Público
Público

La CUP reclama a Colau que substitueixi Carmena com a pregonera després de vincular l’auge de Vox amb el Procés

L'exalcaldessa de Madrid també considera que els dirigents independentistes tancats "no són presos polítics", sinó que "estan imputats per no haver acatat la Constitució i l’Estatut”

L'exalcaldesa de Madrid Manuela Carmena./ EFE

PÚBLIC

L’exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena ha indignat bona part de l’independentisme amb les diverses declaracions que està fent aquests dies a Barcelona. Si dilluns, en un debat amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va culpar l’independentisme de l’auge de Vox, aquest dimarts, en una entrevista a Rac 1, s’hi ha reafirmat i, a més a més, ha negat la condició de “presos polítics” als nou dirigents independentistes que acumulen més d’un any empresonats. Tot plegat ha fet emergir crítiques a la decisió de Colau de triar Carmena com a pregonera de les festes de la Mercè. La CUP de Barcelona, en concret, ha demanat directament que hi hagi “un canvi de pregonera”, perquè “una persona que culpa a tots els que van defensar les escoles l’1 d’octubre i els centenars de ferits a Barcelona de l’extrema dreta, no es mereixen aquesta pregonera”.

En concret, Carmena va manifestar dilluns que “l’aparició de Vox és conseqüència en part del Procés”, mentre que a Rac 1 ha afegit que “l’exacerbació del nacionalisme espanyol és la resposta al nacionalisme català”. A l’entrevista ha afegit que quan Podem va presentar-se per primera vegada, no va sorgir Vox i tampoc considera que la formació d’ultradreta s’hagi alimentat del discurs del rei el 3-O.

Vincular l’independentisme amb la irrupció de Vox ja va fer-ho en el seu dia Pablo Iglesias, durant la campanya per a les eleccions al Parlament del 21 de desembre de 2017. En concret, va assegurar que l’independentisme “havia contribuït a despertar el fantasma del feixisme”.

Carmena tampoc considera que el Procés tingui presos polítics: “no són presos polítics perquè no s’han vulnerat els drets humans, sinó que estan imputats per no haver acatat la Constitució i l’Estatut”. I ha afegit que “voler trencar l’ordenament jurídic té conseqüències penals per l’incompliment de la legislació”. Tot i pronunciar-se en contra de la presó provisional, no s’ha mullat sobre els delictes dels que s’acusa als dirigents independentistes: “no tinc totes les dades per saber si s’ha produït rebel·lió”.

També s’ha pronunciat una de les persones claus de l’equip de Quim Torra a Presidència de la Generalitat, com és Jaume Clotet, director general de Comunicació del Govern. Per a ell: “La pregonera de la Mercè hauria de procurar no ofendre la intel·ligència i la dignitat d’aquells a qui vindrà a inaugurar les festes. Els qui l’han convidat de manera estètica i partidista haurien de fer-li notar.”