podrà sortir de presó cinc dies entre setmana, durant nou hores i mitja per exercir una ocupació i voluntariat, acollint-se a l'article 100.2 del Reglament Penitenciari.

La Junta de Tractament de Lledoners va aprovar fa uns dies l'aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari al líder d'Òmnium i a l'expresident de l'ANC Jordi Sánchez. Cuixart podrà sortir de la presó 9,5 hores diàries de dilluns a divendres per anar a treballar i exercir un voluntariat, mentre que Sànchez ho podrà fer durant 11 hores tres dies a la setmana per fer tasques de voluntariat. Ambdós, però, hauran d'anar a dormir a la presó.

La Fiscalia podria recórrer l'aplicació del 100.2, tot i que això no n'implicaria l'aturada fins que els tribunals no prenguessin una decisió definitiva. Els possibles arguments que el Ministeri Públic hauria de presentar per demanar-ne la denegació, però, ja van quedar desacreditats per la jutge de vigilància penitenciària, que va autoritzar el permís de 72 hores de Cuixart en contra del que demanava la Fiscalia, que considerava que el president d'Òmnium no s'havia "penedit" dels seus actes en afirmar que "ho tornaria a fer", i que no havia seguit cap programa de tractament per ser "reeducat".

En el seu moment, Òmnium Cultural va emetre un comunicat defensant que Cuixart "no s'ha de penedir de res": "Cuixart té dret com a pres polític a demanar permisos i, tal com ha manifestat, no té cap intenció de renunciar-hi, com tampoc no renunciarà mai als drets que li corresponen". El que ha deixat clar que no faran és demanar l'indult. 

Les presons també apliquen el 100.2 a Bassa i Forn

Aquest dijous a la tarda, les juntes de tractament de les presons de Puig de les Basses i Lledoners també han decidit aplicar l'article 100.2 del règim penitenciari als exconsellers Dolors Bassa i Quim Forn. Bassa podrà sortir tres dies a la setmana, entre setmana, durant vuit hores, per cuidar un familiar d'edat avançada. Per la seva banda, Forn podrà anar a treballar durant dotze hores i mitja, cinc dies a la setmana.

Amb ells dos, ja són cinc els presos als quals se'ls ha aplicat aquest règim, que els permet sortir de presó durant el dia i tornar per anar a dormir. Es tracta de Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Carme Forcadell, Dolors Bassa i Joaquim Forn.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?