Público
Público

CULTURA Mor als 59 anys el músic Xavi Turull, fundador del grup Ojos de Brujo

Va ser el percussionista de la banda i després de la dissolució va participar en diversos projectes musicals en què destaca Kejaleo que va formar amb Rosalía, Diego Cortés, Cristo Fontecilla i Roger Blàvia, sempre des de bases musicals mestisses i multiculturals

Mor el percussionista Xavi Tururll
El percussionista Xavi Turull. LA NAVE BRUJA / FACEBOOK

PÚBLIC

El músic barceloní Xavi Turull Piera ha mort aquest dilluns als 59 anys, segons ha comunicat la seva família. Va ser membre fundador de l'exitosa banda Ojos de Brujo en què exercia de percussionista. Turull va iniciar la carrera musical els anys 80 formant part de les gires de Ketama, Rosario i Estopa. Després de la dissolució de l'icònic grup, el músic va impulsar juntament amb Rosalía, Diego Cortés, Cristo Fontecilla i Roger Blàvia el projecte Kejaleo. Turull patia un càncer d'estòmac.

En el grup Kejaleo, Turull va coincidir en els seus inicis amb l'ara estrella internacional Rosalía, qui poc després de formar-se la banda, va decidir emprendre la seva carrera en solitari.

Família de músics

Nascut a Barcelona en el si d'una família de músics de formació clàssica, de nen es va traslladar al costat dels seus pares a Anglaterra, on va viure a Liverpool, Glasgow i Bristol. Va aprendre piano, solfeig i violoncel, i de retorn a Barcelona va estudiar harmonia i arranjaments, a més de percussió amb el cubà Pedrito Díaz, un àmbit instrumental que el va captivar des del primer moment i en el qual finalment es va especialitzar.

En 1984 va viatjar a l'Índia i va recórrer durant tres anys diversos països asiàtics, la qual cosa el va influenciar musicalment de forma profunda i a la tornada a Barcelona va formar Mediterrani, projecte que seria el germen d'Amalgama, una banda que fusionava flamenc, ritmes llatins i música hindú.

Malgrat tenir banda pròpia, Xavi Turull va acompanyar en les seves gires a gran nombre de destacats músics i cantants, entre ells Ketama, Manolo Sanlúcar, Rosario, Antonio i Lolita Flores o Estopa, entre d'altres.

Després de viure un temps a Cuba, en 1996 va tornar a Barcelona i va fundar al costat d'altres set músics el popular grup Ojos de Brujo, formació amb la qual va aconseguir prestigi i reconeixement internacional, com un premi de la BBC com a millor banda en directe en 2004 o un Grammy Llatí al millor àlbum flamenc-fusió en 2007.