Público
Público

La CUP demana a Puigdemont la convocatòria "immediata" del referèndum

Resposta de l'esquerra independentista a l'intercanvi epistolar entre el president català i Mariano Rajoy.

El portaveu del secretariat nacional de la CUP, Quim Arrufat. CUP

EUROPA PRESS

La CUP ha exigit aquest dijous al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que concreti "de forma immediata" la data i la pregunta d'un referèndum sobre la independència de Catalunya, després que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, hagi rebutjat negociar.

Els cupaires han fet la seva demanda a través d'una carta oberta "en el marc del debat epistolar que en les últimes hores" han protagonitzat tots dos presidents: Puigdemont va enviar aquest dimecres una missiva a Rajoy per obrir negociacions i el president del Govern central ha respost aquest dijous, també per carta, que no hi cap cap negociació a esquena de les veritables lleres democràtiques i de la llei.

"És l'hora, president, que no esperem ni un minut més, que convoqui el referèndum i desplegui tot el que sigui necessari per garantir-lo", assenyala la carta rubricada per tots els diputats de la CUP en el Parlament.

Defensen que s'ha arribat a un moment polític en el qual ha de resoldre's "la tensió existent entre la demanda d'un referèndum [...] i la negativa reiterada per part de les institucions de l'Estat". "I ha de resoldre's amb la convocatòria d'un referèndum al setembre" d'aquest any, mitjançant una votació que ha de ser binària per dilucidar si la majoria dels ciutadans volen que Catalunya sigui una república independent, assenyalen.

Recorden a Puigdemont que va assumir el mandat de convocar un referèndum i fer totes les actuacions necessàries per garantir la seva materialització: "Volem saber la data i la pregunta ja, president". Al Govern central, "que no ha volgut participar en la preparació i celebració d'aquest referèndum", els cupaires li demanen que s'abstingui d'interferir amb atacs institucionals i judicials.

Consideren que, "com que no ha funcionat la 'via escocesa' -amb la qual el Regne Unit i Escòcia van pactar les condicions d'un referèndum-, encara és a temps d'optar per la 'via canadenca", en referència a la Llei de Claredat que estableix condicions de negociació entre el Canadà i el Quebec o altres províncies.

"No hi ha ordre constitucional que prevalgui des de la imposició d'aquells que van transmutar la dictadura en democràcia low cost", critiquen, i avisen que no obeiran cap ordre, ni la Constitució, i es deuran a la demanda majoritària del referèndum. Admeten que no serà un procés ràpid ni senzill, però reivindiquen que Catalunya ha estat moltes vegades a l'altura de les circumstàncies històriques: "No se'ns ha regalat cap dret i, per tant, també serà necessari que ens autotutelem, aquesta vegada per aconseguir el dret d'autodeterminació".

Jordi Sànchez: "Si l'Estat vol impedir el referèndum haurà d'utilitzar tota la força coercitiva"

D'altra banda, el president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha aprofitat la seva presència al Fòrum Europa – Tribuna Catalunya per mostrar-se convençut que hi haurà referèndum i que l'ANC jugarà "a fons" perquè la ciutadania es pugui expressar en una votació "vinculant". Sànchez ha avisat el govern espanyol dient que "si l'Estat vol impedir el referèndum haurà d'utilitzar tota la seva força coercitiva" i ha afegit que "quan un Estat necessita l'autoritat per imposar-se, és que està deslegitimat".